• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Opony wielosezonowe a sezonowe

Damianx999

Gaduła
Punktów
1
Miasto
Kraków
Panowie kurcze,może ktoś doradzi mi bo tak opony będe chciał kupić końcem roku lub na początku stycznia i nie wiem co zrobić.Obecne Michellin pilot sport 4 już są jak wspomniałem końcówki i do zmiany.Roczny przebieg mój to powiedzmy 10tys w porywach do 15 ale bliżej 10.Jazda po mieście,drogi krajowe,autostrady.Góry raczej nie bo nie miałem okazji nawet być :) W poprzednim aucie miałem mniejsze felgi bo 16cali to komplet opon zima lato wychodził mnie po około 1200zł za nokiany i 1200zł za dunlopy.Tutaj już 18cali i tak

Wstępne opcje:
1.Kupno bridgestone blizak lm005 typowo zimowa około 2300zł z 2023r
https://opomarket.pl/p31384,opona-2...eneo_cid=a1e2f235-0a6e-23a2-dcb8-e60dd1479f2b

2.Kupno letnich na wiosnę pilot sport 4 około 2300zł bo po tyle są obecnie pilot sport 5
Kupno wielosezonowych:
1.Goodyear Vector 4Seasons Gen-3 (tylko niby mają 72db) w przypadku megane 3 mogą być głośne..

https://www.oponeo.pl/dane-opony/goodyear-vector-4seasons-gen-3-225-40-r18-92-y-xl-fp#424438002
2.continental all seasons contact 2 nowość mają 71db ale na allegro w komentarzach pisał ktoś,że głośniejsze niż cross climate 2 a one mają też 71db
https://www.oponeo.pl/dane-opony/continental-allseasoncontact-2-225-40-r18-92-y-xl-fr#451226046
3.michellin cross climate 2 71db
https://www.oponeo.pl/dane-opony/michelin-crossclimate-2-225-40-r18-92-y-xl#433757137

Patrzę też na wzór boku opony bieżnika i wizualnie najbardziej mi leżą continentale.Zimy mamy jakie mamy.Generalnie jak posypie śnieg to 2 tygodnie jak ostatnio a potem pół zimy ulice bez śniegu.Jeżdże raczej,że tak powiem umiarkowanie.Niby vector 4season pisze 72db ale w testach miała 69.
Tygodniowe moje przeloty obecnie to jakieś 200/300 a nieraz i 100 max.Obawiam się też,że jak kupie dwa kompletny to na tyle co ja jeżdżę to będzie jak w poprzednim aucie bieznika prawie 7mm na oponach 5 letnich nokian a opony już spękane i do wyrzucenia.Na pewno nie chce by opona była miękka w sensie bok opony,żeby nie bylo efektu balonu.Continental zawsze mial własnie ścianki opony sztywne,ale tez może continental być najgłośniejsza z tych co podałem i też nie wiem jeśli miałbym kupić wielosezonowe to lepiej poczekać np do końca stycznia tak by kupić już z dot 2024? bo obecnie kupię z dot 2023 ale też nie wiem kiedy po Nowym Roku będą dane opony już z nowym DOT
AUTO to megane 3 2.0tce 180km

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
310
Miasto
Rakszawa
Uturbiona ośka? Ja bym przydziadował i dał dobry wielosezon na tył, a przednie przekładał sezonowo. W dobie aut z ESP to dopóki nie ma śniegu, możesz mieć nawet całkiem łysego balona i i tak przejedziesz, o ile masz odrobinę rozumu.
Obawiam się też,że jak kupie dwa kompletny to na tyle co ja jeżdżę to będzie jak w poprzednim aucie bieznika prawie 7mm na oponach 5 letnich nokian a opony już spękane i do wyrzucenia.
No właśnie, ja mam wielosezon Nokiana u siebie i przy podobnych przebiegach w 3 lata go z przodu zdarłem do ok. 5 mm - i już na śniegu ledwo klei, teraz jeszcze obleci, ale za rok koniecznie idzie do hasioka. Ale z tyłu opony jak nowe, także jak nie wozisz cegieł na budowę, to szkoda przekładać laczki co pół roku z tyłu, bo tak to w 20 lat ich nawet nie zużyjesz. A na przód pasuje mieć zapas gumy, coby przyczepności ci nie zabrakło, gdy naprawdę będziesz jej potrzebował. Ale że ja mam tylko 75 koni, to mogę sobie na luzie założyć nawet i Goodride'a wielosezon na przód i też będzie - na śniegu klei jak szatan, a chińskie opony mają miękką mieszankę, więc szybko się zetrze i nie będzie szkoda go wywalić.

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
378
Klientom zawsze doradzam, że jeśli jeżdżą tylko po dobrze utrzymanych drogach to wielosezonowe wystarczą, jeśli mieszkają kawałek za miastem i mają kilka kilometrów drogi dziewiętnastej kategorii to tylko dobra zimówka z jak najgłębszym bieżnikiem. Kolejne pytanie czy jadą w góry zimą, jeśli tak to tylko dobra zimówka.
Swoim opowiadam to bardziej obrazowo używając nazw okolicznych wiosek ;)

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
336
Miasto
Piaseczno
W prywatnych autach mam wielosezon sava. Nie zauważyłem żeby w lato czy w zimę jakoś wybitnie były gorsze od sezonowych. Zresztą uważam że na lodzie bez znaczenia jakie są opony bo i tak auto się poslizgnie. Na śnieg dają radę, w górach też byłem.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2069
Miasto
Kaczory
Na lodzie tylko kolce pomagają.
Ja osobiście lato + zima.
Dwa dni temu jeździłem po górach i przyznam szczerze, że na następny wyjazd wywalam z napędu asymetryki, a zakładam normalne kierunkowe.
Całoroczna jest dobra w koło komina. Nie wyobrażam sobie latem przy +30°C jechać autostrada

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
310
Miasto
Rakszawa
Ja do Pragi dojechałem i wróciłem. 120 się jedzie bez trudu.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2069
Miasto
Kaczory
Ja jechałem sudetostrada do Zieleńca. Były momenty, że lekko obesrany byłem.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2069
Miasto
Kaczory
Nokian, ale nie pamiętam modelu :) jutro mogę sprawdzic

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
572
Nikt mi nie powie, że przy minus 10 czy 15 wielosezon lepiej się klei do drogi.

Nie jestem wulkanizatorem, ale na lodzie też lepiej mieć gumę niż plastik na bieżniku?

Jak ktoś cały czas jeździ 48km/h to jemu tam lata...nawet na letniej zimą wyjedzie, bo pięćdziesiątki i tak nie przekroczy.

Potem się kur. muszę wlec za Wami. Pierd. żółwie.

Generalnie wszystko zależy od samochodu i umiejętności kierowcy. Hołowczyc Polonezem da radę na letnich zimą w Zakopcu bez problemu.
Natomiast żółw galapagos chociaż by miał kolce i 4x4 to i tak obsrany będzie jechał 48 km/h.

Wałkujeta te wielosezony i wałkujeta....

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
310
Miasto
Rakszawa
Nokian, ale nie pamiętam modelu :) jutro mogę sprawdzic
Weatherproof. Te same mam, w dodatku ruskiej produkcji. Przód tej zimy już wymięka, ale bieżnika mi zostało na przodzie tak 5 mm max, także dojeżdżę do następnej zimy i out.
Generalnie to aby mięso było, to nawet i bieżnikowane opony dadzą radę zimą. Latem już bym się nie odważył.

Muminek

SuperMechanior
Punktów
69
Siemano , i ja dołożę swoje 3 gr. jeździłem 2 zimy na letnich (akurat tak wyszło bo kaska poszła na inne pilne potrzeby) ale mam 4x4 i nie zapierdalałem jak debil ani jak emeryt( stały 4x4 daje bardzo dużo, pokonał mnie tylko podjazd przy minus 2 st jak śnieg był się topił pod kołem i się lód robił) teraz kupiłem zimówki jakieś najtańsze (4 szt za ok, 1000pln) różnica jest kolosalna szczególnie na kopnym lub grubszej warstwie śniegu. praktycznie teraz pcham śnieg zderzakiem( mam lift cal w górę) auto to grand vitara . natomiast w osobowych kiedyś tam to zawsze miałem albo 4 na lato i 4 na zimę albo ostatecznie przód nowe zimowe a tył co akurat było i miało najlepszy bieżnik ;-)
jeśli nie jeździsz w góry i w rejony gdzie może zapierd...lić sniegiem po pachy to można by allseason ( ale naprawdę dobre a nie jakieś tylko tanie) brać pod uwagę w innym wypadku bym na zimę kupił minimum na przód zimowe albo komplet zimowych nawet tańszych i dobre letnie - w końcu meganka też nie jest taka puszka z piwa i potrafi się rozpędzić

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
310
Miasto
Rakszawa
A, jeszcze tak przypomnę - autobusy od dziesięcioleci latają na wielosezonie, najczęściej najtańszym, jak już fabryczne gumy przestaną się nadawać do użytku - i jakoś nie spadamy masowo do rowów. :)

misiek1394

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
389
Miasto
K-K
Ja mam nokiany wielosezon i latam 200km/h autostrada. A maja indeks do 210km\h chyba. Zimą też dobrze się sprawdziły, latem dobrze trzymają. Nawet na mokrym sobie radzą. Tez nie byłem przekonany ale założyłem na początku roku nowe.

Do góry Bottom