• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Oponki na lato - 195/60R15

andrzej K.

SuperMechanior
Punktów
9
Miasto
Kraków
Witam, będę kupował letnie opony, rozmiar jak w tytule, ale patrząc na bardzo rozbieżne opinie nawet na temat jednego producenta rodzaju opony kieruję prośbę do Was o opinie.
Interesowałaby mnie opona o w miarę dobrej trakcji, a przy tym możliwie cicha w kasie ok. 180-200 zeta za sztukę. Wstępnie po przeczytaniu sporej ilości opinii wybrałem kilka modeli:
1. Dayton D320
2. Dębica Presto
3. Sava Intensa HP
4. Kormoran Runpro B
5. Barum Bravuris 2
Kolejność wypisana przeze mnie jest całkowicie przypadkowa. Oceńcie te typy, oczywiście jeżeli coś ciekawego sprawdziliście i jest godne uwagi to też piszcie. W bardziej ambitniejsze gumy nie będę wchodził, bo autem nie jeżdżę zbyt dużo i raczej w sposób umiarkowany.
Dzięki za sugestie i pomoc.

PEPER

SuperMechanior
Punktów
36
Miasto
ŚLĄSK
osobiście poukładałbym Ci to tak:
1 Barum
2 Dayton
3 Sava
4 Kormoran
5 Dębica

choć Sava Dębica i Kormoran to w sumie na jednym poziomie, na Barumie będzie Ci się fajnie jeździło, dużo lepiej sprawdza się na mokrym od naszych krajówek, choć troszkę prędzej się zużywa - ale jak powiedziałeś nie jeździsz dużo, więc na parę sezonów starczy.

A i zastanów się czy nie dołożyć z 25 zł do oponki i nie kupić np Hankooka k425 lub Uniroyala RainExperta - a te propozycje to już inna bajka od tych poprzednich

maxbu

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
5
Wszystkie opony to klasa budżetowa czyli szału niema mój typ Barum Deb ica dayton kormoran sava
Ale warto pare złoty dorzucic i kupuc coś lepszego wczesniej wspomniany Hankook, Firestone, Kleber Uniroyal to bedą dużo lepsze opony a na 4 szt to może 100zł wiecej zapłacisz

adlerkm

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
179
Miasto
Kowalewo Pomorskie
osobiście poukładałbym Ci to tak:
1 Barum
2 Dayton
3 Sava
4 Kormoran
5 Dębica

choć Sava Dębica i Kormoran to w sumie na jednym poziomie, na Barumie będzie Ci się fajnie jeździło, dużo lepiej sprawdza się na mokrym od naszych krajówek, choć troszkę prędzej się zużywa - ale jak powiedziałeś nie jeździsz dużo, więc na parę sezonów starczy.

A i zastanów się czy nie dołożyć z 25 zł do oponki i nie kupić np Hankooka k425 lub Uniroyala RainExperta - a te propozycje to już inna bajka od tych poprzednich
Zgadzam się w 100%

szymonfyda113

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
39
Miasto
Nowy Sącz
Olej tych producentów zainwestuj pare zł i kup sobie FULDE ECOCONTROL na pewno bedziesz zadowolony a cenowo na pewno cie to nie zrujnuje:)

bennek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
125
ja polecam Nokian na lato i zime rewelacyjne opony ! Pozdrawiam

andrzej K.

SuperMechanior
Punktów
9
Miasto
Kraków
Dzięki za opinie. A jak na tle tych opon, które wymieniłem wygląda Dunlop Fastresponse? Zdaję sobie sprawę,że to zdecydowanie wyższa półka od tych co wymieniłem, ale jakie macie na jej temat zdanie? Może ktoś ją używał lub słyszał opinie na temat tej opony. Ja poczytałem sporo tekstów i wygląda to bardzo pozytywnie.

mateusek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
183
Miasto
Dublin -Kraków
Firestone tz300 opona bardZo dobra pod wzgledem przyczepności i zero hałasu co do przebiegu na niej to nie ma szału ale naprawde polecam bo warto .. :)

JerzyJ

Początkujący
Punktów
2
Jeździłem na uniroyalach, bardzo dobre opony. Teraz zamówiłem Dunlop Bluresponse, cena (~200 pln sztuka) podobna do rainexpertów, a etykiety wskazują na lepsze parametry.

andrzej K.

SuperMechanior
Punktów
9
Miasto
Kraków
Dzięki za wszelkie informacje, kupiłem Dunlop SP Fastresponse, Wyglądają ok,a i wszelakie testy i opinie bardzo pozytywnie o nich świadczą.
Pzdr.

mateusek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
183
Miasto
Dublin -Kraków
te opony dunlopa lubia ząbkować wiec min co 10tys przezucajcie sobie po przekatnej ..

andrzej K.

SuperMechanior
Punktów
9
Miasto
Kraków
No o ząbkowaniu nic nie słyszałem,ale dzięki za informację, zwrócę na to uwagę w czasie eksploatacji

bennek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
125
Jak dla mnie Dębica to najgorszy syf z możliwych do wybory z podobnych w cenie
Dokładnie popieram kolegę! Syf i to straszny.Kiedyś miałem na tych oponach prawie czołowe przy 50 km/h na zakręcie,wywaliło mnie na lewy pas .Trochę popadało i te opony zachowały się jak bym jechał po lodzie.Nigdy więcej tego badziewia !!! :mad: :mad: :mad:

ostryt4

SuperMechanior
Punktów
367
Miasto
Grimsby, czasem Białystok
Najlepsze opony z jakich byłem i jestem do dnia dzisiejszego zadowolony to firma TOYO, miałem kiedyś dwa zestawy w osobówkach, do dnia dzisiejszego mam zimówki w moim busie. Na mokrej nawierzchni super (oczywiście w granicach rozsądku).
Niestety w Polsce nie jest to firma tania z tego co słyszałem.

Do góry Bottom