• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Passat B6 2.0 tdi - pobór prądu

lolkolke

Początkujący
Dołączył
30.11.2020
Postów
6
Punktów
0
Wiek
20
Witam, mam problem z poborem prądu. Auto z dnia na dzień zaczęło mieć problem z odpalaniem -aku 10V. Naładowany do pełna, wszystko chodziło świetnie przez ok. Miesiąc, aż po odstawieniu auta na nie więcej niż 10 godzin i znowu akumulator wyładowany, stało się tak kilka razy, auto jeździło kolejny miesiąc i znowu padł.
Auto było oddane do elektromechanika - diagnoza chińskie radio, wykodował Je, i niby więcej w aucie nic nie widział. Auto po powrocie po 3 tygodniach i znów akumulator miał tyle prądu, że rozrusznik ruszył kilka razy i zgon. Widziałem jeszcze podpowiedzi, że w początkowych latach produkcji auta był stary moduł gateway, do nowszego radia potrzeby jest nowszy, zmieniłem na taki z końcówką L który jest dedykowany, niestety bez zmian- aku umarło po kilku dniach.
Pobór prądu wynosi 0.02A po kilku minutach (mierzone zwykłym multimetrem) zamykałem i otwierałem auto kilka razy bo myślałem, że w końcu może trafię na moment kiedy coś się nie uśpi ale niestety bez efektu. Myślałem też, że tani miernik może mieć problem żeby prawidłowo zmierzyć pobór więc kupiłem miernik cęgowy, również bez efektu. Siedziałem w aucie 3 godziny i nie stało się kompletnie nic, non stop 0.02A.
VCDS widzi jedynie błąd z grzałką elektryczną (z35) - wadliwy. Patrzyłem w bloki, działa 1/3 sekcji pobiera 26A i ok 350W, z racji, że jest na stałym plusie myślę jeszcze o niej czy może coś się dziać, poza tym żadnych błędów, w aucie wszystko jest sprawne, załatwiłem jeden nowy akumulator, kupiłem drugi nowy także to nie jego wina. Auto jest używane głównie w mieście ale staram się przepalać na ekspresówce raz w tygodniu.
Pomocy bo już rozkładam ręce...
 

Mesiek

Grupa Wsparcia Technicznego
Dołączył
14.08.2012
Postów
1738
Punktów
370
Wiek
37
Miasto
PLE
0.02 to idealny spoczynkowy pewnie aku masz do bani. Idzie zima i ta pora roku skłania do głębokiej refleksji nad żywotnością baterii.
 

Markson43

SuperMechanior
Dołączył
25.05.2014
Postów
1572
Punktów
90
Wiek
46
Miasto
Rzeszów
Podaj prawidłową wartość w mA .
Bo możemy się nie zrozumieć.
 

Markson43

SuperMechanior
Dołączył
25.05.2014
Postów
1572
Punktów
90
Wiek
46
Miasto
Rzeszów
No to jak pisali wyżej pobór po uśpieniu idealny!!
A napisz gdzie się wspinasz robiąc pomiar i jak?
 

lolkolke

Początkujący
Dołączył
30.11.2020
Postów
6
Punktów
0
Wiek
20
Ustawiam miernik na 5a, jedna sonda na akumulator (-) druga do klemy. Miernik cęgowy zapinałem na kabel (-) i było to samo.
 

Markson43

SuperMechanior
Dołączył
25.05.2014
Postów
1572
Punktów
90
Wiek
46
Miasto
Rzeszów
Czyli jakiś odbiornik sam się włącza w nie określonym czasie a to bardzo ciężka sprawa do znalezienia.
A jakie ładowanie jakie masz?
 

lolkolke

Początkujący
Dołączył
30.11.2020
Postów
6
Punktów
0
Wiek
20
14.3/4v, alternator po regeneracji bo myślałem, że On może nie dawać wystarczająco prądu, rozrusznik też po regeneracji bo myślałem, że też mógłby być winowajcą - ale bez skutku. Jeśli byłoby coś nie tak z jakimkolwiek odbiornikiem vcds nie powinien tego pokazać?
 

Markson43

SuperMechanior
Dołączył
25.05.2014
Postów
1572
Punktów
90
Wiek
46
Miasto
Rzeszów
VCDS oczywiście że nie musi i nie może pokazać tego co ty sobie życzysz.
1.Akumulator jest nowy no to ok..sprawdz go jeszcze testerem obciążeniowym.
2.Ładowanie ok
3.Pobór prądu po uśpieniu ok

No to wychodzi że jednak coś się samo załącza i tyle.

Ja nie dawno z Audi A3 miałem taki sam problem i zostawiałem na parę dni i nocy kamerę która nagrywała cały czas i co się okazało ..nic.zero poboru.
Potem jeżdziłem nią trochę i po krótkiej trasie wyszło szydło z wora - załączało się oświetlenie bagażnika kiedy chciało.
I nie była to żadna krańcówka w zamku bagażnika i drzwiach tylko moduł wariował !!! \czyli sterownik w bagażniku .

Szukaj i ty w ten sposób choć masz gorzej bo twoje auto jest nowszej generacji.
 

XMARIO

SuperMechanior
Dołączył
25.10.2018
Postów
5766
Punktów
6737
Miasto
Mazowieckie
w sumie to mam pomysł na diagnostykę tego problemu.
alle w gronie tak zacnych elektryków wstydzę się cokolwiek zasugerować.
 

lolkolke

Początkujący
Dołączył
30.11.2020
Postów
6
Punktów
0
Wiek
20
Akumulator poszedł na reklamacje, przejechałem autem ponad 40km, zostawiłem na zapłonie kilka minut i nie odpalił. Pożyczyłem prawie połowę mniejszy akumulator od benzyny, póki co drugą dobę jest okej, trochę mu ciężko ale pali. Dam znać co będzie dalej :)
 

toomii76

toomi
Dołączył
2.11.2014
Postów
12459
Punktów
6461
Miasto
turek
Wbiję się w temat, bo elektryków tu co nie miara. Panowie, co to może być, jak podłącze do gniazdka to korki wywala. FB_IMG_1606914081528.jpg
 
Do góry Bottom