• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Peugeot 307 1.6 16v szarpanie przy hamowaniu silnikiem

miclipa

Początkujący
Punktów
0
Witam,
Posiadam Peugeota 307 2003r 1.6 16v manual. Od dłuższego czasu walczę z szarpaniem silnika podczas hamowania na biegu.
Problem objawia się tym, że poniżej 1500obr podczas hamowania na biegu (najbardziej wyczuwalne na 2 i 3) samochód jak by na chwile sam przyśpieszał a następnie zaczyna szarpać. Jest to dosyć uperdliwe w korkach
.

Tak dla jasności wszystkie poduszki silnika są sprawne, ostatnio wymieniana pod silnikiem, skrzynia biegów też wymieniana (stara się rozpadła :/), przepustnica dziś wyczyszczona z dużego syfu
.

W pp2000 nie wyświetla żadnych błędów, ale wstępnie podczas jazdy z wpiętym komputerem zauważyłem, że poniżej 1500obr włącza się dotrysk paliwa w tym samym czasie akurat zaczyna szarpać.
I tu się pojawia pytanie czy to możliwe, że dotrysk załącza się za wcześnie ? i czy ktoś już miał podobny problem ?

Pozdrawiam.

miclipa

Początkujący
Punktów
0
Nie auto jest bez lpg. Czyli rozumiem, że dotrysk paliwa powinien się załączać na niższych obrotach ?

Diagbox10

-*-*-
Punktów
1211
Miasto
trasa lublin siedlce
Czyli tak . Życzenie kierowcy jest zero albo ponizej zapisanego w sterowniku ustawienia to sterownik odcina paliwo , i wtedy powinien hamować. A u ciebie chyba dostaje informacje ze chcesz czasami mu depnac podczas hamowania.

miclipa

Początkujący
Punktów
0
Tak tylko skąd ta informacja :p, pewnie jakiś czujnik pracuje nieprawidłowo.

Jak tak puszcze gaz przy 3000 obr to hamuje ładnie a trochę poniżej 1500 obr sam trochę przyśpiesza i zaczyna się skakanie :/.
Masz jakiś może pomysł jak to rozwiązać ?

Może potencjometr pedału gazu lub czujnik położena wału ?

miclipa

Początkujący
Punktów
0
Linki tam nie ma jest tylko podłączony pod kostkę. Tylko z drugiej strony jak by to był pedał gazu to w każdym zakresie chyba by wariował a nie akurat poniżej 1500 obr

misiek1394

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
388
Miasto
K-K
Umyj map sensor, może przepustnica ma wytarte ścieżki [podmień na inną].

Edit: Zobacz czy ci się nie zapowietrza zbiornik. Mi sam gasł, w prawym przednim nadkolu masz zbiornik par paliwa. Ja u siebie wywierciłem otwór w korku wlewu i jest gitara hehe.

miclipa

Początkujący
Punktów
0
Po umyciu map sensora (był cały w oleju) szarpie zdecydowanie delikatniej, ale na pp2000 dalej przy ok 1440obr włącza sie dotrysk paliwa.

miclipa

Początkujący
Punktów
0
nie, tak było cały czas pisałem na początku poniżej 1500 obr :). Ten pp2000 też mi się wydaje, że trochę te dane pokazuje z opóźnieniem :p.
Nie wiem może spróbuje kupić nowy map sensor skoro po czyszczeniu mniej szarpie :p

Do góry Bottom