• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Passat b6 2008r check engine, kontrolka swiec zarowych brak wspomagania kierownicy

passat b6 2.0 140km 2008r

Początkujący
Punktów
1
Witam, mam passata z roku 2008 z silnikiem 2.0tdi o mocy 140koni, diesel. Ostatnio pojawił się w nim taki problem, że podczas odpalania samochodu 3 razy pika jakiś dźwięk w środku samochodu, zapala się check engine oraz migają kontrolki świeć żarowych (żółta sprężynka, check engine też ma kolor żółty). Auto straciło moc, osiągnięciem jest jeśli rozpędzi się powyżej 120km/h. Może mi się wydaje ale chyba jest troszkę głośniejsze niż było przed tą awarią. Nie działa tempomat ani nic z tych rzeczy. Wszystkie bezpieczniki zostały sprawdzone. Pewnego dnia po zgaszeniu i odpaleniu silnika zaświeciły się wszystkie kontrolki nawet od braku kontroli trakcji oraz absu. (Działa wtedy normalnie radio, kierunkowskazy, światła, oświetlenie wnętrza) Czego to może być wina?
Automatyczne połączenie postów:

Czasem jak się wyłączy i włączy samochód to znikają wszystkie kontrolki przejedzie się troche kilometrów i przestaje działać wspomaganie kierownicy po zgaszeniu silnika i zapala się check engine

Solution
Mnie kontrolka swiec też zaczynała mrygać po jakimś czasie podczas jazdy,przy odpalaniu auta nie.
Witam. Czy są zczytane błędy i jakie proszę je podać W tym przypadku najprawdopodobnie jest przerwa w sieci can Tu potrzebny jest elektronik nie mechanik dodam że napraea can nie należy do łatwuch Moja rada to nic samemu bo tylko zeiększysz koszty Pozdrawiam

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Sprawdziłbym kondycję akumulatora,od tego bym zaczął,juz nawet moje auto z 98 r potrzebuje porządnego prądu bo inaczej zaczyna mnie ostrzegać różnymi symptoami,a to sylenoidy w ASB nie działają jak trzeba,pojawiaja się cyklicznie jakieś piski biegajace od przodu do tyłu auta,w końcu układ wyswietla mi ,,podładuj akumulator bo słaby,,podładuję i pisków nie ma,skrzynia pracuje płynnie,kluczyk jest odbierany z daleka,wcześniej muszę podejśc pod sam odbiornik,central działa dopiero po wtórym wcisnięciu,nie twierdzę,że w tym przypadku na bank to to,ale bratu w W204 przestają działać lusterka składane,skrzynia zaczyna szarpać,przestają działać reflektory skrętne,hold, oraz wyłączaja sią inne funkcje chociaz silnik normalnie odpala,podładuje aku,i wszystko wraca do normy.

Początkujący
Punktów
1
Akumulator jest nowy, ma dodatk

Ma dodatkową masę, jest to manuał 6 biegowy

Zauważyłem że na EGR była jakaś metalowa zatyczka na wężu to ją zdjął em ale nie pomogło

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Przyglądnąłbym się przepływomierzowi,w moim przypadku VW t5 zaczęły migać sprężynki świec żarowych podczas jazdy,silnik odpalał bezproblemowo,,auto straciło moc,psiknąłem spreyem kontaktowym we wtyczkę i problem ustąpił,uszkodzony nie był.

Początkujący
Punktów
1
Przepływomierz powietrza?

Kontrolka świec żarowych odpala się dopiero zauważyłem jak przejadę kilometr

Turbina jest nowa, silnik był zmieniany przed zmianą nic się nie działo.

Ostatnia edycja:

slaweuszek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
4
Punktów
486
Miasto
Gorzów Wielkopolski
Podłącz kompa i będziesz wiedział.
Tu raczej nikt nie wróży z fusów a Passat B6 to nie Fiat 126p, że każde złe zachowanie oznacza taką samą usterkę.

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Przepływomierz powietrza?

Kontrolka świec żarowych odpala się dopiero zauważyłem jak przejadę kilometr

Turbina jest nowa, silnik był zmieniany przed zmianą nic się nie działo.
Mnie kontrolka swiec też zaczynała mrygać po jakimś czasie podczas jazdy,przy odpalaniu auta nie.

elektom

Początkujący
Porady
1
Punktów
2
Miasto
Kłomnice
Witam. Czy są zczytane błędy i jakie proszę je podać W tym przypadku najprawdopodobnie jest przerwa w sieci can Tu potrzebny jest elektronik nie mechanik dodam że napraea can nie należy do łatwuch Moja rada to nic samemu bo tylko zeiększysz koszty Pozdrawiam

Solution

Początkujący
Punktów
1
Sprawdzałem napięcia, na maglownicy wszędzie są a wszystkie kontrolki jakie możliwe się zapalają, brak mocy, szarpie, odpala za każdym razem bardzo dobrze, dziwnie chodzi ale tylko wtedy gdy się wyświetlają kontrolki.

Mechanik jak sczytał błędy to w sumie wszystko możliwe się pokazało

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Swiece żarowe potrafią też mrygać gdy układ wtryskowy niedomaga,skoro odpala bezproblemowo przyglądnąłbym się pompce paliwa w zbiorniku.

Do góry Bottom