• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Opony letnie - pomoc w wyborze

XRbitX

Początkujący
Punktów
1
Jakie opony z budżetowych letnich wybrać do Audi A4 B8 Quattro 2012r. 208km - Dębica Presto UHP 2 czy Nexen N'Fera Primus ? Rozmiar to 225/50 R17. Może jakieś inne są lepsze od tych?

mathiass

SuperMechanior
Punktów
153
Ja lubię Hankooki, teraz brałbym Ventus S1 evo3 lub Z. Użytkuje letnie s1 evo2 -i zimowe winter icept evo 2 - super gumy

NorbertK

SuperMechanior
Punktów
215
Popatrz sobie na opinie na Allegro

ojek

SuperMechanior
Punktów
159
Miasto
Węgrów
Dębica jest spoko, ale szukałabym jednak uniroyali rainsport 5

MurzynAVT

SuperMechanior
Punktów
40
Miasto
Przeworsk
Należy zadać pytanie ile jeździsz i gdzie. I jaki masz styl jazdy. I pod to dobrać gumy. Są opony droższe które wybaczą zbyt dużą prędkość na łuku drogi inne nie.

alf28

SuperMechanior
Punktów
164
Miasto
wieś
Ja lubię Hankooki, teraz brałbym Ventus S1 evo3 lub Z. Użytkuje letnie s1 evo2 -i zimowe winter icept evo 2 - super gumy
Po przesiadce z Dunlopa na Hankooka, trakcyjnie różicy nie widać, ale w komforcie czuć i słychać.
Brakuje mi bezszelestnego pokonywania nierówności które były w Dunlopie, a przy naszych drogach, to tak jakbyś poruszał się ciągle po nowy asfalcie, a po zmianie opon nagle nagle wrócił do Polskiej rzeczywistości. Nie ma takiego komfortu na BF, Michelinie, Fuldzie, Pirelli.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Jakie opony z budżetowych letnich wybrać do Audi A4 B8 Quattro 2012r. 208km - Dębica Presto UHP 2 czy Nexen N'Fera Primus ? Rozmiar to 225/50 R17. Może jakieś inne są lepsze od tych?
Nexeny nie są budżetowe tylko z wyższej półki, Dębica zgadza się że budżetowe, lepsze są opony Toyo tylko cena może cię przerosnąć, uniroyal bardzo dobre na mokrym

XRbitX

Początkujący
Punktów
1
Przecież Nexeny kosztują prawie tyle samo co Dębica (różnica 20 zł na komplecie) dlatego zadałem pytanie które wybrać z tych dwóch producentów. Ja tam mało jeżdżę - teraz mam tylko wyjazd wakacyjny z dziećmi 1000km i z powrotem, a tak tylko wokół komina jeżdżę więc nie wiem czy warto wywalać po 500/600 zł za sztukę. Przez 3 lata zrobiłem tym autem 10 tys. km. Aktualnie mam założone Sailun Atrezzo, które maja 5 lat tylko, że bieżnik trochę słaby - zamówiłem miernik cyfrowy to zobaczę ile dokładnie mają i czy jeszcze ten sezon dojechać i na wiosnę wymienić ewentualnie. A przy jakiej wysokości bieżnika zmieniać letnią oponę aby było bezpiecznie? Mierzy się od najgłębszego miejsca nie od znaczników?

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom