• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Peugeot 308 1.6 vti brak ciśnienia oleju

piotere

Początkujący
Punktów
0
Peugeot 308 1.6 vti, auto ma problem z ciśnieniem oleju. Po odpaleniu na manometrze podłączonym w miejscu czujnika nad termostatem pokazuje ok 2bar po nagrzaniu wskazówka nie drgnie z pozycji 0, jedynie po dodaniu gazu ale to ok 0,7bar. Napiszę co już wymieniłem przy silniku : - czujnik ciśnienia oleju - kpl rozrząd - nastawniki na wałkach rozrządu - regulowane kółka na wałkach - "oringi" uszczelniające na wałkach wymienione na teflonowe - krzywki na wałkach przepolerowane - nowy olej 10w40 z filtrem - uszczelki podstawy filtra oleju - wyjęty wał i zrobiony szlif (był porysowany) - panewki główne i korbowe - simmering wału przód i tył Kończą mi się pomysły. Wiem na pewno, że jest słaba kompresja na jednym z cylindrów, po odpaleniu zanim się zagrzeje puszcza dymek, widać po odkręceniu kolektora wydechowego, że sporo nagaru jest przy 2 i 3 cylindrze (spróbuję chemią ruszyć pierścienie) ale pierw chciałbym ustabilizować sprawę z ciśnieniem oleju.

Faja

SuperMechanior
Punktów
26
Miasto
Puławy
A co z pompą? Po szlifie były mierzone luzy na panewkach?

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
354
Peugeot 308 1.6 vti, auto ma problem z ciśnieniem oleju. Po odpaleniu na manometrze podłączonym w miejscu czujnika nad termostatem pokazuje ok 2bar po nagrzaniu wskazówka nie drgnie z pozycji 0, jedynie po dodaniu gazu ale to ok 0,7bar. Napiszę co już wymieniłem przy silniku : - czujnik ciśnienia oleju - kpl rozrząd - nastawniki na wałkach rozrządu - regulowane kółka na wałkach - "oringi" uszczelniające na wałkach wymienione na teflonowe - krzywki na wałkach przepolerowane - nowy olej 10w40 z filtrem - uszczelki podstawy filtra oleju - wyjęty wał i zrobiony szlif (był porysowany) - panewki główne i korbowe - simmering wału przód i tył Kończą mi się pomysły. Wiem na pewno, że jest słaba kompresja na jednym z cylindrów, po odpaleniu zanim się zagrzeje puszcza dymek, widać po odkręceniu kolektora wydechowego, że sporo nagaru jest przy 2 i 3 cylindrze (spróbuję chemią ruszyć pierścienie) ale pierw chciałbym ustabilizować sprawę z ciśnieniem oleju.
Masz niskie ciśnienie oleju ale o wymianie czy sprawdzeniu pompy oleju nic nie wspomniałeś

Faja

SuperMechanior
Punktów
26
Miasto
Puławy
A czy tam jest elektrozawór w pompie? Czy manometr pomiarowy nie przekłamuje?

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1429
Napiszę co już wymieniłem przy silniku : - czujnik ciśnienia oleju - kpl rozrząd - nastawniki na wałkach rozrządu - regulowane kółka na wałkach - "oringi" uszczelniające na wałkach wymienione na teflonowe - krzywki na wałkach przepolerowane - nowy olej 10w40 z filtrem - uszczelki podstawy filtra oleju - wyjęty wał i zrobiony szlif (był porysowany) - panewki główne i korbowe - simmering wału przód i tył
bez urazy, ale jesteś zajebistym klientem: tyle kasy zostawić i dalej nie naprawione.

Kończą mi się pomysły.
a nie kasa? :)

nie wiem jak to wygląda, czy oddałeś auto na warsztat z usterką ciśnienia oleju. czy zgłaszasz się co chwilę i karzesz robić konkretną rzecz. ale jestem pod wrażeniem: tyle grzebać, tyle kasy zmarnować a efekt żaden. proponuje jak najszybciej zmienić warsztat, bo ten traktuje cię jak chodzący bankomat.

piotere

Początkujący
Punktów
0
auto kupiłem uszkodzone, częściowo własnymi siłami próbuje naprawić, miało być fajnie tanio ale wyszło jak zwykle, teraz chce już tylko naprawić i sprzedać (nie chcę nikogo na minę wpychać, albo zastanawiać się czy zaraz nie zadzwoni z problemem)
jeśli pompa nowa czemu takie małe ciśnienie, po odpaleniu na zimnym spodziewałbym się cos w okolicach 4-5 bar

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1429
1. pompa nie wytwarza prawidłowego ciśnienia- do wymiany
2. pompa pompuje prawidłowo, ale są duże przecieki i nie jest w stanie wytworzyć ciśnienia

innych możliwości nie ma. no chyba, że nowa pompa jest uszkodzona.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
525
1. pompa nie wytwarza prawidłowego ciśnienia- do wymiany
2. pompa pompuje prawidłowo, ale są duże przecieki i nie jest w stanie wytworzyć ciśnienia

innych możliwości nie ma. no chyba, że nowa pompa jest uszkodzona.
Geniusz :D

A za dopasowanie panewek data se ręce obciąć?
@Drugi2

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
525
No tak z każdej dziury może tryskać, fakt...geniusz :D

No patrzę ten punkt drugi patrzę i o panewkach wzmianki nie widzę ;)

Najlepiej to chłopu napisać gdzieś na silniku musi Ci to ciśnienie "uciekać" :D magistrali olejowej żeby wydźwięk był bardziej profesjonalny ;)

Spoco nic nie pękaj dobrze jest. Nawet łapkę dam w górę zamiast cukierka.

Faja

SuperMechanior
Punktów
26
Miasto
Puławy
Podaj w magistralę olejową sprężone powietrze i osłuchuj. Kup na all... plastic gauge i sprawdź jakie są naprawdę luzy na wale.

piotere

Początkujący
Punktów
0
Podaj w magistralę olejową sprężone powietrze i osłuchuj. Kup na all... plastic gauge i sprawdź jakie są naprawdę luzy na wale.
Po daniu ciśnienia powietrza w magistrale, ucieka przez "oringi" na wałkach, przy samym rozrządzie. Zamontowane były teflonowe zamienniki, polerowane wszystko, może coś nie siadło jak trzeba. Dziękuję za podpowiedź.

Bobodia. g

SuperMechanior
Punktów
101
wlej motodoktora i zobacz

tulko bez pierdole . nia w stylu ze to nieetyczne bo cepy najpierw wydaja miliony cebulionow i dalej chuj..nia

jak cisnienie nie skoczy to gdzies uplyw oleju totalny

piotere

Początkujący
Punktów
0
Po zalaniu oleju i dmuchaniu w magistralę najbardziej powietrze ucieka w tych miejscach. IMG_20240910_115918_edit_79415082445172.jpg IMG_20240910_115921_edit_79448831022771.jpg

widzok

Nowy
Punktów
0
Miasto
Lublin
Udało się ustalić co było nie tak ? Mam identyczną sytuację

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1875
Miasto
Koszęcin
Posprawdzaj te panewki na tzw plastelinie. Też się bujalem z jeepem. Wał panewki kompleksowo w firmie . Po złożeniu beton rura wału nie ruszysz.

Do góry Bottom