• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Obroty podskakuja przy zatrzymywaniu

Kazimierz40

Początkujący
Punktów
0
Witam
Mimo wielu zmaganiom w garażu i pomocy wielu mechaników , usterka nie została zdiagnozowana. Samochod Toyota camry 2.4 benzyna automat Wiec zwracam sie do was szanowni majsterkowicze motoryzacji bo to moze być rówiez forma edukacji bo usterka jest nietypowa. A wiec problem polega na tym iz przy kazdym zatrzymywaniu samochodu np na swiatlach tuz przed samym zatrzymaniem pojazdu podbija obroty jednorazowo do 1200rpm po czym opadaja i juz stoja w miejscu.Efekt ten wystepuje tylko gdy auto hamuje z wyższego biegu i jak złapie temperature jadac w korku na jedynce tego problemu nie ma .Problem powstał po czyszczeniu przepustnicy i pozostał juz na zawsze.
Dodatkowo po odpieciu akumulatora przestał uczyć sie wolnych obrotów ,cala elektronika sie resetuje natomiast silnik i obroty zachowuja sie tak jakby nie zostal zresetowany .
Pozdrawiam i licze na wasza pomoc.

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1103
Miasto
...Seksu i biznesu...
Toyota to japuniec, trzeba może samemu ją nauczyć, bynajmniej w Mitsubishi Carisma z silnikiem 1.8 gdi trzeba było taki zabieg przeprowadzić po kazdym czyszczeniu przepustnicy.
Ewentualnie silnik krokowy może głupieć.
Lub..przepustnica jest na linkę czy elektronicznA?

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1883
Miasto
Koszęcin
A ja zauważyłem to w każdej Toyocie jaka robiłem. Tzn przy zmianie biegu na wyższy zawsze podbijało to samo po każdym wciśnięciu sprzęgła. Patrzyłem se ma wykresy dot paliwa i pojawiał się taki krótki impuls. Także te typy chyba tak mają ale mogę się mylić

Kazimierz40

Początkujący
Punktów
0
Toyota to japuniec, trzeba może samemu ją nauczyć, bynajmniej w Mitsubishi Carisma z silnikiem 1.8 gdi trzeba było taki zabieg przeprowadzić po kazdym czyszczeniu przepustnicy.
Ewentualnie silnik krokowy może głupieć.
Lub..przepustnica jest na linkę czy elektronicznA?
Przepustnica jest elektroniczna nie ma krokowca ,bledów zadnych nie ma ewidenie cos wypusza te obroty .Przeciez ram w dolocie nie ma cisnienia zeby cos podbilo te obroty .Tym bardziej na postoju obroty stoja w miejscu nawet nie drgnal tylko przy zatrzymywaniu a najdziwniejsze jest to ze gdy zahamuje szybko gwaltownie w miejscu z wyzszej predkosci to tez tego nie mam tak jakby nie zdazyl wymusic tego podbicia obrotow .Nie mam punktu zaczepienia a objawów multum
Automatyczne połączenie postów:

A ja zauważyłem to w każdej Toyocie jaka robiłem. Tzn przy zmianie biegu na wyższy zawsze podbijało to samo po każdym wciśnięciu sprzęgła. Patrzyłem se ma wykresy dot paliwa i pojawiał się taki krótki impuls. Także te typy chyba tak mają ale mogę się mylićtylko ze tu

A ja zauważyłem to w każdej Toyocie jaka robiłem. Tzn przy zmianie biegu na wyższy zawsze podbijało to samo po każdym wciśnięciu sprzęgła. Patrzyłem se ma wykresy dot paliwa i pojawiał się taki krótki impuls. Także te typy chyba tak mają ale mogę się mylić
Tylko ze to nie jwst przy zmianie biegów tylko podczas zatrzymywania gdy auto jeszcze sie toczy ,obroty powinny stac w miejacu od momentu puszczenia gazu az do zatrzymania a u mnie w momencie gdy staje one ida do gory do 1200rpm co wplywa na szarpanie bo gdy chce ponownie dodac gaz to wyrywa mi z tych podbitych obrotow do przodu wiec musze czekac pare sekund az opadna i dopiero dodac gazu .Bo ten wzrost obrotow jest jednorazowy .

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1883
Miasto
Koszęcin
Mówię Ci kopnij się jakaś inna toyota. Ja zauważyłem to co wyżej napisałem. Np moja stara jak wraca z roboty a ja nadepcze buciorami to też drze gumiora. No nie przeskoczysz tematu

mysliwiecka

Początkujący
Punktów
-2
otomedi.pl
Przyczyn podskakiwania obrotów w silniku podczas zatrzymywania się samochodu może być kilka. Oto kilka możliwości:

1. Niedostateczne ciśnienie oleju: Jeśli ciśnienie oleju jest zbyt niskie, silnik może nie otrzymywać odpowiedniej ilości smarowania, co może prowadzić do niestabilnych obrotów.
  2. Uszkodzenie sprzęgła: Jeśli sprzęgło jest uszkodzone lub niedostatecznie dociskane, może to prowadzić do niestabilnych obrotów podczas zatrzymywania się samochodu.
  3. Uszkodzenie przepustnicy: Jeśli przepustnica jest zanieczyszczona lub uszkodzona, może to prowadzić do niestabilnych obrotów podczas zatrzymywania się samochodu.
  4. Uszkodzenie filtra powietrza: Jeśli filtr powietrza jest zanieczyszczony lub uszkodzony, może to prowadzić do niestabilnych obrotów podczas zatrzymywania się samochodu.
  5. Uszkodzenie układu zapłonowego: Jeśli układ zapłonowy jest uszkodzony, może to prowadzić do niestabilnych obrotów podczas zatrzymywania się samochodu.
Aby dokładnie zdiagnozować przyczynę niestabilnych obrotów podczas zatrzymywania się samochodu, zalecane jest skonsultowanie się z mechanikiem lub specjalistą od samochodów.

Corel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
117
Miasto
Świdnica
Z nudów w niedzielę żeby ze starą nie siedzieć. A błędy jakieś pokazuje ? Co diagnozowaliscie z mechanikami ?

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1574
Jak to co sterwownik komputer steruje przepustica przez potencjometr w pedale gazu .Ten silnik nie ma.silnika krokowego .

ja się pytałem co napędza przepustnicę, a nie co ją steruje

trochę zgadza się. ogólnie masz zawsze : czujnik, jakąś logikę po drodzę (choć nie zawsze) i element wykonawczy.
czyli w twoim przypadku: potencjometr na pedale gazu- sterownik silnika- i tu czegoś nam brakuje co rusza przepustnicą

czekam na odpowiedź :)
tutaj mała wskazówka- pod czarną klapką. to, że nie jest przykręcane z zewnątrz, to nie znaczy, że tego nie ma :)

1671217056908.png

Kazimierz40

Początkujący
Punktów
0
ja się pytałem co napędza przepustnicę, a nie co ją steruje

trochę zgadza się. ogólnie masz zawsze : czujnik, jakąś logikę po drodzę (choć nie zawsze) i element wykonawczy.
czyli w twoim przypadku: potencjometr na pedale gazu- sterownik silnika- i tu czegoś nam brakuje co rusza przepustnicą

czekam na odpowiedź :)
tutaj mała wskazówka- pod czarną klapką. to, że nie jest przykręcane z zewnątrz, to nie znaczy, że tego nie ma :)

Wyświetl załącznik 46957
A co slepy jestes nie doczytales ze lisalem ze zmienialem przepustice i to nic nie dalo wiec po co walkujesz temat na sile chcesz byc madry .Jak nie masz.nic wiecej do dodania niz swoje madrosci to wogole nie wypowiadaj sie.bo ja chce rozwiazac.problem a nie licytowac sie z budowy przepusticy .

Przyczyn podskakiwania obrotów w silniku podczas zatrzymywania się samochodu może być kilka. Oto kilka możliwości:

1. Niedostateczne ciśnienie oleju: Jeśli ciśnienie oleju jest zbyt niskie, silnik może nie otrzymywać odpowiedniej ilości smarowania, co może prowadzić do niestabilnych obrotów.
  2. Uszkodzenie sprzęgła: Jeśli sprzęgło jest uszkodzone lub niedostatecznie dociskane, może to prowadzić do niestabilnych obrotów podczas zatrzymywania się samochodu.
  3. Uszkodzenie przepustnicy: Jeśli przepustnica jest zanieczyszczona lub uszkodzona, może to prowadzić do niestabilnych obrotów podczas zatrzymywania się samochodu.
  4. Uszkodzenie filtra powietrza: Jeśli filtr powietrza jest zanieczyszczony lub uszkodzony, może to prowadzić do niestabilnych obrotów podczas zatrzymywania się samochodu.
  5. Uszkodzenie układu zapłonowego: Jeśli układ zapłonowy jest uszkodzony, może to prowadzić do niestabilnych obrotów podczas zatrzymywania się samochodu.
Aby dokładnie zdiagnozować przyczynę niestabilnych obrotów podczas zatrzymywania się samochodu, zalecane jest skonsultowanie się z mechanikiem lub specjalistą od samochodów.
Witam przepustica byla zmieniana filtr ppwietrza odpada cewki zaplonowe sprawdzone swiece tez ,sprzeglo nie wiem to automat skrzynia dziala poprawnie , a co do cisnienia oleju nigdy bledu nie bylo i problemu z cisnieniem.

Czyż by chodziło o C.P.P???;)
A co to jest c.p.p???

Ostatnia edycja:

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Do góry Bottom