• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Nissan Primastar vel Renault Trafic problem z odpalaniem

Korneliusz

SuperMechanior
Punktów
29
Miasto
Szczecin
www.multisat.com.pl
Witam
silnik diesel 1,9 , mam go już 8 lat a jest z 2004 roku.
Jeszcze dobrze się trzyma i jak na razie musi wystarczać. Ma swoje bolączki które już zdążyłem poznać ale parę dni temu dołączyła inna.
Po prostu sobie zgasł w czasie wolnej jazdy , na szczęście nie daleko garażu :)
Sprawdzam paliwo - jest , łapię za gruszkę - bo ten egzemplarz ją ma - miękka.
Aha - więc tu cię mam. Kupiłem drugą , nowa , oryginał.
Założyłem , odpowietrzyłem pompując tylko gruszką. Aż stała się twarda , znaczy paliwo musi dochodzić do pompy.Po dłuższym kręceniu rozrusznikiem odpalił i pracuje normalnie.
Rzecz w tym że jak zgaszę i ponownie chcę odpalić to trzeba znów kręcić parę sekund zanim zapali.
A to oznacza że się sam zapowietrza.
Przedtem tego nie było , jak już ciepły to palił na dotyk.
Gdzie w takim razie szukać przecieku , wyczerpały się moje koncepcje.
kiedyś czytałem ze winna może być sekcja przewodów nadmiarowych nad wtryskami. I ktoś opisywał ze tam mieści się czujnik ciśnienia paliwa i po wymianie problem ustąpił. Ale czy tam jest taki czujnik ?
według opisów to czujnik temperatury a nie ciśnienia. A może coś pokręciłem bo dawno temu o tym czytałem.
Podpowiedzcie proszę od czego zacząć .

Mesiek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
474
Miasto
PLE
Wymień filtr paliwa. Nie najtańszy !!! W pokrywie filtra paliwa jest sitko musisz to odnaleźć i wyczyścić. Kolejną sprawą jest pompka zasilająca. Jest przykręcona z tyłu pompy CR żebrowany aluminiowy element.

Korneliusz

SuperMechanior
Punktów
29
Miasto
Szczecin
www.multisat.com.pl
Dzięki za odpowiedź.
Filtr wymieniłem od razu jak się wziąłem za naprawę. To podstawa.
Nie wiem czy najtańszy - dałem 36 zł , opakowanie już wyrzuciłem i nie sprawdzę kto był producentem.
Ale nie będę oszczędzać - proszę podpowiedz którego producenta kupić.
Sitko w pokrywie ... jak mam to auto to nie zaglądałem / nie widziałem że takie coś tam jest.
Znajdę i wyczyszczę.
A jakby się za pompkę zabrać to się ją naprawia czy nową kupuje ?
Zaraz poszukam na portalu aukcyjnym.
A jak myślisz z tym przewodem nadmiarowym - warto wymienić?
pozdrawiam serdecznie

Korneliusz

SuperMechanior
Punktów
29
Miasto
Szczecin
www.multisat.com.pl
Problem się zmniejszył ale nadal występuje.
Mianowicie rano nie odpala. Ale wystarczy że napompuję gruszką do stanu " twardości " i odpala , wprawdzie z lekkim zawahaniem ... ale odpala. I dalej jest w porządku.
Ale po postoju dłuższym niż 5 minut już trzeba dłużej kręcić.

Kupiłem i zamontowałem zaworki zwrotne - jeden zamontowałem przy zbiorniku paliwa bo tam było odpowiednie miejsce przewód był łączony rurką miedzianą , drugi zamontowałem za filtrem paliwa , też nic nie dało. Ktoś na forum Renault tak zrobił z Laguną twierdząc że pomogło.:(
Według mnie paliwo które powinno mieć jakieś wstępne ciśnienie przed pompą CI - ucieka przewodem powrotnym. Czyli nie tędy gdzie założyłem zaworki tylko drugą stroną.
A zapewne jest jakiś zawór który utrzymuje odpowiednie tam ciśnienie. Tylko który to ?
Ta rurka paliwowa powrotu przechodzi przez kilka złącz i zaworków zanim opuszcza komorę silnika.
Trudno bym wymieniał wszystkie.
Proszę 0 podpowiedź- może ktoś miał podobny przypadek.

Korneliusz

SuperMechanior
Punktów
29
Miasto
Szczecin
www.multisat.com.pl
Dzięki za wypowiedź ale to nie jest odpowiedź na moje pytanie.
Ten test zrobię w tygodniu bo auto jeździ i zarabia na siebie. Odpala z trudnością ale gdy tylko napompuję gruszką to nie ma żadnych problemów na podstawie których konieczny jest test przelewów.
Brak ciśnienia w sekcji niskiego ciśnienia bo gdzieś jest prze któryś zawór upuszczane - ot pytanie .
pozdrówka

next22

SuperMechanior
Punktów
39
Pewny jesteś iż nie ma pompy niskiego ciśnienia w zbiornik
Sprawdź i
Dla pewności zrób test przelewów

Korneliusz

SuperMechanior
Punktów
29
Miasto
Szczecin
www.multisat.com.pl
Pompy na pewno nie ma bo jest grucha i do zbiornika dochodzi tylko dwa kable - do czujnika poziomu paliwa.
Ale dziś wynikła jeszcze inna rzecz , otóż na drodze mi zgasł. No to ja do gruchy a w przewodzie od gruchy powietrze- bo jest przeźroczysty.
No to wniosek taki ze coś jest nie tak z : przewodem paliwowym lub w zbiorniku. Po napompowaniu znów odpalił i wróciłem do garażu. Ale z drugiej strony jak grucha zasysa to jednak szczelnie jest ... jak to rozkminić. Może ten smok coś tam szwankuje.
Zbiornik do wyjęcia , jak myślę bo od góry na podłodze jest sklejka i nie dojdzie się.

next22

SuperMechanior
Punktów
39
Czasem sama obudowa filtra gdzieś przepuszcza i tam ciągnie powietrze

Do góry Bottom