• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Opel Zafira A 1.8 X18XE błędy P1612/P1613 immo

chudy005

Uczestnik
Punktów
10
Miasto
Szprotawa
Witam, dziś wziąłem się za wymianę sterownika silnika w Zafirze A 00r. 1.8 115KM X18XE.

Problem polega na tym że, był brak na drugim cylindrze, po wymianie cewki i świec problem pozostał. Dodatkowo brak komunikacji z ABS.

Mój sterownik to GM 90 560 476, zgrałem EEPROM przy pomocy FLY FVDI, następnie wpiąłem GM 09 117 394 i wgrałem klona.

I wykrywało wszystko jak w oryginalnym, tylko numer VIN pokazywało inny.

Niestety, miga kontrolka silnika i nie odpala, bład w sterowniku silnika: P 1612, P1613, tyczą się immo.

Posiadam też OPCOM i tam chciałem dodać kluczyki, ale pokazuje że są zaprogramowane.

Podpinając stary sterownik też, jest tak samo, choć w nim nie ingerowałem

Jakieś pomysły ? Tylko proszę mnie nie linczować, że jak się nie znasz, to się nie bierz. Po prostu lubię coś przekombinować, jestem amatorem i robię to tylko i wyłącznie na własne potrzeby :D

piotrekelektronika

SuperMechanior
Punktów
12
Miasto
MOSZCZENICA
www.facebook.com
skopiowanie eprom nic nie da bo nie będziesz miał synchro i auta nie odpalisz
odczytaj eeprom z auta i z kupionego sterownika
weź op-com zrób reset sterownika który kupiłeś i dopisz immo

NIE POMYL SIE Z PINE IMMO BO ODPALISZ ZWLOKE CZASOWA

JAK MASZ NOWEGO OP-COM I MOZE DZIALAC Z INTERNETEM TO MOGE CI TO ZROBIC PRZEZ NP ANYDESK

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
612
Miasto
Okolice Krakowa
Wystarczyło mieć dwa piny i po temacie.

Masz na przykładzie Astry H, ale z Zafirą A jest taka sama procedura. Powinien ruszyć od kopa, bez żadnych dodatkowych procedur. Pytanie teraz jest takie, co FVDI zrobiło z tym eepromem i czy w ogóle prawidłowo odczytało ze starego. Mając OP-Com i odczyty eepromu, kombinacja z FVDI to faktycznie przerost formy nad treścią.

chudy005

Uczestnik
Punktów
10
Miasto
Szprotawa
skopiowanie eprom nic nie da bo nie będziesz miał synchro i auta nie odpalisz
odczytaj eeprom z auta i z kupionego sterownika
weź op-com zrób reset sterownika który kupiłeś i dopisz immo

NIE POMYL SIE Z PINE IMMO BO ODPALISZ ZWLOKE CZASOWA

JAK MASZ NOWEGO OP-COM I MOZE DZIALAC Z INTERNETEM TO MOGE CI TO ZROBIC PRZEZ NP ANYDESK
Akurat mam dość starego lapka z XP, OPCOMa 1.99 i 1.70 program wersja 160115a. Na obu sterownikach nic nie mogę zrobić, jak wchodzę w immo programowanie ECM, to wykasuje błąd w OPCOMie. Dać reset ECU ? A do drugiego wgrałem clona, ale mam zapisaną oryginalną wersję EEPROMu wgrać ponownie i wyciągnąć PIN i spróbować procedurę od nowa ?

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
612
Miasto
Okolice Krakowa
Daj tu oba ori eepromy i zrób odczyt w tym "nowym" sterowniku po wgraniu. Op-Com wali błędy, bo to zapewne klon z podrobionym PICem.

chudy005

Uczestnik
Punktów
10
Miasto
Szprotawa
Wrzucam eepromy, org, to ten co był na aucie, a drugi to z tego na podmiankę. To są oryginalne bez modyfikacji, ale muszę zgrać jeszcze z tego na podmiankę ale z wgranym klonem z oryginalnego

Załączniki

• simtec 70 flash org Gm 90560476.bin
    112 KB · Wyświetleń: 3
  • simtec 70 gm 09117394.bin
    112 KB · Wyświetleń: 2

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
612
Miasto
Okolice Krakowa
To akurat to możesz sobie wgrywać i klonować jeszcze 1000 razy i nic Ci to nie da. Rozróżniasz w ogóle co to eeprom i co to flash? Tamtego odczytu to nawet nie rób, szkoda mojego czasu.

chudy005

Uczestnik
Punktów
10
Miasto
Szprotawa
To akurat to możesz sobie wgrywać i klonować jeszcze 1000 razy i nic Ci to nie da. Rozróżniasz w ogóle co to eeprom i co to flash? Tamtego odczytu to nawet nie rób, szkoda mojego czasu.
Czyli jak odczytałem pamięć flash ze sterownika silnika i wgrałem ją na drugi sterownik, to mogłem nadpisać coś więcej poza modułem sterownika silnika ?

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
968
Miasto
PGS
Musisz odczytac pin z ori ecu i kupionego . Kupione ecu musisz wylogowac pinem z kupionego i zalogowac pinem z auta ( czyli ori ecu) i tyle w temacie

chudy005

Uczestnik
Punktów
10
Miasto
Szprotawa
Musisz odczytac pin z ori ecu i kupionego . Kupione ecu musisz wylogowac pinem z kupionego i zalogowac pinem z auta ( czyli ori ecu) i tyle w temacie
teraz tak zrobiłem i akceptuje immo silnika, ale kontrolka silnika dalej miga i immo trzyma, pewnie przez to że zrobiłem flasha na nowym sterowniku. zastanawiam się czy jakbym spróbował z kolejnym sterownikiem czy by przyjęło ? a ma ktoś schemat pinów jak podłączyć na stole sterownik kablem fvdi ?

chudy005

Uczestnik
Punktów
10
Miasto
Szprotawa
Udało się rozwiązać problem immo, przyczyna była inna podczas demontażu starego sterownika odkręcając idące do niego kable masowe, dokładnie trzy, jeden mi uciekł i podczas testów dokręcałem tylko dwa, bo kable wyciągnąłem na wierzch, żeby za każdym razem nie przykręcać do silnika i jeszcze dodatkowo zmasowałem sam sterownik, tak jakby był przykręcony do silnika. I po tym zabiegu od razu wykryło immo kluczyków, klon (flash) który skopiowałem z ori na nowy, też poszedł, PIN pozostał ten sam, co na ori. I co najważniejsze wymiana sterownika rozwiązała problem nie pracującego drugiego cylindra.

Ponieważ jak sterowniki ożyły, to sprawdziłem na obu i na ori kulał dalej na d rugi cylinder.

Dzięki wszystkim za pomoc, myślę że ten temat na pewno zostanie wykorzystany i też służę radą. Specjalne podziękowania, dla użytkownika ” piotrekelektronika „ który wyraził zrozumienie i cierpliwość pisząc na priv, i dał cenne rady. Więc dziękuję i polecam osobom z jego okolic.

Do góry Bottom