• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Opinie na temat "sztywnego zestawu" sprzęgła VALEO zamiennik dwumasy LUK

Art72

Bywalec
Punktów
2
Miasto
PL
Przydatna informacja dla wszystkich odnośnie zestawu Valeo - zamiennik zestawu koła dwumasowego LUK
Jak ktoś instalował u siebie lub klienta i jeździł na tym zestawie to proszę o komentarze i opinie które będą przydatne i pomocne w ewentualnym zakupie tego zestawu - info. dla wszystkich użytkowników.

- Czy silnik równo pracuje
- Czy są większe wibracje / drgania niż na dwumasie
- Czy są wibracje/drgania przy ruszaniu z biegu (1)
- Czy biegi w zakresie od 1 do R wchodzą płynnie bez zacięć
- Czy przy większych prędkościach silnik jest "głośniejszy"

Silniki DIESLA - Tdi / Hdi / D-4d / CTdi / Tdci

dhjdtrherth.jpg

GSS-Daniel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
399
Ja sztywne założyłem 3 x i więcej nie bede, ani ja ani klienci nie byli zadowoleni z pracy sprzegla/silnika. Ford nie odpala bo jest zły pierścień sygnałowy. W peugeocie wsteczny nie wchodzi i takie tam przygody...

Art72

Bywalec
Punktów
2
Miasto
PL
Czyli mamy (1) negatywa odnośnie zestawu
Opinie tylko odnośnie tego zestawu VALEO gdzie sprężyny w tarczy są większe a co za tym idzie trochę lepiej tłumią drgania

Większe sprężyny na tarczy
dhjdtrherth.jpg
Mniejsze sprężyny na tarczy
sgwrtghr.jpg

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1402
To i ja się dołacze.
4 razy mój warsztat montował i 4 razy nie byłem zadowolony bo widziałem więcej minusów jak plusów gdzie z tych 4 aut 3 klientów od razu poskarzylo się na zrywy,wibracje auta przy ruszaniu i wycie zwłaszcza 1 biegu.1 klient nie zauważył nic i wcale mu się nie dziwie bo dziadek emeryt i może myslal ze tak ma być ale tylko patrzyłem kiedy skrzynia wyleci w kosmos.
Stanowczo wystawiam negatywna opinie i NIGDY WIECEJ tego nie zamontuje.

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Ja też nigdy więcej. Założyłem do swojego auta i po kilku dniach wróciłem do dwumasy. Wibracje przy ruszaniu i klekotanie zębatek w skrzyni biegów na ciepło podczas jazdy . Sprężynki w takiej tarczy rozmieszczone są dużo bliżej osi obrotu, więc siła ściskająca też dużo większa. Muszą być odpowiednio twarde, żeby radzić sobie z dużym momentem obrotowym, ale nie radzą sobie z małym, np. podczas spokojnego ruszania.

Trzeba by było pomyśleć o dwustopniowym tłumiku drgań. Słabsze sprężynki do małych momentów i mocniejsze do większych, kiedy te słabsze zostają ściśnięte na max. Tylko po co... od tego jest koło dwumasowe. ;)

Tom_

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
232
Miasto
Szczytno
Tak samo, nigdy juz nie zakladam wiecej sztywnych.. szarpania masakryczne, drzy jak w sieczkarni.. zdecydowanie nie polecam!

Art72

Bywalec
Punktów
2
Miasto
PL
Nooo to ciekawie widzę wszyscy na NIE.... sporo też ludzi piszę że po instalacji takiego zestawu jest OK poza delikatnie zwiększonymi wibracjami nadwozia.
No ale ten temat jest po to żeby pisać tu swoje opinie doświadczenia z tym zestawem - PZDR

Art72

Bywalec
Punktów
2
Miasto
PL
A w 1.6 Hdi 90 PS montowali sztywny zestaw fabrycznie to te skrzynie jak muchy siadały pewnie...... :D

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Nie siadały. Silnik 1,6 HDI 110 KM ma turbinę z geometrią i wyższy moment obrotowy przy dużo niższych obrotach silnika, więc konieczne było użycie koła dwumasowego, żeby w komforcie korzystać z takich parametrów. Zawsze można się cofnąć do ery wozów konnych, one nie miały dwumasy, ale za to wydech na kierowcę. :D

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Wraz ze zmianą pracy silników wprowadzono koło dwumasowe i droga po taniości generuje dodatkowe koszty wbrew pozorom

Art72

Bywalec
Punktów
2
Miasto
PL
Mozna wiedziec po kiego .......?

Napisano o godz. 21.19 - I połowa meczu...... :D
Do Marcinglasgow
Oglądaj mecz przyjacielu i nie zadawaj czerstwych pytań..... a jak ci nie pasi temat to się zapisz na forum rekonstrukcyjne Tarpana - PZDR
Sporo osób jest zainteresowanych taką wymianą dwumasy na sztywne...... ;) po to ten temat..... po to są takie fora.....

Do góry Bottom