• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Peugeot 1.6 vti brak iskry

MariuszDębica

Początkujący
Punktów
4
Mój błąd bo za
Pierwszym razem obróciłem wałem z 3/4 obrotu jak podmienialem czujnik ,sprawdziłem ten impulsator czy sie
Jakimś cudem nie obluzował itd a kulka była odrobine dalej
Jaki oscyloskop możecie polecić w miarę prosty w obsłudze ?

Farseer

Gaduła
Punktów
26
Miasto
Pruszków
Generalnie polecam Picoscope 2204A. Nie jest to oscyloskop dedykowany do motoryzacji, ma max prąd 20V. Zatem do sprawdzania jakichkolwiek czujników z silnymi polami elektromagnetycznymi, cewkami, wtryskiwaczami itp to konieczny rozdzielnik, ale Hanteka kosztuje 60zl.

Zależy oczywiście od budżetu, bo ten oscyloskop, sondy, cęgi 60A i jakieś duperele to się zamknąłem w 1400zl.

Jakbyś chciał dedykowany oscyloskop do motoryzacji, to już Picoscope seria 4xxx ale wtedy wydatek 7k+.

Masz wtedy dostęp do charakterystyk, a to jest przydatne.

Ja ze swoją bieda wersją nie mam, ale na razie nie przydal się.
Automatyczne połączenie postów:

Powiem wam, że czytając ten post widać jaka potęga jest oscyloskop jeśli ktoś umie z niego sprawnie i szybko korzystać.

Wiadomo, tak jak zrobił kolega, można wizualnie sprawdzić zdejmując rozrusznik (jeśli nie ma innego sposobu weryfikacji) jak wygląda koło zębate z którego zczytuje czujnik.

Ale raz dwa możnaby było podpiąć oscyloskop i zobaczyć na dłuższych odstępach czasowych, że coś nagle sygnał dziwnie wygląda.

Oscyloskopy to fajna sprawa powiem wam.

Pracowałem u takiego wymieniacza jednego, co jak przyjechał Matiz na cholernie nierówna pracę silnika, to skubany wymienił chyba wszytko, od silnika krokowego, po czujniki, po wtryski, pompa, listwa, po komputer. Aż mi wstyd było...

A myślę, że w retrospekcji, oscyloskop w sprawnych dłoniach rozwiązałby problem raz dwa. A przynajmniej nie byłoby idiotycznego wymieniacwa, co przecież nie jest darmowe. Klient się w końcu wkurzył i zezłomował samochód.

Żałosne to było. Nigdy tego nie zapomnę.

Ostatnia edycja:

szary1977

SuperMechanior
Punktów
55
Miasto
Krupski Młyn
Generalnie polecam Picoscope 2204A. Nie jest to oscyloskop dedykowany do motoryzacji, ma max prąd 20V. Zatem do sprawdzania jakichkolwiek czujników z silnymi polami elektromagnetycznymi, cewkami, wtryskiwaczami itp to konieczny rozdzielnik
Ale zakres 20v według mnie całkowicie wystarczy, przecież zasilanie np wtryskiwaczy masz 12v a sygnał z czujnika wału też jest poniżej 12v. Tylko teraz zależy ile będziesz go używał.

Farseer

Gaduła
Punktów
26
Miasto
Pruszków
Ale zakres 20v według mnie całkowicie wystarczy, przecież zasilanie np wtryskiwaczy masz 12v a sygnał z czujnika wału też jest poniżej 12v. Tylko teraz zależy ile będziesz go używał.
Tak, ale z tego co oglądałem i widziałem, jak pole magnetyczne takiego wtryskiwacza opada, to jest chwilowe wzniesienie do 70v.

Ja w sumie cały czas uczę się jak korzystać umiejętnie z odcyloskopu jak ktoś nie ma problemu z angielskim to polecam ScannerDanner na YT. Skubany jest niesamowity z oscyloskopami.

Chciałbym ten 4 kanałowy, ale ile to kasy :/

Do góry Bottom