Witam.Obecnie śmigam taka vectra b z 2002.r tylko bez gazu i mogę powiedzieć ze jest to auto jak dla mnie wystarczające.Może demon prędkości to nie jest ale przekłada się to na niskie spalanie.Ostatnia trasa około 6.5 l a w mieście około 7.5 litra ( + -).Jak wiadomo są mocniejsze jednostki.Jedyną wadą tych oplowskich silników jest zapiekanie się pierścieni olejowych co powoduje duże zużycie oleju.U mnie zostały wymienione wraz z uszczelniaczami przy 145 tyś i mogę śmiało powiedzieć że spalanie oleju zostało znacznie zmniejszone.Teraz bierze znikome ilości coś około (200-300 ml) od wymiany do wymiany.Oprócz tych pierścieni nie było w nim żadnych poważnych awarii,silniczek pracuje jak należy.Co do nadwozia to jak wiadomo ople nie słyną z dobrej blachy.Z częściami też nie ma problemu do nich i jest wiele zamienników.Wszystko zależy w jakiej kondycji kupisz swoje auto.Jak trafisz na nie katowana jednostkę to pewnie będzie ci służyła a jak trafisz na jakiegoś paździocha to wiadomo może się sypać.Moja viki nie była kupiona w europie to wersja skandynawska (światła z automatu itd...) z pełna dokumentacja serwisowa z przebiegiem 140 tys.Nie ma takiego samochodu który by się nie psuł.Jedne psuja się mniej jedne bardziej zależy jak był wcześniej użytkowany.Pozdrawiam....