1. W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Dowiedz się więcej.
  2. Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Rejestracja otworzy przed Tobą drogę do zupełnie nowego, dzikiego świata motoryzacji!
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusji.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

    Usuń ogłoszenie

Passat b7 diesel nie odpala , kontrolki na desce zapalają się i gasną brak komunikacji po obd

Dyskusja w 'Elektronika pojazdowa' rozpoczęta przez użytkownika djbovorta, 17-07 18.

  1. djbovorta

    djbovorta Uczestnik

    Offline
    Dołączył:
    29-08 14
    Postów:
    154
    Docenione treści:
    6
    witam .

    Mam na garażu passata z 2012 r który został zakupiony z obecna usterka . Czasem odpala ale bardzo rzadko . Po włożeniu kluczyka do stacyjki odpala i gaśnie , jednak kontrolka check engine zapala się dopiero po kilku dobrych sekundach a wcześniej zapala się abs esp i tak dalej. Jak dłużej potrzymam na zapłonie zapala się kontrolka silnika zaczynaja piszczeć komunikaty o uszkodzeniu silnika abs airbag. Kontrolki od akumulatora zapala się i gaśnie jak jej się tam już podoba. To samo od świec żarowych kontrolka zaświeca się gaśnie kiedy chce. Auto stoi u mni tydzień i udało mi się go uruchomić tylko raz . Wtedy komunikuje się przez gniazdo obd z sterownikiem silnika itd. W tym momecie nie komunikuje się z niczym. Podmieniłem centralna elektrykę ale bez zmian. Nie mam już pojęcia co mu jest i przez który moduł jako pierwszy komunikuje się . Jakieś pomysły ?
     
  2. slawek2007.28

    slawek2007.28 Grupa Wsparcia Technicznego

    Online
    Dołączył:
    28-02 18
    Postów:
    563
    Docenione treści:
    125
    Miasto:
    Ostrołęka
    Sprawdź przekaźniki nad nogami kierowcy. Teraz nie mam dojścia do opisów, ale miałem taki przypadek.

    Sprawdź przekaźniki.

    Opis wnętrza.
     

    Załączone pliki:

    Ostatnio edytowano: 17-07 18
  3. djbovorta

    djbovorta Uczestnik

    Offline
    Dołączył:
    29-08 14
    Postów:
    154
    Docenione treści:
    6
    Jakbyś kolego mógł dojść do tych opisów byłbym Ci wdzięczny . Sprawdzenie przekaźników to raczej wymiana będzie ?
     
  4. djbovorta

    djbovorta Uczestnik

    Offline
    Dołączył:
    29-08 14
    Postów:
    154
    Docenione treści:
    6
    Przekaźnik niby się załącza , ktoś już wcześniej zdjął obudowę przekaźnika i po włożeniu kluczyka przekaźnik załącza się
     
  5. slawek2007.28

    slawek2007.28 Grupa Wsparcia Technicznego

    Online
    Dołączył:
    28-02 18
    Postów:
    563
    Docenione treści:
    125
    Miasto:
    Ostrołęka
    A napięcie puszcza na wyjście?
     
    art234 lubi to.
  6. djbovorta

    djbovorta Uczestnik

    Offline
    Dołączył:
    29-08 14
    Postów:
    154
    Docenione treści:
    6
    Napięcia na wyjścia gdzie ?
     
  7. mechanik.k

    mechanik.k Grupa Wsparcia Technicznego

    Online
    Dołączył:
    3-02 15
    Postów:
    4 328
    Docenione treści:
    1 353
    Miasto:
    London Tottenham
    Adres strony:
    .
     

    Załączone pliki:

    slawek2007.28 lubi to.
  8. Markson43

    Markson43 Uczestnik

    Offline
    Dołączył:
    25-05 14
    Postów:
    612
    Docenione treści:
    35
    Miasto:
    Rzeszów
    Oj ciężko będzie :)
     
    art234 lubi to.
  9. djbovorta

    djbovorta Uczestnik

    Offline
    Dołączył:
    29-08 14
    Postów:
    154
    Docenione treści:
    6
    Jak by dodał napięcia na wyjścia z przekaźników pytania by nie było . Spokojnie nie trzeba traktować z góry jak głupka
     
  10. djbovorta

    djbovorta Uczestnik

    Offline
    Dołączył:
    29-08 14
    Postów:
    154
    Docenione treści:
    6
    Wychodzi na to że napięcia są w porządku , kolega Sławek2007 podpowiedział mi parę rzeczy .Po odpięciu getaway i zmostkowaniu 4 przewodów can udało się nawiązać połączenie ze sterownikiem silnika. Błędy w ecu to same braki komunikacji z pozostałymi modułami w tym sterownik zablokowany przez immo. Więc problem tkwi w braku komunikacji canowskiej . Zamówiłem moduł getaway przez internet, podmienię i zobaczymy czy komunikacja powróci. Zastanawiam się nad zamówieniem odrazu modułu komfortu w którym siedzi immo. W ESI troniku nie ma stricte rozysowanego schematu sieci can. Zamiast passata ładuje mi golfa 6. W golfie faktycznie gniazdo obd pobiera info po can z getaway bezpośrednio i w takim wypadku przy uszkodzonym getawayu nie miał bym komunikacji z niczym. Jak jest dokładnie w passacie tego nie wiem bo nie mam żadnych pomocy, schematów . Może ktoś posiada ? jeśli tak to proszę o wrzucenie na temat .
     
  11. mechanik.k

    mechanik.k Grupa Wsparcia Technicznego

    Online
    Dołączył:
    3-02 15
    Postów:
    4 328
    Docenione treści:
    1 353
    Miasto:
    London Tottenham
    Adres strony:
  12. djbovorta

    djbovorta Uczestnik

    Offline
    Dołączył:
    29-08 14
    Postów:
    154
    Docenione treści:
    6
    Wychodzi na to ze faktycznie wszystko przechodzi przez getaway . Wymiana powinna pomóc, mam taka nadzieje. Nie zamawiam komfortu
    Ps. Bardzo dziękuje za schematy , skąd masz dostęp do takiej fajnej bazy?
    Pozdrawiam
     
  13. mechanik.k

    mechanik.k Grupa Wsparcia Technicznego

    Online
    Dołączył:
    3-02 15
    Postów:
    4 328
    Docenione treści:
    1 353
    Miasto:
    London Tottenham
    Adres strony:
    Jak to się mówi Szukajcie a znajdziecie
     
  14. fifii69

    fifii69 Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    23-07 13
    Postów:
    71
    Docenione treści:
    10
    Miasto:
    UK
    mialem taki przypadek i wymienialem na ta usterke komfort
     
  15. Markson43

    Markson43 Uczestnik

    Offline
    Dołączył:
    25-05 14
    Postów:
    612
    Docenione treści:
    35
    Miasto:
    Rzeszów
    No opis od Sławek 2007. jest zajebisty....na prawdę.|Teraz te nowe programy widzę są lepsze.Co to za program?
    W starszych wersjach VW komfort nie miał nic do odpalania auta a teraz to nie wiem.....
    Widać że wychodzą 4 linie cana i każda równolegle łączy zestaw modułów.
    A spróbuj na stole podłączyć np:sterownik silnika.Wyszukaj pinów zasilających i linie.
    Licznik ma osobną linię.
    Czyli getway może być padnięty.
     

    Załączone pliki:

    • Passat.jpg
      Passat.jpg
      Rozmiar pliku:
      159,9 KB
      Wyświetleń:
      21
    slawek2007.28 lubi to.
  16. djbovorta

    djbovorta Uczestnik

    Offline
    Dołączył:
    29-08 14
    Postów:
    154
    Docenione treści:
    6
    Markson43 pisałem już ze jak zepnie się can 4 przewody o tych samych kolorach zworką bez modułu getaway mam komunikacje po obd z sterownikiem silnika. Nie chce ciąć kabli can żeby sprawdzać komunikacje sterowników każdego z osobna. Tak teraz myśle ze zrobiłem błąd bo mogłem na stole dać zasilanie na getaway i spróbować połączyć się po can z nim. Miał bym odpowiedz czy działa bo ze schematu wynika ze powinienem mieć komunikacje bezpośrednio z getaway z obd . Kolego Markson43 mówisz ze idą linie rownolegle łączące sterowniki, masz racje ze może a ja myśle ze na pewno komfort ma dużo do odpalania bo w nim mamy zapisane kluczyki. Ale odpalanie to jedno a brak komunikacji u mnie nawet z getaway to drugie. Spróbuje podpiąć na stole getaway a jak przyjdzie mi inny z Allegro podmienie.
    Miał by ktoś opis pinów modułu 7N0 907 530G ? Mam w esi opis pinów ale z golfa 6 i nie wiem czy będą takie same . Prosił bym o opis pinów do komunikacji na stole getaway. Dziękuje
     
    Ostatnio edytowano: 21-07 18
  17. Marcin3881

    Marcin3881 Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    5-06 14
    Postów:
    80
    Docenione treści:
    5
    Miasto:
    Września
    Ja pierd... co za ludzie mają tu dostęp hahah. Współczuję
     
  18. Markson43

    Markson43 Uczestnik

    Offline
    Dołączył:
    25-05 14
    Postów:
    612
    Docenione treści:
    35
    Miasto:
    Rzeszów
    A ty co piłeś z rana? Nie pierd.... tylko jak wiesz to daj odpowiedż koledze tylko na PW bo ci wsadzą KUNIA :)
     
    Tom_, buli.31 oraz slawek2007.28 lubią to.
  19. djbovorta

    djbovorta Uczestnik

    Offline
    Dołączył:
    29-08 14
    Postów:
    154
    Docenione treści:
    6
    Marcin3881 o co Ci chodzi człowieku !? Dopiero co się zarejestrował a już będzie pouczał. Jak nie potrafisz pomoc albo nie chcesz nie śmieć tematu
     
    slawek2007.28 lubi to.
  20. Marcin3881

    Marcin3881 Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    5-06 14
    Postów:
    80
    Docenione treści:
    5
    Miasto:
    Września
    Dobra sorki chopaki poniosło mnie trochę.