• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

nity do plastiku 4.8

Damianx999

Gaduła
Punktów
1
Miasto
Kraków
Witam Panowie mam pytanie do was potrzebuje kupić nity do plastiku rozmiar 4.8x12 z dużą głową 13/14mm
są takie nity https://allegro.pl/oferta/nity-rozprezne-4-8-x-12-zderzaki-plastik-do-metalu-11862276156

tylko,że bananowe a zamontowane miałem takie https://allegro.pl/oferta/nity-aluminiowe-zrywalne-do-plastiku-i-zderzakow-12258899206

tylko,że tych szukając na allegro nie ma w rozmiarach 4.8x12 tylko najmniejsze to 4.8x20 i pytanie do was czy te pierwsze bananowe''rozprężne'' nie uszkadzają powierzchni plastikowej? bo patrząc na nie mam wrażenie jakby miały się ''wgryzc'' w plastik po ściśnięciu.Natomiast patrząc tutaj

piszę na dole korzystając z tabeli ustalić długość nitów.Zmierzyłem obie powierzchnie które będą łączone.Grubosć wychodzi 6,7mm czyli przy nicie 4.8 powiedzmy można dać według tabeli 12mm(bo zakres jest 6-9) to co w przypadku gdybym dał nita 4.8x20?nie ściśnie? czy po prostu po ściśnięciu z tyłu będzie wieksza powierzchnia jego? podpowie ktoś? z góry dziękuje za odpowiedzi :)

adamarr

Gaduła
Punktów
5
Witam! Mam pytanie techniczne - nity zrywalne vs tradycyjne. Słyszałem że zrywalne są szybsze w montażu. Warto przejść na nie w całej firmie czy to tylko marketing?

Marcin991

Gaduła
Punktów
2
Nity zrywalne (pull-through) to faktycznie oszczędność czasu - montaż jednostronny, nie trzeba dostępu z obu stron. Idealny do profili zamkniętych, rur, miejsc trudnodostępnych.
Ale nie zawsze są lepsze:
  • Droższe od tradycyjnych
  • Mniejsza wytrzymałość na ścinanie w niektórych zastosowaniach
  • Wymagają specjalnego narzędzia (nitownica pop)
W mojej firmie mamy oba typy - zrywalne do montażu, tradycyjne do konstrukcji odpowiedzialnych. Nie ma uniwersalnego rozwiązania.

Do góry Bottom