• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Oscyloskop

J

jonix39

Wszystko co na USB ------- omijaj łukiem
Wszystko co cyfrowe też nie jest dobre, na początek jakiegoś radzieckiego albo polskiego za 400zł analogowego,to są sprzęty nie do zajechania i są najlepsze,tylko że nie
mają zapisu sygnału.

james89

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Opole
Nie zgodzę się z tym co kolega jonix39 mówi na temat oscyloskopów cyfrowych.
Owszem, nie będzie taki dokładny jak analog w przypadku np pomiarów WN, ale to też zależy od jego parametrów.
Dla pozostałych pomiarów, wg mnie wystarczającą dokładność mają cyfrówki. A do tego są małe,poręczne i mają dużo funkcji przydatnych do oceny zapisanych oscylogramów.

J

jonix39

wiadomo,nie pojedziesz z radziecki klunkrem do kogoś badać lambde,ale na stole nie ma nic lepszego niż taki analogowy,dobrze jest też kupić sobie taki mały kieszonkowy oscyloskop ale swoje kosztują...

A tak w ogóle,wyobraża sobie ktoś oscyloskop z chińskiej mp4'ki?? ... ...

art0

SuperMechanior
Punktów
10
pod usb to zależy co se programista wymyślił i jak to zrobił ja osobiście używam ls 2000 to se kiedyś upatrzyłem i udało sie nabyć w dobrej cenie nie wiem jak teraz z dostępnością ale prym wiodą hantek i tektronik obecnie chwalą kme pod usb nie wiem czy oni to sprzedają cdif także coś proponuje ...
motoelektron sprzedawał od karte muzyczną do pc

J

jonix39

z czym do ludzi...nie za takie pieniądze,mówie ,zanim nauczysz się posługiwać drogim profesjonalnym oscylskopem,zanim go zepsujesz i zanim na taki zarobisz kup analogowy stary jakiś ruski...

Użytkownik allegro "dw_radio" ma masę elektronicznego sprzętu,oscyloskopów,radiostacji tysiące dupereli z wojska,stare dobre sprzęty,sam u niego kupowałem
i polecam go...

james89

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Opole

art0

SuperMechanior
Punktów
10
do samochodówki potrzebujesz ręczniaka min. 2 kanały
jakopś nie widze laptopa =przystawka = pomiar iskry

nusbaun

Gaduła
Punktów
4
Na sam początek oscyloskop delta tech polskie meni ,typowo samochodowy

james89

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Opole
Chodzi Ci o DM-1? za taką cenę można sobie darować.
Dużo lepszy Siglent SHS 806, albo nowy Hantek DSO 1062 i w niższej cenie.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3342
Miasto
PZ
obczaje jakis stary radziecki :D poszukam dzieki ;)

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3342
Miasto
PZ
ok panowie, mam na oku dwa:
- Tesla BM 556 bez sondy http://allegro.pl/oscyloskop-2-kanalowy-bm556-i3321592651.html
- radziecki h313 z kablami (nie wiem jakimi, czekam na fotki) http://tablica.pl/oferta/przyrzad-do-pomiaru-oscyloskop-ID2XTdR.html
który mi radzicie, obydwa ponoć działają, nie chce stracić za dużo kasy, chce coś kupić na dobry początek, żeby pomierzyć sygnały z czujników samochodowych, nie znam się wogóle na obsłudze czegoś takiego, do tesli już mam instrukcję po angielsku a do tego ZSRR niet

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3342
Miasto
PZ
Kupiłem ten drugi radziecki N313, w załączniku załączam 3 zdjęcia, pierwsze bez przetłumaczonych napisów(białoruskie), drugie z moim dosłownym tłumaczeniem z googli, trzecie przetłumaczone na elektrodzie, prosiłbym o wytłumaczenie mi po krótce co do czego, na elektrodzie nie pytam nawet bo mnie oleją zapewne, chciałbym to tak z grubsza ogarnąć, już co nieco przełączałem i się domyślam że podstawa czasu służy do tego żeby sobie obejrzeć jak najdokładniej przebieg wykresu, w zależności od czestotliwości impulsów, mV na działkę to pewnie wartość impulsu albo wzmocnienie impulsu.
A to czego nie wiem to synchronizacja z sieci, wewnętrzna, zewnętrzna - zastanawiam się jaka jest różnica
nie wiem co to jest dzielnik wejściowy, do czego są te dwa gniazda - X i Y, do tej pory podłączałem sondę pod wejscie Y i pokazywało wykres a pod wejściem X nic
nie wiem co to znaczy wyzwalanie zboczem narastającym / opadającym
nie wiem do czego służą pokrętła poziom i stabilizacja (ponoć do synchronizacji)
No to tak na początek :)
OSCYLOSKOP.JPG
OSCYLOSKOP2.JPG
OSCYLOSKOP3.jpg

james89

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Opole
Dzielnik wejściowy stosuje się wtedy kiedy masz sondę z podziałką np 1:100, czyli sonda obniża napięcie które żeby było poprawnie wyświetlone musi zostać o tą podziałkę zwiększone. Do pomiaru wysokich napięć ( większych niż jest w stanie zmierzyć oscyloskop z sondą 1:1).

Wyzwalanie zboczem narastającym/opadającym - wyobraź sobie sygnał prostokątny(np), i Ty wybierasz w którym momencie oscyloskop ma zacząć wyświetlać sygnał, czy przy narastaniu, czy opadaniu sygnału. Nie wiem jak prościej to wyjaśnić. Stosuje się to w przypadku pomiaru typu "once" albo o ile się nie mylę wyzwalaniem zewnętrznym( być może wejście X do tego służy). Once czyli pokazuje Ci tylko jeden ekran, od tego momentu kiedy zaczął pomiar, czyli od wybranego zbocza, po przekroczeniu wartości progowej. Natomiast na początku będziesz stosował pewnie tryb roll, czyli ekran na bieżąco się przewija, ukazując aktualny przebieg.

mV na działkę,to tak samo jak z podstawą czasu, tylko w osi prostopadłej do podstawy czasu :)
Jak czegoś nie zrozumiałeś, to pytaj.

Do góry Bottom