• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Opel Adam silnik 1,4 bez start stop. Wyskakuje komunikat włączony tryb oszczędzania akumulatora.

Hojny67

Początkujący
Punktów
0
Po paru minutach jazdy wyskakuje komunikat o włączeniu trybu oszczędzania akumulatora. Po podłaczeniu komputera diagnostycznego ładowanie 14,6v a stopień naładowania akumulatora cały czas spada aż do zera mimo to samochód normalnie zapala. Akumulator podmieniony na prawie nowy dodatkowo naładowany parę kilometrów i to samo.alternator chyba sprawny. Na komputerze znalazłem testy diagnostyczne i miedzyinnymi test regulatora napięcia z którego wynika że reaguje zmianą napiecia. Z góry dziękuję za wszystkie pomysły które pozwolą rozwiązać problem 20240727_180159.jpg 20240727_183434.jpg

heniek1000

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
295
I w czym problem?
Miernikiem jak dotykasz tu i ówdzie to co pokazuje miernik. Przed, po i w trakcie.
I co to za akumulator.

turbokrzychu

SuperMechanior
Punktów
109
A nie ma błędów w jakimś module zarządzania energią etc? No i przede wszystkim pomiar multimetrem, na klemach, jak i przy samym alternatorze bo może jakaś korozja na przewodach i jest spadek gdzieś po drodze. Ogólnie multum rzeczy do sprawdzenia.

turbokrzychu

SuperMechanior
Punktów
109
No to od początku bym szukał, zaczynając od sprawdzenia czy właściwy akumulator jest zainstalowany w aucie(o właściwych parametrach) i czy sam akumulator jest sprawny. Jeżeli ma funkcję inteligentnego ładowania to też sprawdziłbym czy nie wymaga przypisania parametrów, nawet jeżeli nie ma start stop. No a dalej idąc to skoro alternator działa i ładuje to szukałbym problemu w systemie który zajmuje się monitorowaniem baterii, wszystkie czujniki na których bazuje + oczywiście wiązka.

Hojny67

Początkujący
Punktów
0
Akumulator podmieniłem bo sądziłem, że to on jest problemem teraz jest o większej pojemności. Przejrzałem wszystkie funkcje specjalne w komputerze diagnostycznym niestety nie ma tam adaptacji akumulatora.

Czy ktoś może wie gdzie w tym samochodzie znajduje się czujnik ładowania. Na ujemnej kłamie nic nie ma.

Hojny67

Początkujący
Punktów
0
W bsi jest bezpiecznik opisany jako czujnik napięcia akumulatora tylko gdzie on może być?

wdwiesiek

SuperMechanior
Punktów
20

13505369​
Czujnik, zesp., prądu akumulatora (bez układu Start/Stop silnika)

Hojny67

Początkujący
Punktów
0
Dzięki, znalazłem wymienię i zobaczę czy coś się zmieni.

Niestety wymieniłem już dwa czujniki na wszelki wypadek gdyby jeden był niesprawny. Ni problem z komunikatem o włączeniu trybu oszczedzania akumulatora dalej nie rozwiązany. Czy pozostaje wymiana modułu BCM ?

Ostatnio edytowane przez moderatora:

Hojny67

Początkujący
Punktów
0
Akumulator roczny wyciągnięty z drugiego mojego auta adaptacja w tym modelu polega na wykonaniu poleceń z wyświetlacza "otworzyć zamknąć okno kierowcy i pasażera"

Danmar

Zweryfikowany Mechanik
Porady
3
Punktów
124
Miasto
Wielkopolska
Miałem na myśli adaptację z pozycji komputera diagnostycznego.

Hojny67

Początkujący
Punktów
0
Na komputerze, który posiadam nie ma takiej funkcji, więc nie wiem, czy to wina komputera, czy oprogramowania w samochodzie.

wdwiesiek

SuperMechanior
Punktów
20
Jaki to program i czy czyta BCM.
Skasować błędy z poziomu komputera serwisowego.

Hojny67

Początkujący
Punktów
0
Jutro sprawdzę model bo został w warsztacie

Pdl 3200

Ostatnio edytowane przez moderatora:

Danmar

Zweryfikowany Mechanik
Porady
3
Punktów
124
Miasto
Wielkopolska
Podaj dokładne dane auta. Jutro Ci sprawdzę u mnie w warsztacie :). Z tego co widzę(google) ten tester nie ma funkcji wykonywania adaptacji.

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom