• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Obsługa klimatyzacji w autach hybrydowych i elektycznych

Piotr_Ł

SuperMechanior
Punktów
45
Miasto
Lublin
Witam. Mam pytanie odnośnie obsługi aut hybrydowych i elektrycznych.
Wiadomo do takich aut jest dedykowany dedykowany olej, który nie jest mieszalny z standardowym olejem.

Czy podczas obsługi takich aut płuczecie stacje ze starego oleju, czy tylko przepinacie zbiorniczki z olejem?

Mój narzędziowiec twierdzi, że wystarczy zmienić zbiorniczek z olejem i robić obsługę i nic się nie dzieje.

Z drugiej strony maszyny z dwoma pojemnikami na olej mają funkcje płukania przewodow ze starego oleju.

Można jeszcze stosować uniwersalny olej.

Jak wy podchodzicie do takiej obsługi?

Piotr_Ł

SuperMechanior
Punktów
45
Miasto
Lublin
No właśnie większość ma takie podejście, ale ja wolałbym do tego podjeść bardziej profesjonalnie. Niestety nawet sprzedawcy narzędzi mają do tego olewając podjedzie. Tylko przy reklamacjach każdy umywa ręce...

lesio 4x4

SuperMechanior
Punktów
26
widzisz i maja racje przy kontakcie tych olei nie zachodzą żadne szkodliwe reakcje
co więcej od kilkunastu lat jest to ten sam olej tylko ze bez atestu
w zwykłej lodowce w domu masz ten sam olej to nie jest żaden spec cudo
chodzi o nie przewodnictwo prądu napięcie w elektrykach to 400v i sprerzarka napędzana elektrycznie
a nie paskiem rola oleju to smarowanie wiec nie wydziwiaj jesli klima po serwisie się wysra to na pewno nie z tego powodu

Do góry Bottom