• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Nie ma hamulców - problem z elektryką

dolomit

Początkujący
Punktów
0
Witam. Mam poważny problem z moim Goflem.. Zaświeciła się kontrolką od hamulcy i nie gasła.. Poziom płynu oczywiście dobry itd..

Gdy świeci się kontrolka nie ma hamulców pedał ma luz i jest twardy a auto nie hamuje w ogóle. Czasami jak się świeci to hamuje, i normalnie jest ciśnienie, a czasami nie ma go i nie ma hamulców. Czasami zdarzy się że kontrolka zgaśnie i normalnie hamulce są.
Ogólnie autem nie da się jeździć.. no bo raz są hamulce a raz nie ma.

Podejrzewam, że to przekaźnik. Jednak nigdzie nie jestem w stanie znaleźć opisu który jest do czego, ani w instrukcji, ani w sam naprawiam, ani w internecie. Są tylko opisy bezpieczników, a przekaźników nie ma.

Golf 2, silnik 1.8 RP
I pompa jest nietypowa bo elektroniczna, auto ma tez ABS ale ten jest nieaktywny bo nie ma czujników w dwóch kołach. Byłem u 2 mechaników każdy rozłożył ręcę i stwierdził że się nie podejmie.

GregorPassatCc

SuperMechanior
Punktów
13
to moze jakis problem z pompa....raz sa hamulce raz nie,a tak jak mowisz ze jest to pompaa elektroniczna pedal jest twardy bo nie ma wspomagania i nie hamuje...a jak zaskoczy to chwilowo sa hamulce...

GregorPassatCc

SuperMechanior
Punktów
13
nie wiem jak tam jest w starych golfach ale w starym peugeocie byly montowane pompy hamowania elektrycze..

Ostatnia edycja:

dolomit

Początkujący
Punktów
0

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Witam. Mam poważny problem z moim Goflem.. Zaświeciła się kontrolką od hamulcy i nie gasła.. Poziom płynu oczywiście dobry itd..

Gdy świeci się kontrolka nie ma hamulców pedał ma luz i jest twardy a auto nie hamuje w ogóle. Czasami jak się świeci to hamuje, i normalnie jest ciśnienie, a czasami nie ma go i nie ma hamulców. Czasami zdarzy się że kontrolka zgaśnie i normalnie hamulce są.
Ogólnie autem nie da się jeździć.. no bo raz są hamulce a raz nie ma.

Podejrzewam, że to przekaźnik. Jednak nigdzie nie jestem w stanie znaleźć opisu który jest do czego, ani w instrukcji, ani w sam naprawiam, ani w internecie. Są tylko opisy bezpieczników, a przekaźników nie ma.

Golf 2, silnik 1.8 RP
I pompa jest nietypowa bo elektroniczna, auto ma tez ABS ale ten jest nieaktywny bo nie ma czujników w dwóch kołach. Byłem u 2 mechaników każdy rozłożył ręcę i stwierdził że się nie podejmie.
A nie idzie założyć zwykłego serwa i pompy?

dolomit

Początkujący
Punktów
0
Jakieś bzdury, pompa elektryczna w starym golfie.
Są są.. Fakt może mało popualrne w Polsce były Golfy II z ABS-em stąd może wynikać zaskoczenie niektórych mechaników nad rozwiązaniami. Bo się z tym nie spotkali.

U mnie właśnie jest elektryczna i całość wygląda tak:
4840_6.jpg

A w normalnych Golfach wyglądało to tak:
3adb592d4de0829b69b897322ca6.jpg

W każdym razie. Na całe szczęście okazało się, że przekaźnik, który wyglądał tak:

IMG_20170218_185849.jpg

Teraz są takie mocne hamulce że dawno nie pamiętam aby auto tak dobrze hamowało.
Pompuje ładnie.

Do góry Bottom