• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Opel Astra f 1.6(c16nz)-problemy z odpalaniem

przemi4

SuperMechanior
Punktów
11
Witam Was.
Chciałem zasięgnąć paru rad,porad na temat mojego problemu który postaram się opisać jak najlepiej
A wiec od początku.
Posiadam opla astre f z silnikiem 1,6 benzyna-gaz . model silnika (c16nz)
Mój problem z autem polega na tym że auto od czasu do czasu nie chce odpalić.
Raz bywa to rzadziej, raz częściej.
Może na sam początek pokaże sposob instalacji tego co tam mam.

Tak to wygląda u mnie, połączenie cewki i ta masa, na cewce.

Wymieniałem cewkę , myślałem że ze starości cewka już nie wydala, ale to nie to.
ktoregoś razu auto również miało problem po nocy, ściągnąłem kopułke, wyczyścilem palec , poruszałem masą i auto odpaliło.
co może powodować brak tyknięcia które słychać we wnątrz auta gdy auto powinno odpalić.?

i od czego jest ten przekaznik na zdj 2?

problem z odpalaniem po zabiegu w/w zniknął, aż do dziś .
Wtedy odłączyłem tą mase z cewki, odkręciłem kopułkę, wyczyściłem palec bo coś tak jakby go naspawało, odłączyłem jedną z wtyczek od modułu wzmacniającego zapłon i astra paliła dzień w dzień, nie ważne czy -15 czy +kilka stopni. Dziś rano idę do auta i próbuje odpalić. Rozrusznik kręci ale auto nie załapuje, nie słychać charakterystycznego cyknięcia przed odpaleniem.
Powtórzyłem ostatni zabieg z tymi kablami i było cyknięcie, auto odpaliło od razu. Co może być przyczyną?

przemi4

SuperMechanior
Punktów
11
Przełącznik?
nic do tego nie ma, auto zawsze przerzucam na benzyne czyli przełącznik jest wyłączony

przemi4

SuperMechanior
Punktów
11
Zwykły, pozatym po co mam szukać problemu w gazie skoro po wykonaniu tego co napisałem auto da się odpalić.

S

S-LINE

kolego to tykniecie jakby ktos kluczem po rurce miedzianej kluczem strzelil???

przemi4

SuperMechanior
Punktów
11
Nie. To takie tyknięcie w przekaźniku jakimś, w nogach pasażera z przodu. Jest tyknięcie to auto odpala. nie ma to nawet nie ma co próbować. Ten przekaźnik mnie irytuje co jest podłączony i widoczny na zdjęciach.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3315
Miasto
PZ
pod cewkę zapłonową masz zapewne podłączony i bierze sygnał prędkości obrotowej silnika, posprawdzaj wszelkie połączenia kabli wychodzących z przełącznika benzyna - gaz, bo widocznie coś zaoksydowało i raz łączy raz nie, ten przekaźnik na 2 zdjeciu nie jest orginalny i pewnie jest to przekaźnik rozłączający wtryskiwacz na czas pracy na benzynie bo to chyba monowtrysk

Luku

Dekoder
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
317
Miasto
Nottingham
A to tyknięcie w nogach pasażera to przekaźnik od pompy paliwa.

przemi4

SuperMechanior
Punktów
11
Wiem że to ten przekaźnik. tylko nie ważne czy palę go na benzynie czy na gazie, musi cyknąć aby odpalił.

Edi_177

Początkujący
Punktów
0
Miasto
miejscowość k/ Sierpca-
Ja czasami mam też taki problem,tylko,że moja astra nie posiada aparatu zapłonowego.Też monowtrysk!Gaz benzyna.Odpali po ręcznym przełączeniu na benzynę,ale z dużymi trudnościami.Może powiecie mi ,gdzie szukać modułu sterującego wtryskiem?I może ktoś wie czy,przy monowtrysku jest jakaś dysza,którą można wymienić,bo ta na wskutek uzytkowania np.uległa rozkalibrowaniu?

roman1991e

Gaduła
Punktów
10
Miasto
Siemianowice
Witam.Jestem tu nowy ale mam problem z Oplem Astrą f 1,6 75km benzyna,a dokładnie z takim czymś jak odpale przejade i potem podczas jazdy gaśnie auto. Świece wymieniłem i dalej to samo pompa chodzi niewiem czy to nie była by kopułka czy aparat zapłonowy

Auto-Port

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
361
Glowny przekaznik systemowy lub modul tutaj bym szukal przyczyny

roman1991e

Gaduła
Punktów
10
Miasto
Siemianowice
Co masz na myśli pisząc moduł bo na allegro są jakieś płytki czarne i kopułka rozdzielacza pod tą kategorią.Samochód gaśnie w
trakcie jazdy tak po prostu bez żadnych wcześniejszych
objawów ( zapalają się tylko wszystkie kontrolki , zero szarpania itp.).

ludo44

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
325
Moduł masz w aparacie to czarna płytka a przekaźnik i sterownik na prawym słupku w nogach pasażera.

roman1991e

Gaduła
Punktów
10
Miasto
Siemianowice
zmalazłem przekaźnik jeden pod sterownikiem ale jest jeczsze jeden też czarny przekaźnik z żułtym odłączonym kabelkiem dokładnie taki jak odłączam auto gaśnie i niewidze gdzie powinien być ten żółty podłączony do przekaźnika wchodzi w opisanym styku nr 86 prawdopodobnie
ld-12p.jpg

witam.sprawdziłem przed chwilką narazie nic a sprawdzałem na kodach to nic bo najpierw pokazuje 12 3razy a potem powtarza się brak błęduniewiem co może z nim być ma ktos jakiś pomysł lub myśl??

może to być przyczyną czujnik temperatury do komputera??prosiłbym o pomoc

Auto-Port

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
361
moduł :) zapisz sobie jak bys zapomniał bo 3 raz ci juz nie napisze tego samego

roman1991e

Gaduła
Punktów
10
Miasto
Siemianowice
Wkońcu dziś zgasła po raz pierwszy nic nie pokazała a za 2 razem 500m dalej pokazała błąd 42.nawiązuje się pytanie co to może być.ok poszukam w internecie się postaram dowiedzieć

ok zajechałem z ziomem do motoryzacyjnego zakupiłem:
-kable wysokiego Napięcia z Bosch-a za 90zł
-palec rozdzielacza za 22zł
-kopułke za 30zł
i prawie jest,ale zamówiłem bo nie było modułu bd na poniedziałem to kupie za 60zł i bd jak znalazł.jak zagada to dam znać.Narazie dzięki i Pozdro

rylik91

Bywalec
Punktów
0
Moderatorzy ja wiem tolerancja tolerancją, ale K**** no bez przesady Wy mówicie a tutaj swoje..

Do góry Bottom