• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Nie pasuje skrzynia biegów Golf IV 1,8T AGU

Endrej

Gaduła
Punktów
10
Witam, mam pytanie..
jak to jest z montażem skrzyni biegów. Otóż zakupiłem jedną ze skrzyń (ENJ) które podane są w dokumentacji a także na forach, jest taki zestaw skrzyń pasujących do tych silników 1,8T 150 KM

Jednak po odpakowaniu paczki, zdjęciu skrzyni starej pojawiły się problemy przy montażu "nowej" innej od takiego samego silnika, m.in. zmontowanie z przegubami, flanszami, a także z wybierakiem.

Czy ktoś ma jakieś doświadczenie jak to jest? Czy tylko ta skrzynia która aktualnie jest zamontowana będzie pasować?

Czy da radę jakoś te elementy poprzekładać? Mechanik umywa ręcę no bo nie ma jak połączyć nie wiem jak teraz z tego wybrnąć.

czy ktoś się orientuje czy ENJ skrzynia pasuje do każdego 1,8T również takie jak AGU przed 2000 rokiem

Dziękuje za rady!

Ostatnia edycja:

biedny mechanik

SuperMechanior
Punktów
22
Miasto
Biała Podlaska
gratulacje dla tego co załatwiał i dla mechanika nigdy się nie patrzy w aucie na dobór skrzyni biegów z pojemności silnika ani vin ani kodu silnika ma być ten sam numer oznaczenia skrzyni biegów co poprzednio skrzynia biegów to całkiem co innego niż silnik silnik też będzie dobierał do skrzyni czy taki jak był jak oznaczenia pasują to i skrzynia będzie pasował flausze ze skrzyni da się jak coś zmienić a jak nie pasuje wybierak i na mocowania i frezy na tarcze sprzęgła to nie taka skrzynia to jest moje zdanie zawsze się najpierw wyciąga skrzynie biegów robi się oględziny jak wygląda spisujesz numery i szukasz

Endrej

Gaduła
Punktów
10
Zgadza się ale sam VW podaje w dokumentacji różne warianty skrzyń do tego silnika, z tego rocznika, poza tym sporo osób zmienia skrzynie, z uwagi na inne przełożenia, czy ogólnie niektórzy mogą gdzieś na miejscu znaleźć fajną pasującą, tzn rzekomo pasującą a nie ściągać jakaś mniej znaną z sieci. No ale fakt faktem że jest problem, tylko no zrzucić skrzynie i szukać takiej samej to nie takie proste, bo np może być w Zakopanym a ktoś z Gdańska i przesyłka, całe załatwianie to trwa a auto stoi..no jest problem. Byłem pewien że skoro rzekomo pasuje tzn że odkręca się i jest nowa zamontowana. A tutaj nici.

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Na starej skrzyni masz tez wybite oznaczenia, jak Ty lub mechanik nie umiecie czytac tylko szukacie "pewnych" info na forach to efekty widac. Flansze w skrzyni sie przeklada, walek sprzeglowy jest taki sam. Skrzynia pasuje np z tdika.

Endrej

Gaduła
Punktów
10
Ale o jakich pewnych info mówimy? przecież nawet w ETKACH, w katalogach podaje się że jak jest skrzynia ECW tak jak u mnie to pasują inne np..itd..wśród nich ENJ..to raczej na forach ludzie powielają te informacje a nie wymyślają
Wg mnie problemem są umiejętności a raczej ich brak i wiedza mechaników dzisiejszych, bo nie długo się okaże że trzeba kupować części takie same, tych samych producentów.
Osoba od której kupiłem skrzynie użytkowała ją w takim samym aucie z tym samym silnikiem, no więc jak to jest?
A ja teraz jestem zmuszony szukać takiej jaką miałem..nie długo to akumulator żeby wymienić trzeba będzie szukać z tej samej serii sprzed 15 lat, której już nie produkują.

croc

Gaduła
Punktów
2
Miasto
Łódź
Wina tez jest po stronie producento bo potrafia w jeden model i rocznik pchac kilka innych czesci. Potem nawet katalogi czesci tego nie ogarniaja.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Ale o jakich pewnych info mówimy? przecież nawet w ETKACH, w katalogach podaje się że jak jest skrzynia ECW tak jak u mnie to pasują inne np..itd..wśród nich ENJ..to raczej na forach ludzie powielają te informacje a nie wymyślają
Wg mnie problemem są umiejętności a raczej ich brak i wiedza mechaników dzisiejszych, bo nie długo się okaże że trzeba kupować części takie same, tych samych producentów.
Osoba od której kupiłem skrzynie użytkowała ją w takim samym aucie z tym samym silnikiem, no więc jak to jest?
A ja teraz jestem zmuszony szukać takiej jaką miałem..nie długo to akumulator żeby wymienić trzeba będzie szukać z tej samej serii sprzed 15 lat, której już nie produkują.
Zaczynasz mnie denerwować bo na co dzień mam w pracy do czynienia z takim gościem jak ty :mad:, w pierwszym poście napisałeś cytuję "Jednak po odpakowaniu paczki, zdjęciu skrzyni starej pojawiły się problemy przy montażu "nowej" innej od takiego samego silnika, m.in. zmontowanie z przegubami, flanszami, a także z wybierakiem."
twierdzisz że skrzynia nie pasuje bo mechanik nie ma wiedzy i umiejętności ale nie chcesz wydawać pieniędzy na części które okazały się niezbędne do przekładki skrzyni, teraz masz nauczkę i dobrze Ci tak, chciałeś zaoszczędzić czasu i pieniędzy bo forumowi chłopcy powiedzieli Ci że skrzynia będzie pasować. Takie operacje wykonuje się po demontażu starej skrzyni i porównaniu jej z "nową", nie zganiaj na mechanika, to ty zdecydowałeś jak ma wyglądać naprawa, kolega maxsslko twierdzi że można przełożyć flanszę, to jedno masz z głowy, natomiast potrzebne są inne przeguby wewnętrzne i system wybieraka biegów jest inny i teraz musisz sobie policzyć ile będą Cię kosztowały dodatkowe części i czy nie będzie taniej kupić właściwą skrzynię, możliwe że mechanik nie umie wykonać tych przeróbek ale to nie jego wina bo to ty go wbiłeś na minę i nie wiedział o tych problemach przy podejmowaniu się roboty.

Endrej

Gaduła
Punktów
10
Ok, mam wrażenie że nie rozumiemy się kompletnie. O jakich częściach na które trzeba wydać pieniądze mówimy? Chyba że o innej skrzyni o takim kodzie jak u mnie ta stara. Tu nie chodzi o wkładanie skrzyń od ciągnika czy od ciężarówki.
Ta skrzynia (ENJ) w stosunku do mojej starej (ECW) była montowana w nowszych 1,8T po 2000 roku, przełożenia i całość taka sama, różnica to wybierak i przy półosiach połączenia, inne śruby.
Od mechanika dostałem odpowiedź że skrzynia nie pasuje, że nie pasują te elementy i że inne oznaczenie czyli jest zła - musi być ECW.
Czyli teraz zarobie - pojadę po nową ECW za kolejne 450 zł i dam do założenia, może jak będę chciał wymienić akumulator to bede zmuszony jechać do Wolfsburga bo w Polsce nie ma akumulatorów takie jak w tym aucie.
Czy nie jest dziwne to, że sa ludzie którzy mają Golfa 4 1,8T z 98 roku i zakładają skrzynie od Audi A3 1,8T 2003 rok? a u mnie różnica w datach to pół roku i nie można założyć? Są ludzie którzy wkładają silnik 1,8T z 2000 roku do Golfa I z 85 roku i wszystko śmiga, albo turbiny od Audi S3 do Golfa 4, np modyfikując silnik, podnosząc moc? A ja głupiej skrzyni nie mogę założyć gdzie dwa elementy są inne?
I to nie wina mechanika? aha..
i to sa problemy i miny tak? aha to równie dobrze można się zastanawiać mam koła 16stki jak tutaj 17tki założyć cholera...
To dobrze że jak są filtry Filtron to można Boscha założyć i nie jest to problem.
I jeszcze raz napisze że nie wiem o jakich częściach mówimy..to jest dokładnie ta sama skrzynia bliźniacza, po prostu inne mocowania i wybierak, to wszystko przekłada się ze starej..

żeby nie być goło-słownym cytat z pewnego forum:

-nie musisz szukać takiej samej jaką masz, ostatnio przerabiałem temat ze skrzynia 1.8T. Każda 5 pasuje ale może być potrzeba że trzeba będzie wymienić wybieraki na skrzyni oraz kielichy pod półosie.
-ja przy wymianie musiałem wymienić własnie wybierak i mocowanie półosi... ale wszystko poszło bezproblemowo ;D a warto poszukać nowszej skrzyni we wlasciwie tej samej cenie

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Ok, mam wrażenie że nie rozumiemy się kompletnie. O jakich częściach na które trzeba wydać pieniądze mówimy? Chyba że o innej skrzyni o takim kodzie jak u mnie ta stara. Tu nie chodzi o wkładanie skrzyń od ciągnika czy od ciężarówki.
Ta skrzynia (ENJ) w stosunku do mojej starej (ECW) była montowana w nowszych 1,8T po 2000 roku, przełożenia i całość taka sama, różnica to wybierak i przy półosiach połączenia, inne śruby.
Od mechanika dostałem odpowiedź że skrzynia nie pasuje, że nie pasują te elementy i że inne oznaczenie czyli jest zła - musi być ECW.
Czyli teraz zarobie - pojadę po nową ECW za kolejne 450 zł i dam do założenia, może jak będę chciał wymienić akumulator to bede zmuszony jechać do Wolfsburga bo w Polsce nie ma akumulatorów takie jak w tym aucie.
Czy nie jest dziwne to, że sa ludzie którzy mają Golfa 4 1,8T z 98 roku i zakładają skrzynie od Audi A3 1,8T 2003 rok? a u mnie różnica w datach to pół roku i nie można założyć? Są ludzie którzy wkładają silnik 1,8T z 2000 roku do Golfa I z 85 roku i wszystko śmiga, albo turbiny od Audi S3 do Golfa 4, np modyfikując silnik, podnosząc moc? A ja głupiej skrzyni nie mogę założyć gdzie dwa elementy są inne?
I to nie wina mechanika? aha..
i to sa problemy i miny tak? aha to równie dobrze można się zastanawiać mam koła 16stki jak tutaj 17tki założyć cholera...
To dobrze że jak są filtry Filtron to można Boscha założyć i nie jest to problem.
I jeszcze raz napisze że nie wiem o jakich częściach mówimy..to jest dokładnie ta sama skrzynia bliźniacza, po prostu inne mocowania i wybierak, to wszystko przekłada się ze starej..

żeby nie być goło-słownym cytat z pewnego forum:
chciałeś być mądrzejszy od mechanika to teraz płać i płacz albo szukaj innego mechanika, najlepiej takiego który ma magiczną kulę i różdżkę czarodzieja, nie twierdzę że tego się nie da zrobić ale po twoich wypowiedziach widzę że się po prostu wpier...asz mechanikowi w robotę, albo po prostu trafiłeś na kogoś kto nie trudni się przeróbkami, są i tacy, widzę dla Ciebie dwa wyjścia:
- poszukać innego mechanika
- dać wolną rękę mechanikowi i przestać się ... wtrącać

Marcinglasgow

SuperMechanior
Punktów
31
W sumie rozmowa od dupy strony. Skoro wyjeta zostala skrzynia z danym oznaczeniem EWC to czego chlopie nie rozumiesz nowa MUSI byc taka sama

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Czemu chcesz obarczac mechanika przekładaniem wybieraka i flanszy, a jezeli cos pojdzie nie tak, jezeli skrzynia bedzie niesprawna kto odbierze Ci taka skrzynie w ramach gwarancji? Po drugie jezeli miales swiadomosc ze cos trzeba przy niej pomodzic czemu nie zapytales mechanika czy tego sie podejmuje? Ja urzadzam rozne przezczepy, np montuje td z megany do kango lucas epic, pompy bosch zamiast epica, silnik iveco zamiast dci do mastera, wiele innych wynalazkow ale jezeli ktos mi robi niespodzianki przywozac prawie pasujace czesci bez uprzedzenia to reaguje tak samo jak Twoj mechanik. Miales swiadomosc ze to nie do konca pasuje, trzeba bylo ustalic to z mechankiem.

dartech

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
157
Miasto
Årdalstangen
jezeli ta czynnosc jest taka prosta...;) ta cala pisanina to naprawde masakra. to ze etka podaje ze do takiego silnika montowano rozne skrzynie nie oznacza ze sa takie SAME. i to jest problem z czytaniem etki. liczy sie jaka skrzynia byla zamontowana do auta z konkretnym numerem nadwozia. zreszta montowano tez 1.8t w wielu modelach a silniki kurna nie sa takie same. proste jak...a nie to juz kolega napisal :D po co sie zaglebiac - kupic prawidlowa, zamontowac i nie zawracac ;)

Do góry Bottom