• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

odpalenie samochodu z pilota.

dkamyk

SuperMechanior
Punktów
2
Miasto
CHICAGO
Mili państwo, czy czesto zdaża sie wam zakładanie, montarz tak zwanego starteru do auta żeby zapalał z pilota stojąc np. 100 metrów od auta?? i jakie macie sposoby na zabezpieczenie samochodu żeby nie zapomiec wyłączyć auto z biegu po zgaszeniu i wysiadaniu. wiadomo że jesli auto zostanie na biegu to takie odpalenie samochodu moze być nie przyjemne.

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
zamontowałem sobie takie odpalanie, i już raz go na parkingu łapałem, więc teraz zabezpieczyłem się:
1. masą z ręcznego h-ca na sterowanie , jak spuszczony nie zapali
2. pilot leży w domu używam go w zimie jak jest mróz a auto stoi na dworze
3. myślę jeszcze nad tym aby odcinać dodatkowo sterowanie skrzynią biegów i zostawiać na wstecznym (sterowanie z czujnika wstecznego )

dkamyk

SuperMechanior
Punktów
2
Miasto
CHICAGO
ta pierwsza opcja jest chyba najbezpieczniejsza, tej z ta skrzynia i wstecznym biegiem nie bardzo rozumiem. chcesz podlaczyc sie do czujnika biegu wstecznego i ??????

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
i na biegu wstecznym nie na np. sterowania na rozruch, czyli wychodzę z auta wkładam wsteczny mam auto na biegu i nie odpali, czyli warunkiem do odpalenia jest zostawienie na luzie.(opcja dla tych co zostawiają auto na biegu)
opcja 1 i 2 mogą być w szeregu jako dwa warunki do odpalenia z pilota (auto na luzie i z zaciągniętym ręcznym) auto na wstecznym+spuszczony ręczny nie odpali.

dkamyk

SuperMechanior
Punktów
2
Miasto
CHICAGO
piszesz ze musi byc zostawiony na luzie, ale jak sterownik bedzie wiedzial ze jest w pozycji na luzie i moze zakrecic silnikiem?? manualne skrzynie nie posiadaja zadnych czujnikow ktore przekazuja sygna ze auto nie jest na biegu. z recznym to zgadzam sie bo mozna tak zabezpieczyc.

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
manualne skrzynie nie posiadaja zadnych czujnikow ktore przekazuja sygna ze auto nie jest na biegu
posiadają włącznik wstecznego biegu jeżeli zostawiasz auto na biegu zostawiasz na wstecznym (nie odpali) a jeżeli zostawisz na luzie odpali bo nie ma czujnika.

dkamyk

SuperMechanior
Punktów
2
Miasto
CHICAGO
a jesli zostawisz na 1 lub 2 - lub 3 ?? to co nie zapali?????? to ze ma czujnik wsteczny to weim tylko co bedzie jesli wlaczysz inne biegi????????????

dkamyk

SuperMechanior
Punktów
2
Miasto
CHICAGO
a jak zostawisz na wstecznym to nie zapali !?????? wiadomo ze jak podepniesz sie do sensora od swiatla wstecznego to nie zapali ale jesli zostawisz na innych biegach to zapali, jak zrobic zeby nie ZAPOMNIEC nie zostawiac na biegu samochodu i zaciagnac reczny hamulec???

dkamyk

SuperMechanior
Punktów
2
Miasto
CHICAGO
tak , tylko jaki, kartki na szybe nie przykleisz, moze jakis pan elektronik pomoze?? sa tacy specjalisci na forum???

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
problem w tym że w osobówkach nie ma czujnika luzu (w ciężarowych i autobusach jest), w skrzyni dziury do czujnika nie wywiercisz :confused: raczej, więc pozostaje obejrzeć gajgę zmiany biegów i linki czy co tam masz i pomyślec gdzie i jak zamontować mikrowyłącznik działający na luzie. Chyba że montujesz takie cudo do automata, wtedy jest jeszcze łatwiej

Do góry Bottom