1. W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Dowiedz się więcej.
  2. Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Rejestracja otworzy przed Tobą drogę do zupełnie nowego, dzikiego świata motoryzacji!
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusji.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

    Usuń ogłoszenie

Nexia - moduł zapłonowy się mocno nagrzewa

Dyskusja w 'Elektronika pojazdowa' rozpoczęta przez użytkownika montgomery, 14-08 18.

  1. montgomery

    montgomery Nowy

    Offline
    Dołączył:
    14-08 18
    Postów:
    3
    Docenione treści:
    0
    Witam,
    Jestem posiadaczem pojazdu Daewoo Nexia silnik 1.5 v8 i mam dość nietypowy problem.
    Gdy silnik i moduł zapłonowy jest zimny, to samochód odpala i obroty są stabilne. Natomiast, gdy moduł zapłonowy się nagrzewa, to zaczyna gubić zapłony i gaśnie. Wymieniłem już kilka modułów, ale cały czas się silnie nagrzewają i ulegają uszkodzeniu.

    Ostatnio wymontowałem moduł z aparatu zapłonowego i zamontowałem go na radiatorze. Gdy był zimny samochód odpalił, a silnik bardzo dobrze działał, lecz wraz ze wzrostem temperatury na module obroty zaczęły silnie falować, aż silnik zgasł. Zarówno moduł, jak i radiator zrobił się bardzo, bardzo gorący.

    Nie mam pojęcia, co może powodować tak silne nagrzewanie się modułu zapłonowego, a walczę już z tym objawem przez długi okres i bardzo prosiłbym was o pomoc.

    P.S.
    Wymieniłem również przewody zapłonowe, świece, rozdzielacz zapłonu, cewka zapłonowa.
     
    Ostatnio edytowano: 14-08 18
  2. karwa raz dwa trzy

    karwa raz dwa trzy Uczestnik

    Offline
    Dołączył:
    24-02 18
    Postów:
    739
    Docenione treści:
    35
    Miasto:
    wies kolo miasta
    A swiecenie nie maja przebicia i czy wogole dobre?

    Rozbierales ten modul?

    Sorki nie doczyyalem o swiecach
     
  3. selim

    selim Bywalec

    Offline
    Dołączył:
    1-01 14
    Postów:
    999
    Docenione treści:
    101
    Miasto:
    Sląsk
    Nie widziałem, żeby w regulaminie
    był obowiązek odpowiedzi na każdy post :)
     
  4. montgomery

    montgomery Nowy

    Offline
    Dołączył:
    14-08 18
    Postów:
    3
    Docenione treści:
    0
    Przyczyną była cewka zapłonowa, która miała wewnętrzne przebicie i zbyt mocno obciążała moduł.
     
  5. MTM

    MTM Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    11-08 14
    Postów:
    3 911
    Docenione treści:
    785
    Miasto:
    z charakterem
    Łał... :woot: