• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Nissan Micra 1.5 DCI, 63kw, 2008r, Gaśnie, odpala tylko z "plaka".

drzewko

Bywalec
Punktów
0
Witam.

Mam Problem w zdiagnozowaniu usterki w samochodzie Nissan Micra 1.5DCI. problem polega na tym, że silnik raz na jakiś czas gaśnie i można go wtedy uruchomić tylko za pomocą "plaka" i jak odpali to przez jakiś czas usterka nie występuje i auto odpala normalnie, aż do kolejnego zgaśnięcia podczas jazdy. Wtryski zostały zdemontowane i sprawdzone w BOSCH-u i są OK. Filtr paliwa wymieniony na BOSCHA. Usterka nosi objawy braku paliwa?. Świeci się również czerwona kontrolka Check engine i występują takie kody błędów 004540 , 226350. Występują też nieregularne spadki mocy, oraz kopcenie na siwo.
Z góry dzięki za pomoc w diagnozie.

Mikrobi

SuperMechanior
Punktów
70
A jakie jest ciśnienie na listwie jak nie chce odpalić?

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Zacznij od sprawdzenia ciśnienia w rampie , jak Mikrobi pisze . Następnie wtryski na przelewach - menzurkami lub na zegar .

drzewko

Bywalec
Punktów
0
Ciśnienia na listwie nie zmierzyłem, tylko i wyłącznie z tego powodu iż usterka występuje nie regularnie i tylko i wyłącznie jak klient porusza się tym samochodem. Wtryski sprawdziłem na przelewach i przez około 10 min pracy na biegu jałowym wykazało mi : wtrysk 1 - 75ml, 2 - 60ml, 3 - 50ml, 4 - 60ml. zdemontowałem wtryski po próbie i zawiozłem je do BOSCH-a i tam po testach stwierdzili że są ok. Postaram się zmierzyć ciśnienie na listwie. A jesteście mi wstanie rozkodować kody błędów które podałem na samym początku ? , pojawiają się one z czerwoną kontrolką silnika.

mChL

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Piekary Śl.
Witam, miałem podobny przypadek w clio 1.5 dci powietrze w układzie paliwowym, pompa zapowietrzała się silnik gasł a ponowne odpalenie było trudne, jak u ciebie z pęcherzykami powietrza w przewodach?
Po jakim czasie od odpalenia występuje ten problem? problemem tez może się pojawiać gdy zawór zwrotny w gruszce przepuszcza, paliwo ucieka do baku.

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
opiłków nie było? Możesz mieć problemy z pompą wysokiego ciśnienia. Trzeba ją rozebrać i sprawdzić, bo możesz zasypać wtryski opiłkami i będą koszty.

Do góry Bottom