• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Opony w rozmiarze innym niż zalecany przez producenta

krzysiekkowal121212

Początkujący
Punktów
0
Witam,
2 lata temu kupiłem nowe koła zimowe do Golfa IV w rozmiarze opony 195/65 R15 91H. Golf został sprzedany, a opony jak nowe (mało było jeżdżone) zostały. Kupiłem Seata Ibizę IV z oponami letnimi 185/60 R15 84H. Felgi z obu kompletów pasują do siebie, mają identyczne rozmiary. Z tego co wyczytałem do Ibizy producent zaleca jeśli chodzi o R15 to właśnie 185/55 albo 185/60. Ewentualnie gdzieś znalazłem, że można zamiennie stosować 195/50 i 195/55. No i teraz pytanie... Czy te, które mi został od golfa mogę bezpiecznie zakładać, czy lepiej je spróbować sprzedać i kupić takie jak zalecane?

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
569
Kolego, bez problemu możesz założyć te koła...będzie nawet lepiej się prowadził na autostradzie...oczywiście zimą, bo trochę pomieszałeś zimówki z letnimi.

@arni_poznań ja żem się zorientował po 3 latach że z przodu mam 225 a z tyłu 245. I oryginał fabryka, tak ma być.
Na swoje usprawiedliwienie mam tylko, że robię tym samochodem 500km rocznie ;

...ale to jest sztos, z przodu 225 z tyłu 245 :D

Tak się raz wyjeb. na zbieżności w Iveco na sznurek :) i było co do milimetra (komputer się chowa) tylko że inne rozstawy z tyłu i z przodu (na oko nic nie widać) Opony na śmietnik :D

Szkoda tylko, że to nie był samochód klienta...tak nie dość że pokryłby koszty nauki heńka, to jeszcze dorzuciłby za wymianę wadliwych końcówek drążków :D - widzi Pan takie sprzedali, że opony aż pościnało :D DOBRZE ŻE SIĘ PAN NIE ZABIŁ, tylko złożyć ręce i podziękować. Takie części w dzisiejszych czasach produkują :D

Będziemy reklamować - całe 60zł drążki. Zapewne do zwrotu dla Pana.

Opony 1000zł - śmietnik - to już musi Pan wziąć na swoją klatę - heniek Panu wytłumaczy - plus utylizacja oczywiście...chyba że Pan te opony zabiera ze sobą :D

krzysiekkowal121212

Początkujący
Punktów
0
Kalkulator mi pokazuje, że różnica w średnicy to 5% i przekracza dopuszczalne wartości. Max to 2%. Więc sporo więcej przestrzelam. Pytanie czy traktować to poważnie czy tak z przymrużeniem oka, no bo nie fajnie jakby tarła gdzieś ta opona, bo pewnie o to tutaj chodzi.

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
566
Miasto
Podkarpacie
1. Przy jeździe na wprost nie będzie problemu ale przy skręcaniu połączonym z hamowaniem może być problem jak w nadkolu nazbiera się przymarznięty śnieg .
2. Będzie przekłamanie w wskazaniach prędkości .
3. Dochodzą kwestie prawne a dokładnie ingerencja w naliczanie kilometrów . Teoretycznie będziesz popełniał przestępstwo .

Ostatnia edycja:

krzysiekkowal121212

Początkujący
Punktów
0
Jeszcze ŻeŚ nie przymierzył, założył?
No na razie nie, bo koła zostały na wsi u rodziców na razie :D Przy najbliższej okazji sprawdzę żeby nie kupować niepotrzebnie nowych w ciemno.

1. Przy jeździe na wprost nie będzie problemu ale przy skręcaniu połączonym z hamowaniem może być problem jak w nadkolu nazbiera się przymarznięty śnieg .
2. Będzie przekłamanie w wskazaniach prędkości .
3. Dochodzą kwestie prawne a dokładnie ingerencja w naliczanie kilometrów . Teoretycznie będziesz popełniał przestępstwo .
Hm... za dużo kilometrów nie klepię tak po prawdzie, więc może przełknę te kwestie... Bo zostawić letnie na zime to jeszcze gorzej :rolleyes:

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Kalkulator mi pokazuje, że różnica w średnicy to 5% i przekracza dopuszczalne wartości. Max to 2%. Więc sporo więcej przestrzelam. Pytanie czy traktować to poważnie czy tak z przymrużeniem oka, no bo nie fajnie jakby tarła gdzieś ta opona, bo pewnie o to tutaj chodzi.
Chodzi o wskazania prędkości i kilometry swoją drogą, u siebie w aucie mam opony profil 60 zamiast 55 i licznik pokazuje mi 5kmh za mało, fabrycznie prędkościomierz zaniża 5 kmh więc u mnie wyszło na zero :)
Opony 1000zł - śmietnik - to już musi Pan wziąć na swoją klatę - heniek Panu wytłumaczy - plus utylizacja oczywiście...chyba że Pan te opony zabiera ze sobą :D
U nas utylizacja kompletu kosztuje 100 zł
A ja wczoraj wydałem 600 zł na używany komplet 205/55/16 wielosezon no ale pocieszam się faktem że nowe 1200...

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
304
Miasto
Rakszawa
W Rzeszowie przez długi czas nie przyjmowali opon w PSZOK-u w ogóle. Na pytanie czy w takim razie należy je wyrzucić do rzeki baba w okienku aż się zapowietrzyła.
Kalkulator mi pokazuje, że różnica w średnicy to 5% i przekracza dopuszczalne wartości
Tym się nie przejmuj, ma nie trzeć i tyle. Ale wydaje mi się, że ci się nie zmieści.

krzysiekkowal121212

Początkujący
Punktów
0
Założyłem wczoraj te zimówki. Licząc od środka felgi są wyższe o około 1,5cm. Z przodu jest dużo luzu. Z tyłu po jednej stronie też w miare ok. Po drugiej stronie w najwęższym miejscu jest około 3cm luzu między oponą a nadkolem. Popróbowałem samochód na podwórku na dołkach, na drodze na progach zwalniających, na ostrych zakrętach. Nie zauważyłem żeby coś obcierało w każdej z sytuacji. Myślicie, że mogę tak to zostawić, czy te ok. 3cm luzu to za mało jak dojdzie śnieg?

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
304
Miasto
Rakszawa
Jak dojdzie śnieg, to będzie obcierało o zmarznięty na nadkolu śnieg, a to w niczym nie robi krzywdy - tylko będzie szumieć i skłaniać do obstukania. :)

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
569
za to jest 5 lat więzienia lub 100 zł mandatu
Zaraz będzie nagłówek na YT "5 lat więzienia za złe ogumienie" i 100 tys. wyświetleń - ameby chwycą haczyk.

Artykuł w internetowej gazecie to na pewno niebawem się ukaże z takim nagłówkiem.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1546
Zaraz będzie nagłówek na YT "5 lat więzienia za złe ogumienie"

Teraz jest modna nowomowa i coś w tym stylu
"Kierowcy ich nienawidzą. Może ci grozić nawet 5 lat więzienia. Sprawdź jak się uchronić" :D

Do góry Bottom