• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Peugeot 1,5 Hdi łańcuch rozrządu

zygpor

Początkujący
Punktów
16
Ponieważ są to silniki młode więc uważam temat za rozwojowy.
Przeszukałem fora i nie znalazłem, a uporawszy się z tematem załączam ponieważ już spotkałem się z przypadkami że łańcuszek w tych silnikach pękał po 120 tyś.

Załączniki

• łańcuch 1,5hdi.pdf
    805,1 KB · Wyświetleń: 719

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
312
Ponieważ są to silniki młode więc uważam temat za rozwojowy.
Przeszukałem fora i nie znalazłem, a uporawszy się z tematem załączam ponieważ już spotkałem się z przypadkami że łańcuszek w tych silnikach pękał po 120 tyś.
Dzięki świetny poradnik / instrukcja;)

zacekpl

Nowy
Punktów
0
Trafiłem taki zerwany łańcuch w Berlingo. Przebieg 100kkm i 4 lata. Nie znalazłem nigdzie do kupienia samego łańcucha i napinacza, jedynie cała pokrywę z wałkami i łańcuchem za 2,5 tysiąca. Ktoś wymieniał może sam łańcuch ?

zygpor

Początkujący
Punktów
16
Ja wymieniałem sam łańcuch i napinacz. Oczywiście plus reszta rozrządu. W czym problemy??

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1844
Miasto
Koszęcin
Ja daję rowniutkie 100 tys w oplu mokka i kieta out

zacekpl

Nowy
Punktów
0
Ja wymieniałem sam łańcuch i napinacz. Oczywiście plus reszta rozrządu. W czym problemy??
W ASO proponują zestaw: oprawa wałków+ wałki+ napinacz + łańcuch (rzekomo poprawiony), nie da sie kupic u nich samego łańcucha z napinaczem. W zamienniku też nie wystepuje. Może robiłeś 1.6 Hdi, podobna, ale jednak inna konstrukcja.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1235
a sprawdź to:
łańcuch stary numer 9826028980, nowy 9830146880
napinacz stary numer 9823954880, nowy 9830147280

te silniki były w peugeotach, citroenach i fordach. może citroen lub ford sprzedają osobno części.

admor

Nowy
Punktów
0
Dziękuję, super robota, instrukcja się przyda jak nic.
Mam pytanie czy ktoś ma jakiś manual jak ustawić rozrząd w tym silniku. Mechanik rozebrał i poddał się, próbuje na własną ręke. Będę bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam

matus1014

SuperMechanior
Punktów
146
Mam pytanie czy ktoś ma jakiś manual jak ustawić rozrząd w tym silniku. Mechanik rozebrał i poddał się, próbuje na własną ręke. Będę bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam
Haha przecież to dziecko by poskładało podobnie jak w 1.6 . Tam nie ma filozofii żadnej na górze blokada w koło zębate a na dole w tarcze wkładasz blokadę albo szukasz nacięcia.

Punktów
0
Trafiłem taki zerwany łańcuch w Berlingo. Przebieg 100kkm i 4 lata. Nie znalazłem nigdzie do kupienia samego łańcucha i napinacza, jedynie cała pokrywę z wałkami i łańcuchem za 2,5 tysiąca. Ktoś wymieniał może sam łańcuch ?
Gdzie to wymieniałes ? Było to ASO Szukam dobrego warsztatu Może ktoś ma inną propozycje ?? Małopolska Podkarpacie nawet Lubelskie

M_G

Początkujący
Punktów
5
Miasto
Bolesławiec
www.niebedesobierobilreklamy.pl
Pozdrawiam
Na przykładzie P3008:

Załączniki

• 3008_1.5.pdf
    661,1 KB · Wyświetleń: 182

bartexo69

Początkujący
Punktów
0
Witam Panowie, czy orientujecie się czy zestaw łańcucha TCK335 MOTIVE wymienione razem z rozrządem pozwoli spać spokojnie przez chociaż te 80 tys km? Czy ten zestaw jest już poprawiony? Widziałem, że ludzie na to wymieniają. Pytam, bo poprzedni właściciel auta przy przebiegu 120tys wymienił rozrząd zestaw SNR + ten łańcuch TCK335 MOTIVE (łańcuch + napinacz).

matus1014

SuperMechanior
Punktów
146
Witam Panowie, czy orientujecie się czy zestaw łańcucha TCK335 MOTIVE wymienione razem z rozrządem pozwoli spać spokojnie przez chociaż te 80 tys km? Czy ten zestaw jest już poprawiony? Widziałem, że ludzie na to wymieniają. Pytam, bo poprzedni właściciel auta przy przebiegu 120tys wymienił rozrząd zestaw SNR + ten łańcuch TCK335 MOTIVE (łańcuch + napinacz).
Motive to syf . Jak chcesz spać spokojnie to zrób to zgodnie ze sztuką, producent nie przewiduje wymiany łańcucha bo oryginalnie ma mniejsze ogniwa, zestaw który to naprawia tylko w ASO kaseta+walki+napinacz+łańcuch. Wtedy i tylko wtedy śpisz spokojnie każda inna kombinacja to plaster na dupę nic więcej .
Tak to wygląda,jak chcesz coś się dowiedzieć pisz śmiało, robiłem już parę razy po kolizji mniej więcej wiem co leci .

Załączniki

• Screenshot_2024-10-15-15-12-43-593_com.android.chrome.jpg
    Screenshot_2024-10-15-15-12-43-593_com.android.chrome.jpg
    607,3 KB · Wyświetleń: 76

bartexo69

Początkujący
Punktów
0
Motive to syf . Jak chcesz spać spokojnie to zrób to zgodnie ze sztuką, producent nie przewiduje wymiany łańcucha bo oryginalnie ma mniejsze ogniwa, zestaw który to naprawia tylko w ASO kaseta+walki+napinacz+łańcuch. Wtedy i tylko wtedy śpisz spokojnie każda inna kombinacja to plaster na dupę nic więcej .
Tak to wygląda,jak chcesz coś się dowiedzieć pisz śmiało, robiłem już parę razy po kolizji mniej więcej wiem co leci .
No właśnie poprzedniemu właścicielowi ogarniał pracownik ASO, który zna niby te silniki i twierdzi odwrotnie że wymienił na MOTIVE i bedzie śmigać... Chyba nowy pochodzi dłuzej niż taki z przebiegiem 120 tys?

A co powiesz o tym zestawie kompletnym DOLZ SKCC191L? Kurde koszt 3680 troche odstrasza + robocizna pewnie z klocka wezmą za to. I jeszcze robić to mam jak już wymieniony jest rozrząd niedawno?

Może wymienię po 60 tys km od tego. Znasz kogoś w małopolskim kto ogarnia dobrze taki temat bez partactwa?

Ostatnia edycja:

matus1014

SuperMechanior
Punktów
146
No właśnie poprzedniemu właścicielowi ogarniał pracownik ASO, który zna niby te silniki i twierdzi odwrotnie że wymienił na MOTIVE i bedzie śmigać... Chyba nowy pochodzi dłuzej niż taki z przebiegiem 120 tys?

A co powiesz o tym zestawie kompletnym DOLZ SKCC191L? Kurde koszt 3680 troche odstrasza + robocizna pewnie z klocka wezmą za to. I jeszcze robić to mam jak już wymieniony jest rozrząd niedawno?

Może wymienię po 60 tys km od tego. Znasz kogoś w małopolskim kto ogarnia dobrze taki temat bez partactwa?
Można zmienić bez problemu, ja osobiście do 1.5 motive nie zakładałem , w carsie czy tam cermotorze to najtańsze łańcuchy są z tej firmy dlatego im nie ufam . Mogę polecić u siebie w mazowieckim. 3800 to cena dla Ciebie na allegro ja mam dobre zniżki w ASO i wychodzi to taniej. Za robotę biorę 1500netto

zygpor

Początkujący
Punktów
16
Co do pracowników ASO to omijać z daleka, co do wymiany rozrządu to przejechałem już ponad 50 tyś na na łańcuszku za 75 zł i nadal nic nie słychać. Wina nie leży po stronie łańcuszka tylko napinacza !!

bartexo69

Początkujący
Punktów
0
Można zmienić bez problemu, ja osobiście do 1.5 motive nie zakładałem , w carsie czy tam cermotorze to najtańsze łańcuchy są z tej firmy dlatego im nie ufam . Mogę polecić u siebie w mazowieckim. 3800 to cena dla Ciebie na allegro ja mam dobre zniżki w ASO i wychodzi to taniej. Za robotę biorę 1500netto
Szkoda, że jesteś z mazowieckiego jak widzę...

Co do pracowników ASO to omijać z daleka, co do wymiany rozrządu to przejechałem już ponad 50 tyś na na łańcuszku za 75 zł i nadal nic nie słychać. Wina nie leży po stronie łańcuszka tylko napinacza !!
A jakiej firmy wsadziles napinacz i łańcuszek?

Do góry Bottom