• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Octavia I AQY 2.0 pb + lpg

kacper10714

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Skawina
Witam
Zakupiłem 2 miesiące temu samochód (mój pierwszy) Skoda Octavia I AQY 2.0 z instalacją gazową.
Ostatnio zauważyłem, że pojawiło mi się jałowych falowanie obrotów (szczególnie przy rozgrzanym silniku, po wyłączeniu ssania) podczas jazdy na PB.
Falowanie obrotów (mierząc vagiem około 30 - 50 obr/min) jest denerwujące. Czasami odczuwam takie dołki podczas postoju.
Błędy jakie otrzymuje z vaga to:
16795 (P0411 / 001041)
17536 (P1128 / 004392)
Czasem sporadycznie pojawia mi się błąd o braku zmian napięcia na pierwszej sondzie lambda (16518).

Ostatnio zauważyłem również, że nie posiadam pompki powietrza wtórnego. Czy muszę ją posiadać ?

Ostatnio wymieniłem cewkę, kable i świece (przystosowane do gazu) na markowe (firmy beru i NGK), bo miałem wypadanie zapłonu i faktycznie cewka i kabel był zaśniedziały. Na gazie objaw ten jest jeszcze bardziej odczuwalny.

Proszę o porady jak wyeliminować ten problem.

Pozdrawiam.

kacper10714

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Skawina
Kupiłem samochód z instalacją lpg o której się jeszcze nie znałem ;/ Mam wsadzoną instalację na 6 cylindrów,
a nie na 4. Jak wyciągałem sterownik to widziałem, że już było przy nim coś majstrowane, zerwana plomba i widać , że był otwierany.

Do góry Bottom