• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Nowe Panewki do Diesla Glyco czy Mahle

lukaszgrb

Gaduła
Punktów
9
Miasto
Białystok
www.francuskie.pl
Witam !!!

Z góry przepraszam jeśli wybrałem nie odpowiedni dział .
Chciałbym się dowiedzieć koledzy mechanicy czy macie jakieś uwagi do wyżejw ymienionych producentów panewek korbowodowych ponieważ jestem na etapie wymiany ich w silniku DW8 , jest to silnik teoretycznie nie wymagający specjalnej troski ale wolałbym kupić coś dobrego . Mógłby Mi ktoś coś doradzić ... bo wiem że również firma KolbenSchmidt jest dobra ale nigdzie nie Mam dostępności na te panewki dlatego też podaje tych dwóch producentów. Bardzo proszę o jak najszybsze odpowiedzi . Z góry dziękuję i Pozdrawiam !!!

Mały up :

KolbenShcmidt 65 zł
Mahle 65 zł
Glyco 75 zł

Te są bezproblemowo dostępne w tych cenach więc teoretycznie cena nie gra roli :)

Ostatnia edycja:

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Ja wybrałbym Kolbenschmidt albo Mahle, ze wskazaniem na pierwszego producenta.

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Zaloz cokolwiek z tych trzech, sprawdz pompe oleju. Czasami zdarzaja sie pekniecia korpusu, najczesciej po uszkodzeniu miski. I zwroc uwage na pierscienie. HDI rzadko biora olej ale DW8 jak najbardziej:)

lukaszgrb

Gaduła
Punktów
9
Miasto
Białystok
www.francuskie.pl
a w przypadku pierścieni również wszystko jedno czy to Kolbenschmidt czy mahle czy też goetze ???
Co do pierwszej odpowiedzi to Ja kiedyś również wybrałbym bez zastanowienia KS ale po serii 1.9 TDI PD z wadliwymi panewkami KS-a właśnie troszkę zmieniłem zdanie ... a co do brania przez DW8 oleju to Ja użytkowałem kilka takich aut i poza wyciekiem spod pokrywy zaworów to jakichś innych wycieków nie zaobserwowałem no może jeszcze poza miską ale z Nią nie ma takiego problemu jak z pokrywą oczywiście ... chociaż Ja i na pokrywę Mam sposób , to też pobierania przez silnik oleju też nie zauważyłem o ile DW8 nie było przegrzane bo te silniki najbardziej właśnie przegrzania boją się najbardziej ... i jeszcze może kolego Ondraszek uzasadnisz Swój wybór na temat KS i Mahle .

Dylemat Mój również wzbudzają uszczelniacze zaworowe , najchętniej kupiłbym Je w serwisie ale cena zabija 16 zł szt. przy czym elring lub corteco 10 zł za komplet . Podczas kiedy brałem w rękę corteco wydały się dla Mnie b.twarde w porónaniu do starych , co o tym myślicie ???

Ostatnia edycja:

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Cokolwiek zalozysz z wyzej wymienionych bedzie hulalo kilkasety tys, przy odpowiednim dbaniu o olej, filtry i chlodzenie. DW8 ma najczesciej problemy z pompa wtryskowa, a konkretnie z zaworem przestawiacza kata wtrysku i z cieknacym swozniem dzwigni gazu. Wiekszosc pijacych DW8 jakie widzialem to byly zajechane egzemplarze, powyzej 500tys km. Co do panewek, to co kupujesz w pudelku KS to nie to samo co KS dostarczany do fabryki. Produkt OEM a produkt dostarczany na aftermarket mimo tej samej nazywy najczesciej nie jest rownie dobry jak oryginal.

lukaszgrb

Gaduła
Punktów
9
Miasto
Białystok
www.francuskie.pl
W tym przypadku produkty KS był dostarczane na pierwszy montaż do VW ... a co do uszczelniaczy zaworowych , pierścieni ewentualnie zaworów gniazd i prowadnic ma ktoś jakieś naprawdę sprawdzone typy ???

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Kolbenschmidt,Mahle,Nural (u z dwoma kropeczkami u góry).Zaczerpnięte z publikacji,opinie mechaników .Kolbenschmidt,producent tłoków i innych elementów metalowych ,należy do grupy KSPG,Niemcy,produkcja od 1910r.MAHLE Niemcy,od 1920r.Nural,należy do Federal Mogul .Niemcy,od 1924r

lukaszgrb

Gaduła
Punktów
9
Miasto
Białystok
www.francuskie.pl
Dla Mnie największy dowód na to że coś jest dobre to zdanie wasze koledzy mechanicy i opinie na temat tych rzeczy . I jeśli ktoś może to proszę o odp. odnośnie uszczelniaczy bo niepokoi Mnie że nowe korteko jest dosyć twarde ... I z tego co pamiętam Glyco to chyba również produkt federal Mogul ...

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Najlepsze uszczelnienia produkują.Elring,Corteco,Febi Bilstein,Goetze,Reinz.(opinie mechaników)

Corteco,Niemcy od 1887r.Goetze koncern Federal Mogul od 1843r.Febi Bilstein Niemcy od 1884r.Erling Niemcy od 1879r.Reinz Niemcy od 1920r.

Ostatnia edycja:

lukaszgrb

Gaduła
Punktów
9
Miasto
Białystok
www.francuskie.pl
Widzisz dla Mnie część może być o nazwie X ale jeśli poleci Mi ją ktoś bo powie że włożył Ją do 20 samochodów i zawsze było ok lub nawet do auta które zrobiło ze 100 tyś . km i nadal z Nim wszystko ok to są słowa warte uznania ... a to jaka firma ile lat produkuje to szczegół bo jak wiemy coś co kiedyś było super dzisiaj nie koniecznie być musi ...

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Dalej nie rozumiem,wymieniłem najlepsze firmy na świecie a rok założenia podałem po to,by ktoś uzmysłowił sobie jak szukać.Wybierając odtwarzacz CD do swego auta wybrałem firmę,która założona była najwcześniej ,kupiłem w ciemno model za 300zł,który deklasuje odtwarzacze f-y Alpine drugie tyle droższe a nawet więcej,ba okazał się najlepszym odtwarzaczem w cenie do 700zł,odtwarzaczem roku:)Kupiłem sprężyny Lesjofors,gdyż rok założenia f-my to 1625:) No i co?! Ta firma znajduje się w pierwszym rzędzie najlepszych firm a produkty ma tańsze niż Eibach czy Killen.Sprężyny rewelacyjne,mój sposób wybierania części jest niezawodny:)

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Lesjofors to uznana marka, dostarcza sprezyny na pierwszy montaz. nie tylko KYB czy blistein. Naprawde, DW8 to nie jest wymagajacy motor, cokolwiek ze znanym uznanych marek zalozysz bedzie ok. Zwroc uwage raczej na poprawne zmontowanie silnika i dokladne sprawdzenie ukladu smarowania. Nie wiem czego tam znowu szukasz albo oczekujesz. Nikt tu nie poleci tobie czesci i nie da na to polecenie gwarancji. Jak mowilem KS aftermarket a KS OEM to dwie rozne sprawy, nawet w najbardziej uznanych markach moze trafic sie wadliwa seria produktu. Takie wpadki zaliczaja najwieksi na swiecie producenci. Zaloz cokolwiek, ja osobiscie montuje duzo powerseal - pierscienie i KS, Mahle, MV (rzadziej ale jednak czasmai trzeba) panewki. Uszczelniacze zaworowe kupuje jak leci, najczesciej to corteco lub goetze. Z mahle mialem kilka zestawow do silnikow deutz, ursus i nigdy nie bylo problemow:)

lukaszgrb

Gaduła
Punktów
9
Miasto
Białystok
www.francuskie.pl
Niczego nie szukam , DW8 to silnik jak każdy inny ale chodzi Mi o opinie na bazie własnych doświadczeń pytałem również o Glyco ale nikt nic nie pisze ...

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Glyco to tez uznany producent, produkuje tez panewki typu sputter czyli utwardzone. KS nie dostarczal panewek na pierwszy montaz do tych magicznych VW ktore potrafia wystrzelic kobre bez stukania. Dostarcza je firma Taiho, japonska produkcja. Dostarcza panewki praktycznie do kazdego japonskiego silnika. Tu problem nie wynikal ze wady samej panewki, te zostaly podobno wykonane w tej samej tchnoligii do niesmiertelne panewki dla silnikow 1cd toyoty. Duzo wiekszym problemem byly wadliwe korbowody i pompy oleju ktore podawaly niezmienione od lat 90 cisnienie oleju. Zaloz markowe czesci z firm ktore wymieniasz, ja zakladalem nawet MV do wlasnych silnikow, po przebiegu 35tys w silniku k9k nie ma na nich sladu zuzycia. Silnik zostal jednak rozlozony na najdrobniejsze elementy, wymyty goraca woda pod cisnieniem 200 bar i zalozona zostala nowa pompa oleju. Mysle ze po takiej operacji silnik przy regularnym serwisie wytrzyma kolejne 300tys.

lukaszgrb

Gaduła
Punktów
9
Miasto
Białystok
www.francuskie.pl
KS też robił do tych silników Vaga Panewki jak również i Taiho niechce Mi się szukać zdjęć itp. ale Jestem tego w 100% pewny . Silnik caluteńki rozłożę na części pierwsze wymyje i po udrażniam dokładnie kanały olejowe pompę również dokładnie obejrzę , jeżeli nie zobaczę żadnych śladów drastycznego zuużycia to nie zamierzam Jej wymieniać . Dodam że nie tylko Glyco robi panewki typu SPUTTER a do tego nie do każdego auta są takie panewki dostępne np. do DW8 nie kupisz sputterów . Są tylko zwykłe metal+ alu . A co do tych wadliwych korbowodów i pompach oleju to raczej temat rzeka nikt nie poddawał tego szczegółowej ekspertyzie VAG również komunikatu globalnego nie podawał na temat wad tych silników ... ale najczęściej podejrzenia padają na pompę oleju i słabe panewki ... chociaż b.często użytkownicy podają że panewki główne są w nienagannym stanie przy czym korbowodowe najczęściej w fatalnym ...

Punktów
0
Kolego podający daty powastania firm nie wiesz. Jednego . W tej chwili twój przykład legnie w gruzach ponieważ firma eibach produkuje sprężyny dla wszystkich producentów zawieszeń. Czy to billstein czy mts czy protlum czy hr, lesjofors, ohlins czy inne ustrojstwo sprężyny wyprodukował eibach.

Do góry Bottom