• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Niezawodna benzyna do miasta i nie tylko w funkcjonalnym opakowaniu.

dawid810909

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Wejherowo
Witam. Niestety z powodów rodzinnych muszę sprzedać moją 508 HDI (która okazała się generalnie strzałem w dziesiątkę). Poszukuję więc innego auta, cena 25-30 tys., tym razem benzyna, bo głównie potrzebna do miasta, dojazdy do pracy i poza miasto ok 20km, trasy max raz do roku na jakieś wakacje. Celuję więc w auto raczej tanie w eksploatacji, w kompaktowej budzie ale funkcjonalne. Jak na razie zastanawiam się nad:
Honda Civic VIII (1.4/1.8) lub Honda Jazz III (1.2/1.4), mają opinie mało awaryjnych, są dobrze wyposażone, dość przestronne i zaskakująco pakowne dzięki fajnemu sposobowi składania tylnych siedzeń
Seat Leon II (1.6 MPI) lub Audi A3 II Kombi (1.6 MPI) może nie tak bardzo niezawodne ale z tym silnikiem raczej łatwe i tanie w naprawach, do tego również pakowne i da się znaleźć dobrze wyposażone.
Nie ukrywam że wolałbym którąś z Hond (któż nie chciałby polatać statkiem kosmicznym :)), a Seat i Audi to takie wybory z rozsądku ale mam obawy odnośnie korozji w Hondach, zwłaszcza że auto nie będzie teraz garażowane, czy jest tak tragicznie jak mówią czy nie taki diabeł straszny? Czy silniki 1.2/1.4/1.8 to te same konstrukcje tylko o innej pojemności czy któregoś się wystrzegać?
Generalnie jestem chętny na wszelkie sugestie, jeśli warto skierować wzrok na coś innego, nic nie wykluczam (zastanawiałem się nawet nad Suzuki Baleno II bo chwalą za silnik 1.2, choć buda najmniejsza z całej stawki i troszkę poza budżetem)
Dziękuję za wszelką pomoc i pozdrawiam.

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
473
Miasto
Podkarpacie
Tylko silniki renault maja hydrauliczny luz zaworowy nissan'y regulowany płytkami/szklankami .

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
473
Miasto
Podkarpacie
Problemem jest droga obsługa , np.: by wymienić świece trzeba podnieść kolektor ssący . Drogie materiały eksploatacyjne itd.

Ostatnia edycja:

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
199
Miasto
Rzeszów
No i ogólnie te silniki nissanowskie potrafią niemile zaskoczyć wydmuchanymi UPG albo popalonymi zaworami nawet i bez montowania LPG, gdybyś kiedyś o tym myślał.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1858
Miasto
Koszęcin
Do.miasta najtaniej wyjdzie panda z LPG. Ale to już nie na trasę. A nie lepiej mieć dwa auta

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
473
Miasto
Podkarpacie
Jak wejdzie opłata ekologiczna to na jedno ledwo będzie stać .

Ostatnia edycja:

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1858
Miasto
Koszęcin
Ja tylko na to czekam. Odkupie sobie jakiegoś jaguara z centrum stolicy za 1/3 ceny

Do góry Bottom