• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Passat 1.8 T automat nie zmienia biegow - strasznie slaby pomocy

dami1602

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
Połczyn Zdrój/Barwice
mam problem dotyczacy passata 1.8 turbo 150km (AEB) skrzynia multitronic z dzwignia + i - (kod CJQ).
a wiec glownym problemem jest to ze ma problem z ruszeniem z miejsca i z jazda. na biegu N wkreca sie konkretnie ma obroty. lecz podczas ruszania na D skrzynia probuje ruszyc z 3 biegu. przy zmianie z R na D badz na odwrot jest gwaltowne uderzenie zmiany przelozen ze silnik chce wyskoczyc z komory silnika, kola potrafia grzebnac na piachu. ale po wlaczeniu biegu auto stoi w miejscu. przy przekroczeniu 2000rpm. samochod z duzym oporem chce ruszyc. dorzucam fotki z bledami silnika i skrzyni biegow. diagnozowalem polskim vagiem 4.9 i vag com 409.
pomoznie jakos nie mam doswiadczenia z automatami. kupilem go za grosze ale w takim stanie to moge go na szrot oddac :D

Załączniki

• DSC_0161.jpg
    DSC_0161.jpg
    375,5 KB · Wyświetleń: 27
  • DSC_0162.jpg
    DSC_0162.jpg
    331,4 KB · Wyświetleń: 28
  • DSC_0163.jpg
    DSC_0163.jpg
    308,9 KB · Wyświetleń: 26
  • DSC_0164.jpg
    DSC_0164.jpg
    459,3 KB · Wyświetleń: 27
P

PogotowieSamochodoweUK

Mi to wyglada na przetarte kable te co ida do skrzyni. Chyba ze te elektro magnesy w skrzyni/w misce.....

dami1602

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
Połczyn Zdrój/Barwice
mi rowniez to przeszlo przez mysl. jutro zaladuje go na podnosnik i przejze przewody. sluchaj a orientujesz sie moze jakie napiecia powinny byc na danym pinie docierajacym do skrzyni? aaa nastepna rzecz samochod strasznie kopie pradem. jest on ze szwecji sprowadzony. cala karoseria silnik itd kopie dosc silnym pradem. az mi nadgarstki zdretwialy jak sie zlapalem :D hehe czyzby mogl miec odstraszacz gryzoni? nawet po odlaczeniu aku kopal. smialem sie z tego bo od kiedy 12v czuć??? dopiero wzialem kable rozruchowe podlaczylem karoserie i wbilem obok samochochu rurke z ziemie polaczylem i moglem dzialac. a po odlaczeniu z powrotem zaczyna je..ć pradem ze hej. moze to cos ma wplyw na prace skrzyni??????

P

PogotowieSamochodoweUK

Moze zaplon przebija? Popraw masy laczenia przy altku I oblukaj wiazki dokladnie.
O automatach nie wiem nic.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3314
Miasto
PZ
też bym obstawiał kable, trochę dużo tych błędów, trzeba by przedzwonić instalację od wtyczki do wtyczki, obejrzeć jak wyglądają piny w nich

Rash'u

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
64
Miasto
Gryfice
mechanik-gryfice.pl
wg mnie są wszystkie kable do przejrzenia podzespolow ktore pokazal Ci vag. schemacik i sprawdzasz wszystkie wiazki.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3314
Miasto
PZ
najpierw należałoby zlikwidować te błądzące wysokie napięcia, może któraś cewka ma przebicie

dami1602

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
Połczyn Zdrój/Barwice
odlaczylem przewody od aku i przestal kopac. podejrzewam ze to bylo zabezpieczenie przeciwko gryzoniom :D hehe z dolu nie widac uszkodzen wiazki moze glebiej. gdy znajde jakies pare minut to bede kopal i pisal co wiem i czy rozwiazalem uszkodzenie :D

Do góry Bottom