• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

opel vectra b 1.6 16 v 98 r. x16xel problemy po wymianie uszczelki pod głowicą

kukukuczek

SuperMechanior
Punktów
12
Witam wszystkich. kupiłem auto z uszkodzoną uszczelką pod głowicą. zakupiłem : nowy rozrząd, filtr oleju, olej, uszczelkę. zdjąłem głowicę, założyłem nową uszczelkę głowicę złożyłem i tak. Ciśnienie na 1 cyl: 4 na pozostałych 13- 15 bar. nie wiem czy złożyłem rozrząd dobrze, ale kierowałem się schematem dołączonym do opakowania. nie mam obudowy rozrządu, w ogóle....wiązka elektryczna jest chyba nie z tego silnika bo jest kilka ( 2szt. )wtyczek które po prostu nie mają gdzie ''iść''. częściowo poskładałem układ p.ciśnienia. przepustnica trzyma się na jednej śrubce, uszy są poobrywane. miałem wrażenie że coś mi wlecialo do kolektora ssącego... i niestety wleciało bo jak odpaliłem coś kilka razy stuknęło... boje się że mogło pokrzywić zawór. i teraz :

auto ciężko odpala,
po zdjęciu nogi z gazu gaśnie
nie wkręca się powyżej 4 tys obr.

czy to może być wina rozrządu ? czy wina podciśnienia ? łapie lewe powietrze ?

andi731

Bywalec
Punktów
7
Miasto
Kedzierzyn
Kolego ciśnienie na 1 cyl. 4 bar Jeszcze raz czapka do góry jak cos zassało to mogłes uszkodzic i gniazdo

sulej013

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
250
Miasto
Xxx
Jesli poszlo dalej to nie tylko gniazdo zeby nie byl za raz podjazd z drugim motorem... Tak to jest jak sie bierze za naprawy ktos kto nie ma w tym zbyt duzego doświadczenia... poza tym przepustnica tez aut skoro nia ma sie na czym trzymac i w taki oto sposob zarobiles na kolejną naprawe ktos pozbyl sie dziada i pije dzis Twoje zdrowie ktore tracisz na tym oplu a Ty teraz masz kolejny wydatek i teraz szybko biegnij do mechanika bo zarobisz jeszcze raz przy kolejnej probie naprawy

LuksonRR

SuperMechanior
Punktów
3
Miasto
Lubin
Wyglada na wykrzywione zawory.. chyba bedzie lepiej rozejrzec sie za 2 motorem do tego autka

kukukuczek

SuperMechanior
Punktów
12
drugim motorem ? a dlaczegóż nie mogę czapki przeszczepić ?

sulej013

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
250
Miasto
Xxx
Mozesz zdjac i sprawdzic jak to wyglada jesli poszlo dalej w komorę spalania i popierdzielilo gładź to sama.glowica Ci nic nie da...

kukukuczek

SuperMechanior
Punktów
12
okej, zdejmę tą głowicę raz jeszcze... przy okazji zrobię tą przepustnicę. A uszczelka może być jeszcze ta sama ? teoretycznie nie powinno się zakładać raz założonego paska itd.. a jak z uszczelką pod głowicą ?

sulej013

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
250
Miasto
Xxx
Pasek mozesz zalozyc ale juz uszczelki lepiej nie... I dobrze by bylo dac nowe sruby od glowicy bo jesli sie urwie wtedy juz narobisz sobie wiekszych klopotow i oczywiscie mam nadzieje ze skladane zgodnie z danymi?

kukukuczek

SuperMechanior
Punktów
12
chodzi o momenty, oczywiście tylko nie do końca się ich trzymam, bo wiadomo nie są nowe śruby w ostatniej fazie dokręcania trochę odpuszczam

sulej013

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
250
Miasto
Xxx
To kup nowe sruby i nie odpuszczaj

bennek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
125
he he dobreeeee .... ,, w ostatniej fazie dokręcania trochę odpuszczam '' tylko żeby ci później uszczelka nie odpuściła ... ;)
Zakładaj nowe śruby !

sulej013

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
250
Miasto
Xxx
Takim oto sposobem sa pozniej tematy typu: co z silnikiem poszla druga uszczelka w ciagu 2 tyg " albo lamenty ze po naprawie cos nie dziala i kasa w bloto

dusza

SuperMechanior
Punktów
34
EH fachowcy domorośli aż uszy opadają:eek::oops:

kukukuczek

SuperMechanior
Punktów
12
wiem wiem. ale chodzi mi o to, żeby śrub nie pozrywać. Wziąłem pod uwagę że śruby nie są nowe, dlatego przy dokręcaniu z zaleconymi momentami po prostu nie wytrzymają. i myślę, że te pare Nm rabanu nie narobi.
Ale pomijając tę kwestię, proszę o podpowiedzi co może być przyczyną w/w przeze mnie objawów. Pozdrawiam.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Witam wszystkich. kupiłem auto z uszkodzoną uszczelką pod głowicą. zakupiłem : nowy rozrząd, filtr oleju, olej, uszczelkę. zdjąłem głowicę, założyłem nową uszczelkę głowicę złożyłem i tak. Ciśnienie na 1 cyl: 4 na pozostałych 13- 15 bar. nie wiem czy złożyłem rozrząd dobrze, ale kierowałem się schematem dołączonym do opakowania. nie mam obudowy rozrządu, w ogóle....wiązka elektryczna jest chyba nie z tego silnika bo jest kilka ( 2szt. )wtyczek które po prostu nie mają gdzie ''iść''. częściowo poskładałem układ p.ciśnienia. przepustnica trzyma się na jednej śrubce, uszy są poobrywane. miałem wrażenie że coś mi wlecialo do kolektora ssącego... i niestety wleciało bo jak odpaliłem coś kilka razy stuknęło... boje się że mogło pokrzywić zawór. i teraz :

auto ciężko odpala,
po zdjęciu nogi z gazu gaśnie
nie wkręca się powyżej 4 tys obr.

czy to może być wina rozrządu ? czy wina podciśnienia ? łapie lewe powietrze ?
W sumie to masz kilka przyczyn :) i sam je wymieniłeś na początku, wszystko zrobiłeś źle, głowica poskładana na stare śruby, których tak naprawdę nie da się dociągnąć bo nie mają już swojej sztywności i głowica się popuści za jakiś czas, przepustnicę masz nieszczelną, łapie lewe powietrze, no i jeszcze pokrzywiłeś zawory jakimiś śmieciami które Ci wleciały do cylindrów :D W silniku jak się go naprawia to należy wszystko zrobić na tip top żeby to co robisz było pewne na 100 % a jeśli zrobisz wszystko ok i nadal jest niedobrze to wtedy się szuka dalej a nie tak byle jak robić, to tak jakby chirurg zrobił Ci operację przy użyciu brudnych igieł, przy okazji zaszyłby Ci waciki, wszył by Ci jakieś organy ze śmietnika i potem zastanawiałby się dlaczego operacja się udała a pacjent nie żyje :rolleyes:

bennek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
125
i wszystko na temat... :) :) ;)
Pozdroooo ...

olek39

Uczestnik
Punktów
0
każdemu się zdarza kolego, na przyszłość będziesz wiedział

Do góry Bottom