• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

olej bez aprobaty dexos 2

astron

Nowy
Punktów
0
Miasto
katowice
witam posiadam astre h 1.4 km 90km w bezynie i chciał bym wymienic olej zalany jest 5w40 synetetyk i chciał bym do zmienic na motul 8100 x-cess 5w40 zauważyłem że nie ma aporbaty dexos2 czy jesli go zaleje to beda jakieś konsekwencje dla silnika z tego tytułu? czy lepiej zalac Motul 8100 X-Clean C3 5W40 który posiada aprobate dexos. i czy aprobaty oplowskie maja jakies znaczenie?

gtszudi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
986
Miasto
Pruszcz Gdański
lej z taka norma jaka przewidzial producent. sprawdz tylko czy oryginalny motul bedziesz mial.

Mck pomocnik

SuperMechanior
Punktów
66
Znajomi jeździli na Motulu. Wymiana oleju max co 10k km. Po niedługim czasie korby bokiem. Olej kupowany w sklepie stacjonarnym. Polecam bardziej Valvoline

Mck pomocnik

SuperMechanior
Punktów
66
Złe smarowanie... Jakoś zawsze dbali o auta i wszystko na czas. Przy czym nie oszczędzali na częściach. Wcześniej inne wlewali i się chcieli przerzucić bo ponoć lepsze i dobre opinie

Mck pomocnik

SuperMechanior
Punktów
66
Nawet jeśli to i tak nigdy nie zaleje tego oleju co wiąże się z tym że go również nie polecam

Mikidz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
474
bardzo śmieszne
Głupie pytanie= głupia odpowiedź.

Nie jesteś w stanie poznać bez laboratorium czy olej jest oryginalny, czy wlali Ci największy syf do bańki. Ja słyszałem już o ludziach kupujących przez internet olej rozlewany z beczek do baniek takich jak płyn do spryskiwaczy. Żadnych napisów itd. Może i to był oryginalny olej i uczciwie rozlany, a może był to jakiś syf... ale 30zł taniej niż w sklepie, więc "Janusze" kupują.

To samo się tyczy "oryginalnych" baniek z napisami itd. W dzisiejszych czasach nie jest to problem podrobić takie rzeczy i jak nie postawisz oryginalnej bańki przy takiej podrobionej, to nie jesteś w stanie poznać, jeżeli nie zajmujesz się tym na codzień.

Więc podtrzymuję to co powiedziałem, jedź do dobrego sklepu/warsztatu i tam kup. Nie kupuj przez internet, nie kupuj w hipermarketach.

Mck pomocnik

SuperMechanior
Punktów
66
Kiedyś się spotkałem z możliwością zakupu x ilości pustych baniek przez internet y producenta

autobi41

SuperMechanior
Punktów
38
Nawet jeśli to i tak nigdy nie zaleje tego oleju co wiąże się z tym że go również nie polecam
Motul był (i chyba nadal jest) jednym z najchętniej podrabianych smarowideł ale jako marka jest dobry i nie ma co marudzić.
Może kupili ze złego źródła i mieli pecha, ciężko stwierdzić czy ktoś kogoś oszukał zwłaszcza, że jeśli się chce to można to zrobić. Gdyby kupili w warsztacie i tam zmieniali to jest już jakaś gwarancja i ślad ale kiedy klient kupuje sam i przyjeżdża tylko na wymianę a po czasie coś się zaczyna dziać to czyja wina? Sklepu (sprzedał towar), warsztatu (wymieniał przywieziony olej i chyba raczej żadnej pomyłki w tym nie ma) czy producenta (albo "podrabiacza")? A może być jeszcze tak, że zachodzi czwarta okoliczność czyli... ogólnie mówiąc silnik i zbieg pechowych okoliczności.

Olej da się "zanabyć" u oficjalnego importera/dystrybutora, tak chyba jest najpewniej...

voodo

SuperMechanior
Punktów
201
W 1.9 BLS BXE to wymiana oleju co tydzień nie pomoże.

DyziekVW

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
Prudnik Opolskie
Stosuje i polecam oleje Valvoline, ale nie zmienia to faktu, że Motul jest również bardzo dobrym olejem

Do góry Bottom