• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Pacjent VECTRA B 2.0 DTL 1998 r.

Rash'u

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
65
Miasto
Gryfice
mechanik-gryfice.pl
Pacjent jak w temacie. zawita u mnie po raz 2.
Po raz pierwszy trafila do mnie z uszkodzonym alternatorem i wyciekami z rurek doprowadzajacych olej do turbiny. Wtedy klient zaznaczyl mi zebym mu wyciagnal turbine bo on chce ja wyslac do regeneracji (nie wiem tylko po co) . Gdy turbina przyszla z powrotem auto poskladalem i brym chodzilo lecz po krotkiej przejazdzce stwierdzilem ze ono nie jedzie. Ma strasznego mula ja na 2.0 w turbodieslu turbina gwizdala wszystko chodzilo a mimo to mial wielkiego mula jakby ciagnal za soba 3 tony.
Jutro trafia vectra znow do mnie w celu znalezienia usterki. wg mnie siada pompa wtryskowa z ktora te auta maja problem ale chętnie poznam wasze opinie na ten temat.

igltokz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
sprawdź błędy i wartości rzeczywiste szczególnie te dotyczące turbiny :)

igltokz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
sprawdź podciśnienia

Auto-Port

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
361
ściśnij waż już wchhodzący w kolektor od turbiny a druga osoba niech ci przegazuje zobacz czy bedzie spuchniety ze nie bedziesz miał jak ugiąć go, jesli bedzie dobrze to turbina ok, tak w ogole to jest ona ze zmienna gemotria ?
druga sprawa rozepnij mu wydech bo moze kat zapchany jak olej polecial z turba do wydechu.

Rash'u

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
65
Miasto
Gryfice
mechanik-gryfice.pl
nie nie to jest dtl silnik a w niej niema turbiny ze zmienna gemoetrią łopatek. turbina na 100 procent dmucha .
wlasnie ciekawi mnie ten katalizator;/

Auto-Port

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
361
Popus sruby przy turbo od wydechu i sie przejedz, bo jak mowisz ze glosno gwizda to moze byc zapchany...bo od turbiny do kolektora wszystko szczelne masz intercooler itp ?

YaSIu

SuperMechanior
Punktów
12
Miasto
Manchester, UK
Miałem kiedyś podobny przypadek w X20DTH czyli ten sam silnik. Klient do mnie przyjechał po remoncie głowicy w innym serwisie. Powodem dla którego pojawił się u mnie był brak mocy i faktycznie tak było, silnik nie był zbyt mocny a na pewno nie miał seryjnych 101KM. Sprawdziłem prawie wszystko, rozrząd (oczywiście na tych specjalnych blokadach), układ paliwowy, turbinę itp. Po jakimś czasie zrzuciłem jeszcze raz głowicę i co się okazało... były przyklapane wtryski czyli prawdopodobnie poprzedni mechanik który wiózł głowicę po splanowaniu, wiózł ją wtryskami na dół wskutek czego sklepał końcówki wtrysków. Po wymianie końcówek moc powróciła :)

bennek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
125
Witam!Sprawdz przewody podciśnienia!Mam taka VECTRE 2.0 dtl i już tak kiedyś miałem.Przy wymianie olejowego przewodu od turbiny zostały naruszone przewody podciśnienia i było to samo!Dokładnie to sprawdz.Pozdrawiam

bennek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
125
Jakieś błędy są na kompie ? Stawiam na podciśnienie .

Rash'u

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
65
Miasto
Gryfice
mechanik-gryfice.pl
no właśnie to jest podstawa, której ja nie posiadam;/

a w hurtowni chcieli mi sprzedac texe za 9200 ale brak takiej sumy;/

Auto-Port

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
361
autocoma kupi dobry za 1200zł takze przemysl to sobie ( nie mowie o orgianlnym za 12 tys)

bennek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
125
Posprawdzaj dokładnie te przewody!Na turbinie jest zawór sterujący.Jest on sterowany podciśnieniem.Miałem identyczny przypadek.Sprawdz wszystkie polaczenia.A moze EGR ? Jestem prawie pewien ze masz problem z tym podciśnieniem.Najlepiej podjedz do kogoś kto ma dostęp do OBD2 i szczytaj błendy z kompa i będziesz wiedział jak sprawa wygląda.Pozdrawiam

Do góry Bottom