• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Passat b5fl W8 błąd p17125 lock-up konwentera.

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Samochodzik jak w temacie:) Wybija błąd "uszkodzenie sprzegla blokujacego przekladni hydrokinetycznej - mała sprawność lub niezasprzęglone" p17125. Diagnoza zrobiona AC bo moj vas na w pudelku i od pol roku nie zainstalowany. Poslizg konwentera na 5tym biegu utrzymujac stala predkosc ok 100km/h siega 150-250rpm, wydaje mi sie ze po zapieciu lock-upa poslizgu nie powinno byc, dodatkowo nie odczuwa sie hamowania silnikiem, utrzymujac 2tys rmp na 5tym biegu i puszczajac sprzeglo spada praktycznie na jalowy bieg a samochod toczy sie swobodnie. Konwenter nie dalej jak pol roku temu przeszedl regeneracje.
Z racji ze ja tego nie robilem nie wiem czy faktycznie regeneracja miala miejsce. Czy jest mozliwosc usterki sterowania, w parametrach pokazuje stan sterowania lock-up prawidlowo.
Do was mam pytanie czy jest sens zdjac sterownik i go wyczyscic, olej w ciagu 40tys wymieniony dwukrotnie z filtrem na ori vw:)
Sa bledy w sterowniku silnika ale dotyczy to "malej sprawnosci katalizatorow", sadze ze bez wplywu na skrzynie chociaz zapala checka, sondy sa nowe wymienione wczesniej przez wlasciciela. Zapewne nie ma katow albo sie wlasnie koncza:)

Dodam ze skrzynia pracuje prawidlowo, nie szarpie, nie przeciaga.

Czytam sobie serwisowke i jak tak czytam to przyczyn moze byc mnogo, poziomu oleju, przez uszczelnienia skrzyni, N94 - elektrozawor cisnienia, elektrozawor sprzegla N218, zuzycie samego sprzegla:) Odpuszcze sobie:)

Ostatnia edycja:

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
718
bez rozciecia sprzegla sie nie upewnisz. zawor raczej dziala z tego co piszesz. w sterowaniu to musialoby sie na amen zaciąć zeby nie wlaczal. pytanie czy wczesniej szwankowal ze sie spalil ale klienci tego nie widza.a zdarzalo mi sie w 5hp19 sam konwerter zmienic jak wywalil ten blad koledze bo chcial tanio i jezdzi.

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Wg właściciela sprzegło niedawno regenerowane:) Nie mam powodow by mu nie wierzyc chociaz nie wie kto wykonal regeneracje, tzn jaka firma. Osobiscie samko mi nie podchodzi, slyszalem o kilku wypadkach zle przeprowadzonej regeneracji, sam woze to do midpartsu. Sprawdze olej, sterowanie na stoliczek i do czyszczenia, wymienie zawor. Jak to nie pomoze to oddam samochod, w koncu brak lock-upa skrzyni nie zabije, po prostu bedzie sobie wiecej palil :)

Wiekszy problem stanowa sondy i info o nie pracujacych katalizatorach, jutro obejrze czy one własciwie sa:) Problem to dlatego ze wywala check, po kilku km:)

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
No w sumie masz racje, dzis zagladam a tam 5hp19, zonk. Tyle mocy i 5hp19:D To w m62 bmw podobna moc i juz 5hp24, fakt ze 24ka zmienia biegi niezauwazalnie:)

Do góry Bottom