1. Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Rejestracja otworzy przed Tobą drogę do zupełnie nowego, dzikiego świata motoryzacji!
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusji.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

    Usuń ogłoszenie

Opel Agila 1.2 problem ze wskaznikiem temperatury

Dyskusja w 'Elektronika pojazdowa' rozpoczęta przez użytkownika piotrek7j87, 15-03 17.

  1. piotrek7j87

    piotrek7j87 Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    15-06 16
    Postów:
    82
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    TM
    Opel Agila 1.2 po podłaczeniu komputera w parametrze silnik pokazuje temp silnika 82C a gdy zmienie system na deska rozdzielcza w parametrze temp silnika pokazuje 32C i wskaznik od temp plynu nie podnosi sie czujnik jest sprawny podmieniany do innej agilii i dziala a w tej nie pokazuje temp pomoze ktos?
     
  2. Mechanika pojazdowa Gorzów

    Mechanika pojazdowa Gorzów Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    31-07 16
    Postów:
    1 260
    Docenione treści:
    199
    Miasto:
    Gorzów Wielkopolski
    Adres strony:
    przewody sprawdzone?
     
  3. Szumek72

    Szumek72 Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    17-01 16
    Postów:
    3 074
    Docenione treści:
    487
    Miasto:
    Poland Warsaw
    a może tak zmierzyć czujniki omomierzem? bo z tego co opisujesz to wychodzi na budziki...
     
  4. piotrek7j87

    piotrek7j87 Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    15-06 16
    Postów:
    82
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    TM
    Czujnik ma rezystancje jak temp ok 30st to rezystancje ma 2.225k im temp wyzsza tym rezystancja maleje odpinam wtyczke od czujnika temp na zegarach idzie na maxa zalancza sie wentylator podlanczam i wskaznik opada

    Czy testerem spawdzam Delphim orginal czy Techem 3 i wchodze w silnik temp widzi ok a jak wchodze w deske rodzielcza to temp max 33st i to wszystko
     
  5. samspec13

    samspec13 Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    3-01 14
    Postów:
    5 796
    Docenione treści:
    505
    Miasto:
    europolonia
    A jak masa do licznika?
     
  6. baton180

    baton180 Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    28-06 12
    Postów:
    869
    Docenione treści:
    117
    Strzelam nie pamiętam
    A może tam dwa czujniki są?
     
  7. inodiag

    inodiag Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    16-12 12
    Postów:
    2 298
    Docenione treści:
    299
    Miasto:
    Dąbrowa Biskupia
    odgrzeję kotleta ... mam taką agile i w ecu silnika błąd czujnika temp ale da się skasować i temperatura wskazywana jest ok.
    Brak wskazania temp na wskaźnikach , wskazówka leży ... w parametrach licznika są dwie wartości temp i coś w procentach ... tam są dwa czujniki ? mam schematy i widzę że licznik połączony jest z ecu i raczej info o temp bierze z ecu ....
    wiązka sprawdzona , drugi licznik podmieniony ....
     
  8. dimitriew

    dimitriew Uczestnik

    Offline
    Dołączył:
    16-06 11
    Postów:
    101
    Docenione treści:
    24
    Miasto:
    Ostatni warsztat na końcu świata
    Kolego w Oplach zwykle jest jeden czujnik temperatury, którego instalacja prowadzi do ECU silnika. Miałem kilka razy problem z błędem czujnika temperatury silnika zapisanym w liczniku i klimatyzacji. Problemem była niedrożna instalacja mięczy sterownikiem silnika a licznikiem. Kilka razy problem był również po stronie sterownika silnika. Jakie wskazania masz w parametrach licznika? Zrób test elementów wykonawczych licznika i sprawdź czy wskazówka temperatury działa.
     
  9. inodiag

    inodiag Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    16-12 12
    Postów:
    2 298
    Docenione treści:
    299
    Miasto:
    Dąbrowa Biskupia
    Auto bez termostatu . Wskazówka idzie dopiero po 70st.
    Ogarnięte