• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Opel vectra C Z18XE 2002 r. nie odpala na benzynie / Jest zamontowany gaz BRC

Markson43

SuperMechanior
Punktów
170
Miasto
Rzeszów
Witam po długim ...długim zaniku :)
Opel nie odpala na benzynie tylko na sekundkę załapie i gaśnie lub wcale nie załapie.
Co mogłem to sprawdziłem i mam go dość.....
Iskra jest...wtryski podają paliwo ..obroty wału są ...
czujnik wałka zmieniony bo stopiło przewody przy nim...nic to nie dało.
Paliwo podaje 4 bar
Rozrząd nie do końca sprawdzony bo za hu....a nie mogę odkręcić koła pasowego aby widzieć znaki ale górne koła wałków się ładnie pokrywają jak pierwszy tłok u góry.
BRAK BŁEDÓW ale ten złom to nawet nie pokazuje błędu jak odepnę cewki,czujnik wałka i wału itd.....szok !

Gazu nie mam w butli ale jutro zatankuję .......no i ważne na plaku pali pięknie ale tylko na czas psikania.

Ostatnia edycja:

Markson43

SuperMechanior
Punktów
170
Miasto
Rzeszów
Wykluczam oprócz rozjechanej mapy czyli ecu się dostosował do różnych stanów awaryjnych przez gaz itd.

Markson43

SuperMechanior
Punktów
170
Miasto
Rzeszów
Tak... Wczoraj miałem tankować ale auto trzeba ciągnąć do stacji :)
Na plaku pali bez problemu jak pisałem wczesniej.

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
973
Miasto
PGS
Wlacz zapłon i zobacz jakie widzi cisnienie w kolektorze ssącym...

Markson43

SuperMechanior
Punktów
170
Miasto
Rzeszów
Ok zaraz..
Opcom nie widzi tego parametru może nie ma mspsensora?
Zobaczę innym kompem a potem w schemacie a potem fizycznie czy wogole jest!.
Jednak inny komp też nie ma podciśnienia czyli mspsensora w parametrach. Tylko przepływka jest i wiadono jescze inne....
Ciśnienia paliwa też nie ma czujnika!

Ostatnia edycja:

Markson43

SuperMechanior
Punktów
170
Miasto
Rzeszów
Lulki.. Ale się wyłożyłeś... Ojojiooo
Ja też...... :)
Ale ale... Jest zawór systemu powietrza wtórnego i dokładnie wygląda jak mspsensor! I jest zamontowany na kolektorze ssący.
Jego nuner 90 530 479

Ostatnia edycja:

Markson43

SuperMechanior
Punktów
170
Miasto
Rzeszów
Instalacja gazowa BRC pozwala na 5 krotnie awaryjne odpalenie a u mnie już wszystkie wykorzystane.
Instalacja przed liftowa czyli skasowanie awaryjnych odpaleń tylko kompem.
Czyli na gazie też nie odpalę... Muszę zaopatrzyć się w głowice do brc.

szary1977

SuperMechanior
Punktów
49
Miasto
Krupski Młyn
Jak na plaku chodzi to znaczy że coś masz z zasilaniem paliwa, podłącz oscyloskop bądź diodę do wtryskiwacza i sprawdź czy pracują jak kręcisz silnikiem, kiedyś miałem auto co raz paliło a raz nie a winny był czujnik wałka on nie dawał sygnału i wtryskiwacze się nie otwierały. A inne auto zaś miał problem z sterownikiem LPG on blokował sygnał na wtryskiwacze benzynowe. Sygnał szedł do sterownika LPG ale nie wychodził z niego na wtryski benzynowe.

Markson43

SuperMechanior
Punktów
170
Miasto
Rzeszów
Za prosto.....
Pisałem wtryski pracują i to sprawdzane czy dostają impulsy i też sprawdzone czy pylą bo ich wykręciłem i widać że paliwo dają pięknie.
Iskra też jest.
I to wszystko nie zanika jak kręcę czyli ecu pozwala na rozruch.
Ale świece są bardzo mokre po próbie odpalenia.
Teraz można mi napisać że wtryski leją i że rozrząd zesrany ale rozrząd rzeczywiście nie sprawdzony do końca ale na plaku pali.

szary1977

SuperMechanior
Punktów
49
Miasto
Krupski Młyn
To podaj mu paliwo niezależne, ja mam zrobiony taki zbiornik i wlewam do niego paliwa i wtłaczam powietrze żeby było ciśnienie. Bo może masz złej jakości paliwo. Miałem kiedyś pacjenta fiat punto evo i wszystko idealnie ale nie chciało gadać a okazało się że woda była w paliwie. Wypiąłem zasilanie i za pomocą kompa uruchomiłem pompę i odlałem część paliwa i zostawiłem go na pół godziny żeby odstało i się okazało że na dnie była woda. I to była przyczyna że fura nie odpalała.

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
288
Miasto
Rakszawa
No ale chłop mówi, że w ogóle błędów nie ma w sterowniku, nawet jak wszystko poodpina. Chyba, że w takim starym trupie ktoś się z tablicą błędów bawił. W BRC bywała też w sterowniku gazowym opcja kasowania błędów, ale do tego musiałby mieć pracujący na gazie silnik, no a ten nie odpala w ogóle.

Markson43

SuperMechanior
Punktów
170
Miasto
Rzeszów
Te silnika i podobne są bardzo ciężkie do diagnozy i współpracy bo nie pokazują podstawowych błędów... Ja już mam. Z nimi praktykę to wiem że są durne. A wątpię aby ktoś błędy wyłączał chyba że od sondy 2

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
288
Miasto
Rakszawa
To kompresję jeszcze można sprawdzić dla pewności. Może silnik się poddał od wrzuty BRC.

Markson43

SuperMechanior
Punktów
170
Miasto
Rzeszów
Kompresja 12 bar
Sprawdzane na samym początku zawsze zaczynam od tego jak widzę przygodę dłuższą z autem :)

Do góry Bottom