• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Passat B5 1.9 Tdi nagrzewnica nie daje ciepłego powietrza

Domi321

Początkujący
Punktów
0
Witam, jak napisałem w tytule nagrzewnica nie daje ciepłego powietrza (w aucie nie ma klimatronika) wymieniłem termostat który ciągle był otwarty oraz wymieniłem chłodnice z której ciekł płyn, lecz jedyne co się zmieniło to gdy silnik osiągnął 90 stopni zaczęło lecieć ledwo letnie powietrze węże od nagrzewnicy są ciepłe. Jestem w stanie dodać zdjęcia oraz filmiki jeżeli będą one pomocne w daniu tezy co jest nie tak.
(Będę się starał odpowiadać w przedziale godzin od 16/17 do 24)

Pawel23

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
115
Miasto
Wołomin
Wyjścia są raczej dwa albo masz układ jeszcze zapowietrzony . Albo druga najbardziej prawdopodobna twoja nagrzewnica jest zapchana

Domi321

Początkujący
Punktów
0
Wyjścia są raczej dwa albo masz układ jeszcze zapowietrzony . Albo druga najbardziej prawdopodobna twoja nagrzewnica jest zapchana
Ok czy jest może jakiś mało inwazyjny sposób na jej przeczyszczenie powiedzmy odwrócenie przepływu poprzez zamienienie węży ? I czy to normalne oba węże są ciepłe, czy nagrzewnica ma jakiś dodatkowy powiedzmy "zawór" przez który przechodzi płyn jeżeli jest zapchana ?

Pawel23

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
115
Miasto
Wołomin
Możesz próbować kombinować ale z reguły to nic nie daje . Deska do ściągnięcia nagrzewnica za grosze, roboty po pachy , wrażenia bez cenne :)
Automatyczne połączenie postów:

Możesz próbować kombinować ale z reguły to nic nie daje . Deska do ściągnięcia nagrzewnica za grosze, roboty po pachy , wrażenia bez cenne :)
Te węże od nagrzewnicy powinny być prawie że gorące czyli te 90stopni . Jak jest naprawdę wszystko git to te samochody potrafią grzać i to ladnie

Domi321

Początkujący
Punktów
0
... roboty po pachy ...
Właśnie chodzi o tą robotę po pachy nie jestem mechanikiem ani też się na tym nie znam a obdzwoniłem wszystkich mechaników z okolic i nikt nie chce się za to brać dlatego chce się dowiedzieć czy są jakiekolwiek inne sposoby. Czy nie ma Pan jakichkolwiek pomysłów co można by spróbować ?

Mesiek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
461
Miasto
PLE
Witam, jak napisałem w tytule nagrzewnica nie daje ciepłego powietrza (w aucie nie ma klimatronika) wymieniłem termostat który ciągle był otwarty oraz wymieniłem chłodnice z której ciekł płyn, lecz jedyne co się zmieniło to gdy silnik osiągnął 90 stopni zaczęło lecieć ledwo letnie powietrze węże od nagrzewnicy są ciepłe. Jestem w stanie dodać zdjęcia oraz filmiki jeżeli będą one pomocne w daniu tezy co jest nie tak.
(Będę się starał odpowiadać w przedziale godzin od 16/17 do 24)
Nie masz na wężach zaworu ogrzewania na podciśnienie.

Nie masz na wężach zaworu ogrzewania na podciśnienie.

Brak podciśnienia = pizda z ogrzewania. Już nie wspomnę że same zawory się psuły.

Pawel23

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
115
Miasto
Wołomin
@Mesiek chyba odwrotnie brak podciśnienia to ogrzewanie ful A podciśnienie zamyka temat . Chodź warto sprawdzić czy nie zaciety

Domi321

Początkujący
Punktów
0
właśnie mi się przypomniało nie wiem jak ten szczegół mi umkną bo może mocno pomoże ogrzewanie zaczynało dawać coraz zimniejsze powietrze z czasem powiedzmy z każdym miesiącem dawało tam o jeden stopień mniej niż zwyczajnie i teraz daje cały czas zimnym nie zaczął dmuchać zimnem od razu

Brak podciśnienia = pizda z ogrzewania. Już nie wspomnę że same zawory się psuły.
Czyli te zawory gdzieś są dobrze rozumie ? Jeżeli są czy da się do nich dostać bez zdejmowania tapicerki całej bo tak jak wspommiałem nie śpieszno mi do tego

Czy da się jakoś sprawdzić czy zawór działa poprawnie ?

Ostatnia edycja:

Pawel23

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
115
Miasto
Wołomin
Zawór ten będzie najprawdopodobniej w podszybiu

Mesiek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
461
Miasto
PLE
Zawór jeśli jest to powinnien być pomiędzy kolektorem ssącym a podłużnicą. Raczej był montowany w przedliftach.

Domi321

Początkujący
Punktów
0
update:

Drugi dzień po wymianie termostatu i chłodnicy ogrzewanie zaczęło dawać ciepło ale według rodziny do której to auto należało to nadal nie jest ciepło jakie potrafiło kiedyś dać jakieś nadal pomysły macie ?

Rozpisze tutaj wszystko co zrobiłem i wiem:
- Chłodnica wymieniona na nową
- Termostat wymieniony na nowy
- Płyn uzupełniony do pełna
- Silnik nie ma problemu z nagrzaniem się do 90 stopni
- Po dwóch dniach od wymiany Termostatu i Chłodnicy zaczęło wiać lekko ciepłe powietrze

Aktualne teorie :

- Zapowietrzony układ chłodzący
- Zapchana nagrzewnica
- Zacięty/popsuty "zawór podciśnienia ogrzewania" ?

i to chyba tyle

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
941
Miasto
PGS
Zapchana nagrzewnica . Ja zawsze płukałem sama nagrzewnice .... pomagało.

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
941
Miasto
PGS
Odkamieniacz w układ. Pojeździć z 2h. Następnie przewody z nagrzewnicy ściągnąć. Podpiąć wąż z bierzaca woda ( raz pod jeden ,raz pod drugi przewod nagrzewnicy ) I odkręcać wodę. Następnie spuścić płyn, wypłukać i zalać nowym płynem.

N.O.R.

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
35
Miasto
Suwałki
zawalona nagrzewnica, skutki niewymiany płynu, zlej płyn, zalej wodą demineralizowaną, preparat do płukania układu, zagrzać porządnie i tak kilka razy, w ostateczności wymienić nagrzewnicę.

Do góry Bottom