• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Opel astra H GTC 1,6 116kM nie startuje sprężarka klimatyzacji

motomaniakporeba

Początkujący
Dołączył
7.08.2019
Postów
10
Punktów
0
Witam wszystkich, pacjent jak w tytule Opel Astra H GTC z silnikiem benzynowym o pojemności 1,6 i mocy 116kM , nie startuje sprężarka klimatyzacji .To automatyczna klimatyzacja, włącza się ja przyciskiem AC jak w wersji manualnej, różni się tym,że na pokrętle od temperatury nastawionej zamiast ikony niebieskiej i czerwonej jest wyznaczona skala w stopniach . Układ szczelny,napełniony czynnikiem, bezpieczniki i przekaźniki sprawdzone, panel podmieniony z innego sprawnego samochodu i nadal nic. Brak sterowania przekaźnika w skrzynce bezpiecznikowej, po zwarciu jego styków sprężarka rusza i klimatyzacja chłodzi,lecz nie załącza się wentylator chłodnicy. Zakładam,że oba urządzenia są sprawne ponieważ wentylator rusza po osiągnięciu przez silnik odpowiednio wysokiej temperatury. Próbowałem odczytać błędy z układu klimatyzacji Auocomem i WoW-em, niestety pojawia mi się błąd komunikacji w obu przypadkach. Udało mi się odczytać ciśnienie z czujnika, wskazuje 740kPa, wykonałem również adaptację sprężarki, niestety kompresor nadal nie rusza. WOW-em mogę załączyć przekaźnik i słychać ,że sprzęgło w kompresorze zaskakuje. Może źle kombinuję,ale moje podejrzenia padają na moduł klimatyzacji znajdujący się w skrzynce bezpiecznikowej pod maską.Brakuje mi już pomysłów,może ktoś borykał się kiedyś z podobnym problemem, proszę o pomoc lub jakieś sugestie.
 

Łukaszgd88

SuperMechanior
Dołączył
29.06.2021
Postów
274
Punktów
31
Witam wszystkich, pacjent jak w tytule Opel Astra H GTC z silnikiem benzynowym o pojemności 1,6 i mocy 116kM , nie startuje sprężarka klimatyzacji .To automatyczna klimatyzacja, włącza się ja przyciskiem AC jak w wersji manualnej, różni się tym,że na pokrętle od temperatury nastawionej zamiast ikony niebieskiej i czerwonej jest wyznaczona skala w stopniach . Układ szczelny,napełniony czynnikiem, bezpieczniki i przekaźniki sprawdzone, panel podmieniony z innego sprawnego samochodu i nadal nic. Brak sterowania przekaźnika w skrzynce bezpiecznikowej, po zwarciu jego styków sprężarka rusza i klimatyzacja chłodzi,lecz nie załącza się wentylator chłodnicy. Zakładam,że oba urządzenia są sprawne ponieważ wentylator rusza po osiągnięciu przez silnik odpowiednio wysokiej temperatury. Próbowałem odczytać błędy z układu klimatyzacji Auocomem i WoW-em, niestety pojawia mi się błąd komunikacji w obu przypadkach. Udało mi się odczytać ciśnienie z czujnika, wskazuje 740kPa, wykonałem również adaptację sprężarki, niestety kompresor nadal nie rusza. WOW-em mogę załączyć przekaźnik i słychać ,że sprzęgło w kompresorze zaskakuje. Może źle kombinuję,ale moje podejrzenia padają na moduł klimatyzacji znajdujący się w skrzynce bezpiecznikowej pod maską.Brakuje mi już pomysłów,może ktoś borykał się kiedyś z podobnym problemem, proszę o pomoc lub jakieś sugestie.
Kolego a ten wow i autocom to przypadkiem import prosto z chin?

Skoro z kompa startuje to przekaźnik i obwód dalej sprawny.
Czas złapać oscyloskop i zmierzyć sygnał wychodzący z panelu. Bo zakładam, że bezpieczniki, wiązka i przekaźniki już prześwietlone?
 
Do góry Bottom