• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Płyn chłodzenia golf ii benzyna 1.3 90r

daxio14

Początkujący
Punktów
0
Witam !
Prosze o pomoc w zdiagnozowaniu problemu , jestem jeszcze laikiem w "mechanicznych" sprawach więc prosze o wyrozumiałość . Dostałem golfa II jakieś 2 tygodnie temu, był nie palony prawie rok kuzyn mówił mi że coś cieknie przy siedzeniu pasażera , początkowo nie dostrzegłem tego i jeździłem normalnie lecz ostatnio zobaczyłem że zrobiła sie kałuża tego płynu na dywaniku .
Rozebrałem plastiki z pod deski rozdzielczej i zobaczyłem że po zapalniu samochodu cieknie płyn chłodzenia przy linkach od zmiany nadmuchu . Notabene dziś zauważyłem całkowity jego brak .
Prosze o porady i o wyrozumiałość do mojego opisu problemu ;)

Luku

Dekoder
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
317
Miasto
Nottingham
Z nagrzewnicą jest sporo roboty ponieważ jest ona umieszczona w środkowej konsoli i trzeba dużo rozbierać aby się do niej dostać. Płyn wypadało by spuścić do jakiegoś pojemnika u można by go wykorzystać ponownie.

daxio14

Początkujący
Punktów
0
no ok zabrałem sie za to właśnie ściagnąłem panele z dołu a teraz chyba pasowało by wymontować kratki od nawiewu ? tylko jakoś za bardzo nie wiem jak aa i jeszcze troche głupie pytanie gdzie sie spuszcza płyn ?
Dzieki za odpowiedź :)

Luku

Dekoder
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
317
Miasto
Nottingham
Najszybciej wężem idącym z silnika do chłodnicy jeśli nie ma kranika w chłodnicy. Co do kratek to jak w golfie to nie wiem w vectrze się je po prostu "wyszarpuje". Jeśli będziesz miał jakieś pytania to już niech ktoś inny pomaga bo ja za godzinkę jadę na urlop więc nie pomogę.

wyrzynacz

SuperMechanior
Punktów
40
Miasto
Mazury
W golfie nie trzeba spuszcac plynu, weze co ida do nagrzewnicy zagnij, badz oprzyj tak zeby byly w gorze. Najwygodniej by Ci bylo gdybys odkrecil cala deske, wtedy bedziesz mogl wyciagnac cala dmuchawe a tak to bedziesz musial ja rozbierac. Pozniej bedziesz mogl zle dopasowac i bedziesz mial przedmuchy. Nie pogub spinek !

Edit.

Kratki nawiewu pociagnij badz podwaz srubokretem.

daxio14

Początkujący
Punktów
0
Ok to dobrze że nie musze spuszczać płynu bo tam ten cybant jest założony w sposób nie do ściągniecia ( co najwyżej można go przeciąć ) kratki wyciagniete , zostawiam go już bo siedze przy nim od rana . A co do dechy to jak sie za nią zabrać? Poodkrecałem te śruby po bokach przy drzwiach i pod kierownica chodź sie rusza to jeszcze coś trzeba odkrecić , pewnie zegary zajme sie tym w poniedziałek . Jeszcze jedno pytanko czy brak nadmuchu to też winna nagrzewnicy ? Dzieki i przepraszam za pewnie banalne pytania ;)

wyrzynacz

SuperMechanior
Punktów
40
Miasto
Mazury
Ok to dobrze że nie musze spuszczać płynu bo tam ten cybant jest założony w sposób nie do ściągniecia ( co najwyżej można go przeciąć ) kratki wyciagniete , zostawiam go już bo siedze przy nim od rana . A co do dechy to jak sie za nią zabrać? Poodkrecałem te śruby po bokach przy drzwiach i pod kierownica chodź sie rusza to jeszcze coś trzeba odkrecić , pewnie zegary zajme sie tym w poniedziałek . Jeszcze jedno pytanko czy brak nadmuchu to też winna nagrzewnicy ? Dzieki i przepraszam za pewnie banalne pytania ;)

]Ok to dobrze że nie musze spuszczać płynu bo tam ten cybant jest założony w sposób nie do ściągniecia

O co dokladniej Ci chodzi? Waz powinien zejsc bez zadnych oporow (przynajmniej wiekszych)

Co do deski to bodajze musisz odkrecic jeszcze sruby w grodzi silnika. Napewno sa tam 2 badz 3 sruby ktore trzymaja dmuchawe, i z dwie ktore trzymaja deske. Jezeli bedziesz chcial wyciagac licznik to nie odpinaj linki predkosciomierza przy liczniku tylko przy skrzyni, bo pozniej bedziesz mial problemy z zalozeniem.

Nadmuchu nie masz w ogole na zadnych biegach?

shrek

Moderator Car Audio
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1317
Miasto
Pyrlandia
koddoradia.blogspot.com
Jeśli nadmuchu nie masz wcale sprawdź kostkę od silnika może dostawał się tam płyn i zwyczajnie zgniła .Podłącz na krótko 12 v do silniczka i zobacz czy kreci

BrayanLDZ

SuperMechanior
Punktów
9
Miasto
Łódź
Te węze idące do nagrzewnicy mogły sie zassac ) wystarczy srubokretem je delikatnie podwazyc w okol i zejda delikatnie :) tak jak kolega pisał wyzej sruby moga byc pod schowkiem pamietaj. musisz dobrze sie porozgladac ja wymieniałem nagrzewnice w astrze jedynce wystarczyło po odkreceniu deski wysunac ja do przodu i dało rade wyjac nagrzewnice :) poradzisz sobie nie jest to trudne po skonczeniu sam zobaczysz :) powodzenia :)

Co do niedziałających nawiewów, sprawdz instalacje elektryczna tak jak powyzej pisano kostke :) wszystko zobaczysz wzrokowo przy dobrym oswietleniu :)

wyrzynacz

SuperMechanior
Punktów
40
Miasto
Mazury
Z gory przepraszam, ze dopiero dzisiaj odpisuje ale nie mialem czasu.

Z tego co pisales to zaczales juz zabierac sie za ta nagrzewnice (chodzi mi o posty z soboty) i czy nic nie odpinales z dmuchawy/pokretle ? Czasami kostka nie dobrze dojsc do siebie przy pokretle.

Najlepiej napisz co juz robiles to bedzie mozna blizej szukac.

daxio14

Początkujący
Punktów
0
musiałem poprosić kumpla elektryka i daliśmy rade ją jakoś wymienić a co do dmuchawy to jeszcze nie wiadomo zostawiłem mu samochód ma mi to sprawdzić

daxio14

Początkujący
Punktów
0
Dmuchawe dało sie uratować i chodzi normalnie . Lecz niestety pojawił sie chyba inny problem . Chodzi mi o poziom oleju zdaje mi sie że go ubywa i to dość szybko sprawdzałem bagnetem szybciej tj jak otrzymałem samochód i było mniej wiecej w połowie czyli optimum teraz natomiast jest już 1/4 . Dodam jeszcze że nie zauważyłem żadnych wycieków auto stało w garażu , nie ma również za mną siwego dymu jak jade ba nawet nie ma wiekszego dymku co mogłoby zaniepokoić . Może to po prostu złudzenie i auto gdy było nie używane w jakiś sposób ten poziom oleju sie podniósł a teraz po prostu wrócił do normy . Prosze o porady w kolejnym niestety problemie .

Luku

Dekoder
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
317
Miasto
Nottingham
Panie majster jeśli auto stoi to olej spływa do miski olejowej po odpaleniu olej jest rozprowadzany po całym silniku.

daxio14

Początkujący
Punktów
0
;D no wiem ale kupiłem na dolewke sobie i wtedy sprawdze czy jest ok bede musiał sie też chyba zająć skrzynia bo pod nią to już jest troche mokro od oleju ;/

Do góry Bottom