• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Oprawka stojąca do łożyska 6803

Punktów
0
Witam wszystkich i z góry dziękuję za jakiekolwiek wskazówki, które pomogą mi w rozwiązaniu problemu. Jestem studentką I roku i w ramach zajęć z projektowania dostałam za zadanie zaprojektowania łóżka chowanego w ścianę. Po obliczeniach dobrałam do układu łożysko 6803 (61803) o wymiarach 17x26x5, do którego muszę dobrać oprawkę stojącą. I tu właśnie utknęłam. Mimo wielu godzinnych poszukiwań nie udało mi się znaleźć. Czy ktoś z użytkowników może mi podpowiedzieć gdzie ewentualnie mogę takową znaleźć, lub wyprowadzić mnie z błędu mówiąc, że takiej w ogóle nie ma i powinnam zmienić łożysko?

Załączam print screen z auto cada, dla poglądu sytuacji. Bardzo dziękuję za wszelkie rady.

Załączniki

• łożysko.JPG
    łożysko.JPG
    224,3 KB · Wyświetleń: 7
Punktów
0
a czy znasz jakąś stronę lub producenta oferującego tak małe oprawki? Bo przeglądałam setki katalogów i większość oprawek jest do łożysk od d=20. Bardzo dziękuję za wskazówkę z toczeniem :)

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
skoro to kup oprawkę na większe łożysko i niech ci ją tokarz stulejuje, czyli dotoczy tulej między oprawkę a łożysko, najlepiej wtedy dotoczyć tulej na ciasno rozgrzac oprawkę schłodzić tulej i sama wpadnie a jak wystygnie to się zaciśnie

Do góry Bottom