• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

PALNIK ACETYLENOWY CZY PROPYLENOWY?

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
520
Używa ktoś może palnika na warsztacie? Coś małego mobilnego, co daje radę...tzn. najwyższą temperaturę
Jest tego na allegro...ale lepiej zapytać...dołożyć coś więcej i być zadowolonym z zakupu. Niż tak "w ciemno".

albo coś takiego, pod kartusz z mieszanką...propylen

...albo jakiś turbo palnik pod zwykły propan butan...temperatury plazmy to to nie będzie miało...ale o kilka groszy wyjdzie taniej. Tylko, czy to ma sens na dłuższą metę?
Cały czas używałem propanu i chińskiego palnika...tylko że to jest dobre do podgrzania kiełbasy. A potrzeba jest pier***cia temperaturą, a nie grilowania.

Może coś jest godnego polecenia z proporcją jakości do ceny łamaną przez wydajność.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1374
od razu uprzedzę, że ja tylko amatorsko i zarobkowo (no może prawie..)
mam taki coś i do moich celów wystarcza.
1716118388681.png

to palnik dla hydraulików do lutowania miedzianych rurek. widuje go też na kuchniach do "artystycznego przypalania" potraw :)
dostępnych jest kilka rodzajów gazów. i jedna super specjalna, czyli droższa, mieszanka dająca wyższą temperaturę:
1716118641683.png

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
520
No i właśnie pytanie do kogoś kto ma porównanie turbo palnik z propylenową mieszanką do acetonu i tlenu.
Np. taki wahacz podgrzać do lekkiej czerwoności z 600 stopni. To ja nie wiem @Drugi2 czy ten Twój palniczek na turbo mieszance dałby radę?

Załączniki

• Screenshot_2.jpg
    Screenshot_2.jpg
    36,1 KB · Wyświetleń: 8

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1374
Mam porównanie i do acetylenu z tlenem nic nie ma nic lepszego.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
520
Mam porównanie i do acetylenu z tlenem nic nie ma nic lepszego.
No ja wiem, że nie ma nic lepszego, to żemy Ameryki nie odkryli :D Tylko taszczaj butle węże i zapłać lekko 4 razy więcej.

...więc może mieszanka propylenu da radę podgrzać wahacz do ~600C*, podpytuję. Chociaż oczami wyobraźni słabo to widzę. 300-400 to max. se tak henio myśli.

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
338
A po co ci cały grzać a nie np. Punktowo ? Np. zrzucić z wieloklina to indukcją do czerwonego podgrzejesz i rozszerzy Ci stal .
Jak widziałem. Gdy w innym warsztacie grzali palnikiem regulacje geometrii tył w peugeot na aucie ,na podnośniku to spieprzyłem z tamtąd co by nie było z świadkiem pożaru będę .
Ten turbo palnik dogrzeje do około 500 stopni ale Zuzyjesz sporo czasu i gazu

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
520
No, punktowo, punktowo, jak inaczej...indukcja, indukcja, a ile indukcja kosztuje?

Ten turbo palnik dogrzeje do około 500 stopni
Mówiszzzz.....

Chyba zaczniemy od takiego zestawu

I chu.

Jak Psikuta mówi, że pincet stopni taki wahacz punktowo rozgrzeje...najwyżej później będzie na Psiukutę.

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
338
No, punktowo, punktowo, jak inaczej...indukcja, indukcja, a ile indukcja kosztuje?

Mówiszzzz.....

Chyba zaczniemy od takiego zestawu

I chu.

Jak Psikuta mówi, że pincet stopni taki wahacz punktowo rozgrzeje...najwyżej później będzie na Psiukutę.
Używałem podobnych i do czerwonego rozgrzało zewnętrzne temperatury dochodziły do 600 stopni , ale wiadomo wewnątrz utrzymasz 480-520 , w zależności od danego materiału . Czasem jeszcze używam tam gdzie dużą powierzchnię muszę rozgrzać a indukcją nie chce w każdym punkcie po kolei

Bobodia. g

SuperMechanior
Punktów
96
Ja mam propan z tlenem
Nie propylen.
Uzywam do lutowania klimatyzacji i luzowania np nakretek na wezach hydraulicznych. Acetylen jest bardzo niebezpieczny i drogi.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3319
Miasto
PZ

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
520
Acetylen jest bardzo niebezpieczny i drogi.
Ooo widzisz. Mądrego to i dobrze poczytać.
Ciekawe @arni_poznań ile taki miecz kosztuje.
Tutaj jeszcze chłopaki z chin mają taki wynalazek.
Jest tych palników w pytę...do wyboru do koloru

...ale tak jak Bobo mówi. Aceton jest niebezpieczny i drogi i to jest hasło klucz 'naszego' tematu.

Bobodia. g

SuperMechanior
Punktów
96
acetylen
acetylen jest gazem szczegolnej troski.
nie lubi miedzi, mosiadzu, i moze jebnac samoczynnie jak ma malo acetonu w butli.ze zwiazkami miedzi tworzy wybitnie wybuchowy acetylenek miedzi

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
520
acetylen acetylen, jak w temacie....

Widzę, że temat zmierza w kierunku pasa szachida... :D Acetylen, butla, gwoździe etc.
Ja mam kilogram prochu strzelniczego na biurku więc spoco :D
Zaraz Miśkowi forum przytną ;

Przypomniała mi się taka historia...nie wiem czy opowiadałem. Kupiłem mieszkanie i babka się już wyprowadzała wszystko zabrała, wszystkie rzeczy...ale na odchodne mi mówi. Wie Pan tam pod zlewem mam słoik rtęci i nie wiem co z tym zrobić. Ja mówię no ja pierdol. ku. maĆ.
A wiedziałem doskonale, że jak pękły kiedyś komuś dwa termometry w mieszkaniu i rtęć się wylała, to w powietrzu jest już przekroczona dawka dopuszczalna. A rtęci nie usuniesz...bo gdzie ją znajdziesz...jak się rozlała po podłodze na mikro kropelki. Ja mówię ja pierd. a ona mi wyskakuje z litrowym słoikiem pod zlewozmywakiem w kuchni.
I teraz mówię ile tego jest w powietrzu...ciul wie co oni tu robili przez lata...mówię jedynie straż pożarna może mi sprawdzić czy norma nie jest przekroczona. (dwa lata w takim mieszkaniu i po włosach i po wątrobie, finalnie rak) Jej mąż umarł, ona ledwo kopyta ciągnęła.

A plan był taki. Wprowadzam się z cichacza, nie rzucam się w oczy (sławy już mi wystarczy).
Dobra dzwonię na straż pożarną że babka znalazła na śmietniku słoik rtęci(bo bardzo ciężki więc to na 100% rtęć) i żeby dzieciaki przypadkowo nie potrzaskały to go wniosła do wieżowca do swojego mieszkania. (wprowadzam się z cichacza)
Kur. przyjechały 3 zastępy straży pożarnej, policja, pogotowie, pogotowie gazowe, pogotowie elektryczne, wodociągi, straż miejska, sanepid, afera na pół dzielnicy.
...dopiero sanepid miał miernik i mi sprawdzili...
...straż miejska to trzy dni stała przy tym śmietniku...

Jakby ten słoik pękł na korytarzu, to jest cały wieżowiec do ewakuacji...a o heniu słyszycie w teleexpressie.
Takich geniuszy mamy w społeczeństwie...oni sobie w kuchni pod zlewozmywakiem trzymali litr rtęci...przez dwie dekady.

Bobodia. g

SuperMechanior
Punktów
96
litr to kilka kilo.
usuwa sie sproszkowaną sisrką
siarką
z rteci robi sie swietny materoal pobudzajacy wycofany z wojska ze wzgledu na korozje lufy
tylko musi byc odpowiednio zaprasowany w splonce

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3319
Miasto
PZ

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
520
litr to kilka kilo
lekko

Usuwa się siarką, siarką. Jak wiesz gdzie jest. Jak to Ci się na kropelki rozleje...
Chyba że tonę siarki rozsypiesz "wszędzie".

musi byc odpowiednio zaprasowany w splonce
Mówię...Miśkowi bidnemu forum przytną :D jeszcze hasło bomba i zamach i wszystkie oczy już na Nas patrzą :D prezydent premier
skąd takie ilości?
Chłop pracował na hucie i nie wiem czy na raty tę rtęć wynosił, czy od razu cały słoik. Z perspektywy czasu, to w sumie mogłem parę groszy na tym słoiku zarobić :D

Do góry Bottom