• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Opel Astra H 1.6 16v pedał sprzęgła wpada

GSS-Daniel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
399
Siema
Pany mam problem z oplem jw, gosc przyjechał na 2jce bo nie było sprzegła.
Nie dało sie odpwietrzyć wiec poleciała nowa pompa sachs, wszsytko działalo 2 tygonie.
Wrócił spowotem bo jak stwierdził przy dluzszym trzymaniu na biegu z pedałem w podłodze faktcznie pedał nie oddbija.
Założylismy nowe łozysko ooprowe, rurkę oraz króciec odpowetrzajacy (wszsytko OE )
Sprzegło sie odpowietrza idealnie, brak bąbli a niestety jak na odpalonym silniku wbitym biegu potrzymasz 20 sekund w podlodze to zostaje pedał. Wystarczy butem podniesc do gory i od razu działa normalnie. Dziwny przypadek, wszsttko nowe prócz przewodu. Jakies sugestie ?

michal_michal

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
144
Docisk. Czego nie zmieniłeś od razu kompletu? Przerabiałem podobny temat w 1.8. Wymiana kompletu rozwiązała problem

GSS-Daniel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
399
Docisk. Czego nie zmieniłeś od razu kompletu? Przerabiałem podobny temat w 1.8. Wymiana kompletu rozwiązała problem
Zapomniałamem napisać , sprzęgło jest nowe tylko ktoś nie zmielił właśnie łożyska
Zastanawia mnie jeszcze czy przewód nie jest uszkodzony bo ma puszkę jak wychodzi z pompy to chyba zawór tam jest w środku

michal_michal

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
144
Do sprawdzenia czy wysokość sprzęgła gra i czy np nie jest zestaw mieszany np. wysprzęglik z innego zestawu niż tarcza i docisk

GSS-Daniel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
399
Zestaw sprzęgła łuk, łożysko założyłem również łuk, króciec oraz odpowietrznik oe, pompa sprzęgła sachs.

Ursusraketa

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
138
Ja bym nie skreślał z listy tej nowej pompki

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
375
Miasto
Wasilków
Dla spokoju pompkę zobacz, w moim scenicu dopiero trzecia działała( i to o zgrozo maxgear bo już tylko to na filii zostało), pierwsze dwie nie szło odpowietrzyć żadną metodą, maxździr odpowietrzył się jak marzenie

GSS-Daniel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
399
W sumie może racja bo zapada się pedal tylko jak jest wciśnięty

GSS-Daniel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
399
Uwaga
Nowa pompa sprzęgła załatwiła sprawę ale uwaga, z max gear'a. Luk i sachs niestety nie... takie dziwnie czasy ze nie wiadomo co montować na prawdę.

Do góry Bottom