1. W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Dowiedz się więcej.
  2. Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Rejestracja otworzy przed Tobą drogę do zupełnie nowego, dzikiego świata motoryzacji!
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusji.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

    Usuń ogłoszenie

Passat B5 atd zamiast avb co trzeba przerabiac

Dyskusja w 'Silniki diesel' rozpoczęta przez użytkownika lukasz1997156, 14-07 20.

  1. lukasz1997156

    lukasz1997156 Nowy

    Offline
    Dołączył:
    14-07 20
    Postów:
    11
    Docenione treści:
    0
    Witam potrzebuje pomocy. Musze wymienic silnik bo lal wtrysk uszkodzil tlok a tlok uszkodzil cylinder.Kupiłem silnik atd (bo tylko taki miał pobliski znajomy co handluje czesciami) w aucie jest avb oczywiście wiem że kolektory i chłodniczke oleju ,miske krocce wodne muszę przełożyć . Ale czy muszę coś jeszcze robić np. Z czujnikami albo sterownikiem silnika i czy łapy będą pasować ? Pompki zostaja stare wymienie tylka to co lała.Z góry dziękuję za pomoc , pozdrawiam
     
  2. Vicia

    Vicia Gaduła

    Offline
    Dołączył:
    26-12 18
    Postów:
    1 856
    Docenione treści:
    446
    Miasto:
    Centrum Kraju
    https://www.wiocha.pl/1634486,Passat_B5

    tak od tylka strony zacząłeś...kupiles silnik na szybko a teraz martwisz sie co teraz...wyjmij tamten i bedziesz widzial różnice. a reszta wyjdzie w praniu...powodzenia.
     
  3. lukasz1997156

    lukasz1997156 Nowy

    Offline
    Dołączył:
    14-07 20
    Postów:
    11
    Docenione treści:
    0
    Zgadza się masz rację, boję się najbardziej o mocowania łap i skrzyni czy to podejdzie myślałem że ktoś robił już coś takiego. Ale myślę że nie robili innych bloków
     
  4. Vicia

    Vicia Gaduła

    Offline
    Dołączył:
    26-12 18
    Postów:
    1 856
    Docenione treści:
    446
    Miasto:
    Centrum Kraju
    No wiesz ...z reguly szuka sie motoru o tym samym oznaczeniu i wtedy jade w ciemno...musisz to sam ogarnac bo tak raczej to takich przekladek nikt na co dzoen nie robi a tym bardziej kto by tam chcial sie uczyc roznic na pamiec...to trzeba w trakcie przekladki juz porownywac mierzyc itp.ciekawe czy elektryka podejdzie?
     
  5. lukasz1997156

    lukasz1997156 Nowy

    Offline
    Dołączył:
    14-07 20
    Postów:
    11
    Docenione treści:
    0
    Z tego co widzę to czujniki różnią się tylko długością przewodów, myślałem że przeloze czujniki a avb do atd i będzie ok . Kurde załamka
     
  6. Vicia

    Vicia Gaduła

    Offline
    Dołączył:
    26-12 18
    Postów:
    1 856
    Docenione treści:
    446
    Miasto:
    Centrum Kraju
    dasz rade jak nie sprobujesz to nie zobaczysz.. a najlepiej jak bys kupal knige o passacie b 5 sam naprawiam... to by ci napewno troche naswietlilo sprawe
     
    lukasz1997156 lubi to.
  7. lukasz1997156

    lukasz1997156 Nowy

    Offline
    Dołączył:
    14-07 20
    Postów:
    11
    Docenione treści:
    0
    Jutro wyjme motor to zobaczę. I pytanko bo w aucie z silnikiem wzdłuż nie wyciągnąłem motoru , jak to wywalić ?chyba gora jak rozbiore przód tylko nie wiem czy że skrzynia lepiej czy sam słupek?
     
  8. Jarzi

    Jarzi Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    21-04 17
    Postów:
    4 660
    Docenione treści:
    1 270
    Miasto:
    Kaczory
    Ja wywalam bez skrzyni.
     
    lukasz1997156 lubi to.
  9. ostryt4

    ostryt4 Gaduła

    Offline
    Dołączył:
    24-01 14
    Postów:
    2 235
    Docenione treści:
    259
    Miasto:
    Grimsby, czasem Białystok
    ATD z poprzeczniaka typu Golf 4 itp... ?
     
  10. Jarzi

    Jarzi Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    21-04 17
    Postów:
    4 660
    Docenione treści:
    1 270
    Miasto:
    Kaczory
    Octavia mk1 4x4 też miała atd
     
  11. lukasz1997156

    lukasz1997156 Nowy

    Offline
    Dołączył:
    14-07 20
    Postów:
    11
    Docenione treści:
    0
    Tak z poprzeczniaka ja mam ibize 6l i mam w niej też atd. Dziś wyjalem motor z passata i pierwsze co przełożyłem łapy i jest ok . Myślę że będzie dobrze jutro biorę się za przezbrajanie. Czujniki mają takie same kostki i są w tych samych miejscach różnią się długością przewodow tylko
    Ps. Motor bez skrzyni elegancko wyszedł trochę do góry na zabce i do przodu wyjechał :)
     
  12. Jarzi

    Jarzi Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    21-04 17
    Postów:
    4 660
    Docenione treści:
    1 270
    Miasto:
    Kaczory
    Ja wieszam silnik na lapach od podnośnika i wypycham samochód :D
     
  13. lukasz1997156

    lukasz1997156 Nowy

    Offline
    Dołączył:
    14-07 20
    Postów:
    11
    Docenione treści:
    0
    Ja przekładać będę w ten sposób;) a możesz mi powiedziec jeszcze czy da sie ustawic pompki zwykla suwmiarka czy musze kupowac specjalnie dużą ? Wolałbym nie oczywiście Bo to nie są tanie rzeczy a raczej na codzień nie wymieniam pompek
     
  14. Jarzi

    Jarzi Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    21-04 17
    Postów:
    4 660
    Docenione treści:
    1 270
    Miasto:
    Kaczory
    Teoretycznie poszłoby mała.
     
  15. lisek171

    lisek171 Uczestnik

    Offline
    Dołączył:
    22-11 14
    Postów:
    160
    Docenione treści:
    29
    Praktycznie bez suwmiarki da radę, chyba że masz zeza, tam jest tyle tolerancji że trzeba być zdolniacha aby przekosem ustawić pompkę
     
  16. Jarzi

    Jarzi Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    21-04 17
    Postów:
    4 660
    Docenione treści:
    1 270
    Miasto:
    Kaczory
    Bierzesz małą i przenosisz wymiar. Żadna filozofia, a zrobione dobrze.
     
  17. lukasz1997156

    lukasz1997156 Nowy

    Offline
    Dołączył:
    14-07 20
    Postów:
    11
    Docenione treści:
    0
    Ok . Dzięki biorę się za robotę;)
     
  18. lukasz1997156

    lukasz1997156 Nowy

    Offline
    Dołączył:
    14-07 20
    Postów:
    11
    Docenione treści:
    0
    Odpalił! Myślę że będzie ok jutro może skończę dzięki za drobne porady , jak skończę dam znać czy się udało i temat do zamknięcia:)
     
  19. lukasz1997156

    lukasz1997156 Nowy

    Offline
    Dołączył:
    14-07 20
    Postów:
    11
    Docenione treści:
    0
    Wszystko jest ok . Więc dla potomnych atd pasi do passata wystarczy przełożyć osprzęt i czujniki i będzie śmigać. Dzięki za wszystko temat do zamknięcia
     
  20. ostryt4

    ostryt4 Gaduła

    Offline
    Dołączył:
    24-01 14
    Postów:
    2 235
    Docenione treści:
    259
    Miasto:
    Grimsby, czasem Białystok
    Z czystej ciekawości ciekawe czy korby AVB i ATD są takie same ?