• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Pękające bloki 1.6 dci

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
825
Miasto
Gdańsk
Naprawiam klientowi zniszczony silnik po zatarciu się wału acz usterka pierwotna było pęknięcie podstawy stopy głównej wału na 4 podporze. Usterka częstą, bloki kosztują milion i na warsztacie mam już drugi kupiony za ponad 7 tys i też pęknięty. Jakie macie doświadczenia z tymi silnikami jaka usterkowość po naprawie. Czy pogłębiał ktoś z Was otwory pod stopy wału i zmieniał śruby na dłuższe.

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
617
Miasto
Okolice Krakowa
Z moich obserwacji, z nikim jest jakaś dziwna akcja. Bitrubo pękają dużo częściej i albo jebną przy stosunkowo małym przebiegu (nawet poniżej 200k) albo się trzymają baaardzo długo. Robiłem Talismana, 188tys km ori przebiegu, pęknięty płaszcz wodny i płyn w oleju. Trafic III remont silnika przy 1,5MLN KM, blok lux, jeździ bez zastrzeżeń.

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
825
Miasto
Gdańsk
Z moich obserwacji, z nikim jest jakaś dziwna akcja. Bitrubo pękają dużo częściej i albo jebną przy stosunkowo małym przebiegu (nawet poniżej 200k) albo się trzymają baaardzo długo. Robiłem Talismana, 188tys km ori przebiegu, pęknięty płaszcz wodny i płyn w oleju. Trafic III remont silnika przy 1,5MLN KM, blok lux, jeździ bez zastrzeżeń.
Moim zdaniem wtryski...

kwestia co z tymi blokami robic....

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
A ile nowy blok w serwisie?

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
825
Miasto
Gdańsk
nie znalazłem takiej informacji. Znalazłem jednak podobieństwa w pęknięciach i jestem skłonny tjuningi zrobić;] Generalnie plan jest by usunąć gwint w bloku do głębokości około 15mm w głąb tak by gwint śruby ciągnął po skręceniu element bloku w przestrzeniach solidnych a nie na krawędzi. bo tak to wygląda, że pracująca śruba podpory wału "wyciąga" się w początkowym kawałku bloku który się obrywa. po usunięciu tego gwintu na początku powinno być znacznie lepiej.

vwvzzz

SuperMechanior
Punktów
22
Miasto
Betonów
Cos moze byc na rzeczy bo ostatnio zauwazylem wysyp sceniców na olxie z dopiskiem silnik swiezo po wymianie lub problemy woda w oleju olej w wodzie

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
825
Miasto
Gdańsk
Cos moze byc na rzeczy bo ostatnio zauwazylem wysyp sceniców na olxie z dopiskiem silnik swiezo po wymianie lub problemy woda w oleju olej w wodzie
Tam to jeszcze inny temat. Uszkodzony kanał wodny zwykle. Generalnie dramat.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1545
Tam to jeszcze inny temat. Uszkodzony kanał wodny zwykle. Generalnie dramat.

bo teraz użytkownik jest testerem nowych rozwiązań. kiedyś tworząc nowy model samochodu jeżdżono nim przez tysiące kilometrów w najróżniejszych warunkach i miejscach. a teraz? byle szybciej, byle taniej.

i to nie dotyczy tylko motoryzacji, ale wszystkiego: agd, komputery, telefony, software. no wszędzie.

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
474
Miasto
Józefów
bo teraz użytkownik jest testerem nowych rozwiązań. kiedyś tworząc nowy model samochodu jeżdżono nim przez tysiące kilometrów w najróżniejszych warunkach i miejscach. a teraz? byle szybciej, byle taniej.

i to nie dotyczy tylko motoryzacji, ale wszystkiego: agd, komputery, telefony, software. no wszędzie.
Dokładnie tak wygląda obecnie motoryzacja i nie tylko jak @Drugi2 piszesz

Rys00

Boss regionalny
Punktów
96
Jak przyjdzie nowa Chińska motoryzacja to jeszcze zatęsknicie za obecną :)

Do góry Bottom