• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Nissan Qashqai 1.6 dci Falowanie/Szarpanie

uzytkownik5667

Początkujący
Punktów
0
Witam,

Od niedawna zmagam się z moją kaszanką 1.6 DCI, CVT, 75k przebiegu.

Mianowicie... po przejechaniu około 8-15km (gdy silnik złapie temperaturę) pojawia się szarpanie.
Przy jeździe ze stałą prędkością po lekkim dodaniu gazu obroty silnika wzrastają o ok ~200-300, w maximum pojawia się szarpnięcie/delikatne przyśpieszenie i obroty wracają do pierwotnego poziomu. Wszystko trwa max 3 sekundy w różnych odstępach czasu. Dodam, że objawy występują tylko gdy na zewnątrz jest mniej niż ok ~15/18°C, w cieplejsze dni jak ręką odjął auto zachowuje się bezproblemowo.
Szarpanie nie występuje podczas zwalniania lub przyśpieszania, tylko i wyłącznie w trakcie jazdy ze stałą prędkością oraz lekkim dodaniu gazu, często np. podczas wychodzenia z zakrętu (dodanie gazu, poprzedzone hamowaniem silnikiem/zwalnianiem)
Tak to wygląda na filmie: https://drive.google.com/file/d/1QE1nkH3nvNpwOpPRlDAvNZkMpsoPkUK4/view

Do tej pory wymieniłem oleje (silnik, skrzynia), filtry, świece żarowe - bez większych rezultatów. Diagnostyka nie pokazała żadnych błędów.

Pozdrawiam

slawek1

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
430
Miasto
Świdnica
To ten silnik R9M? Jedli tak to szczere wyrazy współczucia.

uzytkownik5667

Początkujący
Punktów
0
Tylko w niskich temperaturach? Wygląda mi to na osprzęt silnika/układ paliwowy?
Automatyczne połączenie postów:

Jeśli bym miał pewność, że to skrzynia to mógłbym wymienić na nową żaden problem

Ryba119

Nowy
Punktów
0
Witam,

Od niedawna zmagam się z moją kaszanką 1.6 DCI, CVT, 75k przebiegu.

Mianowicie... po przejechaniu około 8-15km (gdy silnik złapie temperaturę) pojawia się szarpanie.
Przy jeździe ze stałą prędkością po lekkim dodaniu gazu obroty silnika wzrastają o ok ~200-300, w maximum pojawia się szarpnięcie/delikatne przyśpieszenie i obroty wracają do pierwotnego poziomu. Wszystko trwa max 3 sekundy w różnych odstępach czasu. Dodam, że objawy występują tylko gdy na zewnątrz jest mniej niż ok ~15/18°C, w cieplejsze dni jak ręką odjął auto zachowuje się bezproblemowo.
Szarpanie nie występuje podczas zwalniania lub przyśpieszania, tylko i wyłącznie w trakcie jazdy ze stałą prędkością oraz lekkim dodaniu gazu, często np. podczas wychodzenia z zakrętu (dodanie gazu, poprzedzone hamowaniem silnikiem/zwalnianiem)
Tak to wygląda na filmie: https://drive.google.com/file/d/1QE1nkH3nvNpwOpPRlDAvNZkMpsoPkUK4/view

Do tej pory wymieniłem oleje (silnik, skrzynia), filtry, świece żarowe - bez większych rezultatów. Diagnostyka nie pokazała żadnych błędów.

Pozdrawiam
Witam,
mam podobny problem w Nissanie Qashqai II 1.6 Diesel CVT jeżeli chodzi o falowane podczas przyśpieszania na delikatnym równym gazie.

Czy udało się znaleźć rozwiązanie???

uzytkownik5667

Początkujący
Punktów
0
Niestety nie, latem jeździłem samochodem bez większych problemów. Problem powoli powraca, więc będę szukać rozwiązania. Podejrzewam, że bez regeneracji CVT się nie obejdzie. Jakbyś miał jakieś informację to będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek informacje.

Pozdrawiam

Ryba119

Nowy
Punktów
0
Witam,
dziękuję za odpowiedź. Ja również będę szukał rozwiązania. Jeżeli uda mi się znaleźć warsztat który zdiagnozuje i rozwiąże problem na pewno dam znać, bo to mnie trochę denerwuje.

Pozdrawiam.

Do góry Bottom