• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ozonator - czym się kierować przy wyborze, na co zwrócić uwagę

Dbanan992

SuperMechanior
Punktów
92
Miasto
Luton
Witajcie,
Ojciec zadzwonił do mnie z prośbą abym znalazł mu jakiś ozonator do 500zl i chciałbym abyście mi podpowiedzieli lub podesłali jakieś materiały/opracowania czym się kierować przy wyborze żeby nie kupić czegoś czego nie wykorzysta.
Dopiero jutro rano przysiade do google w celu znalezienia materiałów aby zrozumieć jak to działa i może pomoże mi to w wyborach (jeżeli znajdę coś sensownego) ale jak ktoś ma takie materiały i mógłby wrzucić byłoby super.

Chyba że zasada jest w stylu im więcej g/h przy jak największej wydajności wentylatora tym najlepiej. Ale chętnie poczytam na ten temat aby dowiedzieć się czegoś więcej.

Pozdrawiam

ojek

SuperMechanior
Punktów
158
Miasto
Węgrów
Przede wszystkim producenci piszą różne rzeczy odnośnie wydajności, które rzadko pokrywają się z prawdą. Za 500 zł nie kupisz dobrego ozonatora. Zwracaj uwagę na certyfikat z laboratorium gdzie będzie napisane ile jest rzeczywistych g/h. Od siebie polecam blueplanet.

Dbanan992

SuperMechanior
Punktów
92
Miasto
Luton
Porozmawialiśmy dzisiaj chwilę, wybrał jakiś Polskiej produkcji 20g/h (nie wierzę w to do końca). Cel tego zakupu to użytek osobisty to może na ozonować i potem samochód/pomieszczenie stać puste przez dobę, później się wietrzyć. Ma się jeszcze zastanowić nad miernikiem stężenia.
Pozdrawiam

dr.mechanik

Początkujący
Punktów
4
Miasto
Warszawa
www.drmechanik.com
Używamy w serwisie polskie ozonatory, nie ma z nimi problemu. 20g/h to 3 krotnie przekroczona dawka jeśli chodzi o samochód osobowy w jednym cyklu ozonowania. Żeby skutecznie wyczyścić układ klimatyzacji, ozon powinien utrzymywać się w powietrzy około 1h, podczas gdy cząsteczki ozonu rozpadają się po około 20 minutach. Ozonator 7g/h powinien więc pracować w cyklach 10 minut ozonowania, 10 minut przerwy. I to w zupełności wystarczy. Ozon jest silnym utleniaczem i jest po prostu toksyczny w nadmiarze - , więc nie jest tak, że im więcej tym lepiej.

dr.mechanik

Początkujący
Punktów
4
Miasto
Warszawa
www.drmechanik.com
No właśnie nie:) jako silny utleniacz powoduje przyspieszoną korozję w tym elektroniki; jest toksyczny, w nadmiarze powoduje uszkodzenie błon biologicznych - co przekłada się na początku na kaszel Klienta, duszności i bóle głowy. Jak ze wszystkim, przedawkujesz - masz kłopoty, ale Twój biznes Twoja sprawa, nie wtrącam się ;) Moich Klientów jednak informuję z czym wiąże się ozonowanie i oddaję minimum godzinę po zabiegu.

Wojtekm3

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
12
Miasto
Tomaszow Lubelski
parametry najistotniejsze sa tak naprawde dwa- odpowiednia dawka ozonu- zbyt mala bedzie po prostu nieskuteczna, zbyt duza bedzie chyba jeszcze gorsza bo moze nawet uszkodzic elektronike w bardziej nowoczesnym nawet srednio-zaawansowanym samochodzie, kolejnym waznym czynnikiem o ile nawet dawka ozonu bedzie prawidlowa- jest czas ozonowania z wlasciwa moca- gdy bedzie zbyt krotki oczywiscie ozonowanie bedzie kompletnie nieskuteczne, jesli bedzie zbyt dlugi moze doprowadzic do uszkodzen elektroniki i nie tylko w pojezdzie- musi po prostu byc odpowiednie stezenie ozonu utrzymywane na wlasciwym poziomie przez odpowiedni czas- poogladaj sobie materialy dotyczace ozonatora z texy- model air2san to cos tam wiecej sie dowiesz co jak i dlaczego tak a nie inaczej- mnie osobiscie przekonaly do jego zakupu i praktycznie wyszlo to finalnie taniej niz zakup taniego ozonatora marki krzak oraz miernika poziomu ozonu- do tego pijac kawe kilka metrow obok samochodu czy pomieszczenia ktore sie ozonuje mam pelna zdfalna kontrole nad wszystkimi procesami oraz mam pewnosc ze sa zachowane wszystkie parametry by auto np bylo w pelni zdezynfekowane ( czujniki w tym urzadzeniu sa bardzo czule i nawet "klapniecie" drzwiami na kilka sekund wywoluje natychmiast alarm), do tego po zakonczeniu procesu ozonowania mozna w pelni bezpiecznie do takiego samochodu wsiasc i go uzytkowac.... gdzie po tanim ozonatorze nalezy wietrzyc pojazd przez nawet kilka godzin bo nigdy nie ma czym zmierzyc czy juz jest bezpieczne dla zdrowia ludzkiego powietrze wewnatrz kabiny. jako ciekawostke dodam iz zdecydowana wiekszosc ozonatorow wydajnosc ma podana w sztucznych sterylnych warunkach labolatoryjnych na dodatek w obecnosci jedynie czystego tlenu..... wiec czasami moze okazac ze ten super hiper np 60wydajosci bedzie klekac przed innym kilkukrotnie slabszym, do tego jest kilka technologii generowania ozonu- te tansze urzadzenia to sa najczesciej jedno gora dwusezonowki a z kazda uplywajaca godzina pracy tego urzadzenia jego wydajnosc bedzie drastycznie spadac i sie zdecydowanie roznic od urzadzenia nowego a te wytrzymalsze i lepiej trzymajace parametry pracy beda dla odmiany najcesciej sporo drozsze- ja po poswieceniu kilku dlugich wieczorow na zbieranie informacji na ten temat z poczatkowych zalozen zakupu ozonatora za kilka stowek doszedlem do wniosku ze nie stac mnie na nic ponizej tej nie tak calkiem taniej texy( biedny najczesciej przeplaca kilkukrotnie )- ktora w dobrej promocji w sezonie udalo mi sie wyrwac za niecale 3 tys zl

dr.mechanik

Początkujący
Punktów
4
Miasto
Warszawa
www.drmechanik.com
parametry najistotniejsze sa tak naprawde dwa- odpowiednia dawka ozonu- zbyt mala bedzie po prostu nieskuteczna, zbyt duza bedzie chyba jeszcze gorsza bo moze nawet uszkodzic elektronike w bardziej nowoczesnym nawet srednio-zaawansowanym samochodzie, kolejnym waznym czynnikiem o ile nawet dawka ozonu bedzie prawidlowa- jest czas ozonowania z wlasciwa moca- gdy bedzie zbyt krotki oczywiscie ozonowanie bedzie kompletnie nieskuteczne, jesli bedzie zbyt dlugi moze doprowadzic do uszkodzen elektroniki i nie tylko w pojezdzie- musi po prostu byc odpowiednie stezenie ozonu utrzymywane na wlasciwym poziomie przez odpowiedni czas- poogladaj sobie materialy dotyczace ozonatora z texy- model air2san to cos tam wiecej sie dowiesz co jak i dlaczego tak a nie inaczej- mnie osobiscie przekonaly do jego zakupu i praktycznie wyszlo to finalnie taniej niz zakup taniego ozonatora marki krzak oraz miernika poziomu ozonu- do tego pijac kawe kilka metrow obok samochodu czy pomieszczenia ktore sie ozonuje mam pelna zdfalna kontrole nad wszystkimi procesami oraz mam pewnosc ze sa zachowane wszystkie parametry by auto np bylo w pelni zdezynfekowane ( czujniki w tym urzadzeniu sa bardzo czule i nawet "klapniecie" drzwiami na kilka sekund wywoluje natychmiast alarm), do tego po zakonczeniu procesu ozonowania mozna w pelni bezpiecznie do takiego samochodu wsiasc i go uzytkowac.... gdzie po tanim ozonatorze nalezy wietrzyc pojazd przez nawet kilka godzin bo nigdy nie ma czym zmierzyc czy juz jest bezpieczne dla zdrowia ludzkiego powietrze wewnatrz kabiny. jako ciekawostke dodam iz zdecydowana wiekszosc ozonatorow wydajnosc ma podana w sztucznych sterylnych warunkach labolatoryjnych na dodatek w obecnosci jedynie czystego tlenu..... wiec czasami moze okazac ze ten super hiper np 60wydajosci bedzie klekac przed innym kilkukrotnie slabszym, do tego jest kilka technologii generowania ozonu- te tansze urzadzenia to sa najczesciej jedno gora dwusezonowki a z kazda uplywajaca godzina pracy tego urzadzenia jego wydajnosc bedzie drastycznie spadac i sie zdecydowanie roznic od urzadzenia nowego a te wytrzymalsze i lepiej trzymajace parametry pracy beda dla odmiany najcesciej sporo drozsze- ja po poswieceniu kilku dlugich wieczorow na zbieranie informacji na ten temat z poczatkowych zalozen zakupu ozonatora za kilka stowek doszedlem do wniosku ze nie stac mnie na nic ponizej tej nie tak calkiem taniej texy( biedny najczesciej przeplaca kilkukrotnie )- ktora w dobrej promocji w sezonie udalo mi sie wyrwac za niecale 3 tys zl
No i tak właśnie jest :)

nanab

SuperMechanior
Punktów
480
Miasto
Bydgoszcz
w nadmiarze powoduje uszkodzenie błon biologicznych - co przekłada się na początku na kaszel Klienta, duszności i bóle głowy. Jak ze wszystkim, przedawkujesz - masz kłopoty, ale Twój biznes Twoja sprawa, nie wtrącam się ;)
Ozonujesz z klientem w środku że coś mu niby grozi?

moze nawet uszkodzic elektronike w bardziej nowoczesnym nawet srednio-zaawansowanym samochodzie
W jaki sposób?
I jak to się ma do serwisów, gdzie ozonator jest jednym z elementów stanowiska którego jedynym celem jest ochrona serwisowanej elektroniki?

gdzie po tanim ozonatorze nalezy wietrzyc pojazd przez nawet kilka godzin bo nigdy nie ma czym zmierzyc czy juz jest bezpieczne dla zdrowia ludzkiego powietrze wewnatrz kabiny
Zwłaszcza, że ozon rozkłada się w ok 20 min....

Wojtekm3

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
12
Miasto
Tomaszow Lubelski
Ozonujesz z klientem w środku że coś mu niby grozi?

W jaki sposób?
I jak to się ma do serwisów, gdzie ozonator jest jednym z elementów stanowiska którego jedynym celem jest ochrona serwisowanej elektroniki?

Zwłaszcza, że ozon rozkłada się w ok 20 min....
wyzej wyraznie podalem gdzie mozna bez najmniejszego trudu znalezc podstawowe informacje na temat ozonowania i aspektow z nim zwiazanych- z czego wiele niekorzystnych aspektow jest przez wiekszosc sprzewdawcow celowo pomijanych- zapoznaj sie z tym a stanie sie dla ciebie pelna jasnosc i jesli nadal bedziesz czuc sie niedoinformowany lub zechcesz cokolwiek zweryfikowac to chocby wujek google pomoze- mi nikt nie placi za to zebym kazdego laika w jakimkolwiek temacie czegokolwiek uczyl- mnie temat interesowal przed zakupem tego typu urzadzenia wiec poswiecilem kilka wieczorow na jego dokladniejsze zglebienie gdyz nie znosze wyrzucac wlasnych ciezko zarobionych pieniedzy w bloto i interesuje mnie jak nalepszy stosunek ceny produktu w stosunku do jego jakosci/mozliwosci/dlugosci komfortowego bezawaryjnego uzytkowania. wracajac do twoich wypowiedzi to skoro uwazasz ze ozon jest w pelni bezpieczny dla elektroniki oraz po 20 minutach juz go kompletnie nie ma to mozemy sie umowic- podstawiasz jakies auto nawet mocno stare bez elektroniki ale za to wkladasz do niego jakiegos w miare nowoczesnego laptopa lub inny drogi sprzet z przynajmniej srednio zaawansowana nowoczesna elektornika, a ja tobie takie oznowanie zalatwie ze bedziesz mogl sie przkonac i doswiadczyc osobiscie tego wszystkiego o czym piszesz- ustalamy ze dopiero po 25 minutach od ozonowania wsiadasz do tego samochodu i z niego nie wychodzisz przez powiedzmy 20-30 miut- przeciez wedlug twojej wiedzy po 20 minutach ozonu kompletnie nie bedzie juz w pojezdzie a nic sie zadnej elektronice nie stanie bo przeciez ty wiesz ze uzywaja ozonatorow w serwisach elektronicznych..... wiec nic sie nie stanie i wszystkim udowodnisz ze inni durnoty nie z tej ziemi pisza.......

Diagbox10

-*-*-
Punktów
1212
Miasto
trasa lublin siedlce
Bierz najtańszy aby mial wysoką gramaturę i tak w środku plytki sa chinskie a tylko obudowy i zegary ladniejsze. A z ta elektroniką to go.no prawda. W karetkach sa respiratory itp i sie ozonuje. Ozonuje sie OJOMY gdzie jest wyspecjalizowany sprzet medyczny. Ozonuje sie tomografy i rezonanse. Bajki o laptopach to dla dzieci. Ozon szybko sie rozklada sie szybko ale smrod pozostaje długo

nanab

SuperMechanior
Punktów
480
Miasto
Bydgoszcz
wyzej wyraznie podalem gdzie mozna bez najmniejszego trudu znalezc podstawowe informacje na temat ozonowania i aspektow z nim zwiazanych- z czego wiele niekorzystnych aspektow jest przez wiekszosc sprzewdawcow celowo pomijanych-
Skoro am gdzie podałeś wszystko jest pominięte to może tutaj napisz odpowiedzi na moje pytania. Co się dokładnie dzieje z elektroniką w kontakcie z ozonem?

podstawiasz jakies auto nawet mocno stare bez elektroniki ale za to wkladasz do niego jakiegos w miare nowoczesnego laptopa lub inny drogi sprzet z przynajmniej srednio zaawansowana nowoczesna elektornika, a ja tobie takie oznowanie zalatwie ze bedziesz mogl sie przkonac i doswiadczyc osobiscie tego wszystkiego o czym piszesz- ustalamy ze dopiero po 25 minutach od ozonowania wsiadasz do tego samochodu i z niego nie wychodzisz przez powiedzmy 20-30 miut- przeciez wedlug twojej wiedzy po 20 minutach ozonu kompletnie nie bedzie juz w pojezdzie a nic sie zadnej elektronice nie stanie
Takie testy już robiłem. Ozonowanie pół godziny, potem wietrzenie pół godziny, wsiadam i jadę. Tak robią miliardy ludzi. Z elektroniką na dziale obok testują to też codziennie po 16 godzin od x lat i też jakoś nie potrafią znaleźć sposobu jak ozon niszczy elektronikę. Tylko niektórzy bez pojęcia wymyślają
durnoty nie z tej ziemi
o psuciu elektroniki ozonem.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1546

mam coś podobnego od chińskiego "maj frenda"
1711841264414.png
zdjęcie jest poglądowe, ale to ten typ.

kupiłem około rok temu. używałem kilkanaście, może 20 razy w aucie. mój wytwarza 32g na godzinę :) uprzedzam tylko, że chińskie jednostki są o wiele mniejsze. moim zdaniem jeżeli nie ozonujesz kilku aut każdego dnia to nie ma co przepłacać. ten kosztował mnie w przeliczeniu na polską walutę około 200 złotych. wychodzę z założenia, że jak się popsuje to kupię następny.

nie mam miernika ozonu, ale naprawdę muszę przyznać, że daje go dużo. po 15 minutach, gdy zaglądałem do auta, dosłownie szczypało w oczy. w mieszkaniu i kilku pokojach tez dawał radę. numerkami w opisach aukcji się nie przejmuj, są wyssane z palca. proponuję policzyć, ile jest zamontowanych płytek w urządzeniu.
1711841140821.png
im więcej tym lepiej- większa powierzchnia, więc większa wydajność.

Mck pomocnik

SuperMechanior
Punktów
66
Chcę dla użytku własnego. Pierwszy ma 4 płytki,a o resztę zapytałem, czekam na odpowiedź. W razie czego sądzisz, że nie ma większej różnicy, który bym wybrał?

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1546
Pierwszy ma 4 płytki,a o resztę zapytałem, czekam na odpowiedź.
ten niebieski?
1711903573086.png
ja tu tylko 2 widzę :)
mam nadzieję, że jest kilka wersji i wykorzystali to samo zdjęcie.

oto kolejny:
1711903632800.png
też wygląda na dwie

na ostatnim nie jest widoczne. ale nie widzę sensu płacić dwukrotność ceny za przyklejenie naklejek w języku polskim i nazwanie ozonu tri-tlenem

W razie czego sądzisz, że nie ma większej różnicy, który bym wybrał?

to wszystko jest i tak robione w chinach:
- zamawiają kompletne urządzenie w chinach. z naklejkami lub bez i sami na miejscu obklejają
- wszystkie podzespołu z chin a obudowę na miejscu i skręcają
- tylko wytwornica, a reszta gdzie najtaniej

na 100% wszystkie działają na takiej samej, lub podobnej wytwornicy z chin. wkleję jeszcze raz:

1711904182571.png

Mck pomocnik

SuperMechanior
Punktów
66
Tak,ten niebieski. Na pierwszym i 10 zdjęciu widać 4 płytki. Dla pewności jeszcze się podpytam. Wstępnie jestem już nim zainteresowany

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
475
Miasto
Józefów
Hmmm do poczytania w wolnej chwili:
Tzn na plusy im brakuje i muszą kolejne furtki tworzyć aby mieć podstawę do nakładania grzywien .....
znaczy ozonatory dobrze działają ale mają być z naklejką i odpowiednim służbom zgłoszone ...

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1546
znaczy ozonatory dobrze działają ale mają być z naklejką i odpowiednim służbom zgłoszone ...

śmierdzi mi tu grubszą aferą...
coś podobnego jak sławny gaz do klimy: R1234yf. tylko dwie firmy go robią i maja patent- więc jest drogi. z ciekawostek: łatwopalny i opary po połączeniu z wodą tworzą kwas fluorowodorowy. bardzo niebezpieczne świństwo.
w czasie jego początków była jeszcze propozycja użycia dwutlenku węgla. co wygrało? wiadomo: drogie i niebezpieczne. parlament unii europejskiej zagłosował jak trzeba.

a teraz ozonatory i ozon będą dobre, ale tylko te z certyfikatem. który będzie wydawany tylko swoim, bo opłacili co trzeba.

gdzieś mi się o uszy obiło, że w 2024 wygasa patent na R1234yf. ciekawe...

Do góry Bottom