• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Opel corsa c. piszczące koło, moi mechanicy rozkładają ręce.film.

Taryfikator

Początkujący
Punktów
0
Witam.
Posiadam Corse C z 2002r. diesel 1,7Di

Od pewnego czasu raz za kiedy piszczy mi przednie koło od strony pasażera.
Jadąc 40-80, skręcając również piszczy.Czy deszcz czy sucho piszczy.
Pierwszy raz się z takim czymś spotykam, pisk jest bardzo głośny i nie wiem jak się go pozbyć.
Mechanicy ściągali koło, czyścili i nic.Mówią że wszystko jest dobrze i nie powinno nic piszczeć.
Rok temu były wymieniane klocki.

Poniżej podaję film, który może pomoże jeżeli ktoś sie spotkał z takim problemem.

Proszę o pomoc bo niedługo wybieram się w długą trasę i nie wiem czy to nie jest groźne.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam.

krys.kj

SuperMechanior
Punktów
20
Miasto
Okolice Chęcin
wyglada to na łożysko w kole, albo spalone klocki hamulcowe i zuzyte tarcze hamulcowe lub też tłoczek w zacisku hamulcowym nie cofa sie całkowicie i przycieraja klocki cały czas a jak nacisniesz lekko na hamulec to pisk mija czy sie powieksza

B-Garage1

Nowy
Punktów
0
miałem identyczny przypadek w Pugu 406, proponuje sprawdzić "sówadła" na których zacisk się przesówa czy nie są skrzywione, gołym okiem cięzko zobaczyć, najlepiel przyłożyć do jakiegoś płaskownika itp.

Taryfikator

Początkujący
Punktów
0
wyglada to na łożysko w kole, albo spalone klocki hamulcowe i zuzyte tarcze hamulcowe lub też tłoczek w zacisku hamulcowym nie cofa sie całkowicie i przycieraja klocki cały czas a jak nacisniesz lekko na hamulec to pisk mija czy sie powieksza

Jak nacisnę lekko na hamulec to dalej piszczy, może nawet głośniej.

shrek

Moderator Car Audio
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1318
Miasto
Pyrlandia
koddoradia.blogspot.com
Moja propozycja –zdejmujemy koło „pędzimy” tarcze gumowym stożkiem zapiętym w wiertarkę i patrzymy . Lub podjedz na pierwszą z brzegu stacje diagnostyczną powinni posiadać „pędnie” do kół na silniku elektrycznym podniosą autko i wszystko będzie jasne.

Do góry Bottom