• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Peugeot 308 T9-silnik-1,2 Puretech-96KW-130KM-benzyna-Jak często[ jaki interwał ] stosować -preparat do czyszczenia komory spalania TUNAP 978.

sony1

Bywalec
Porady
1
Punktów
6
Miasto
Piotrków Trybunalski
Peugeot 308 T9-silnik 1,2 PureTech-96KW.-130KM.- benzyna- Jaki interwał zastosować używając preparat do czyszczenia komory spalania-TUNAP 978- czy w tym siniku powinno się go stosować-przebieg 61k.km.

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Mam zdecydowanie lepszego zawodnika do takich zadań,nie wiem czy TUNAP zawiera PEA,ARCHOIL zawiera,ten związek chemiczny usuwa nagar z komory spalania,czyści z czasem do stanu fabrycznego,nazywa się ARCHOIL ---AR 6900 P-MAX do benzyny.Widziałem kiedyś zdjęcia jakie uzytkownik umieścił na pewnym Forum,masakra,niewiarygodne,naturalnie trzeba było wyjeżdzić dwa zbiorniki.Tunap odradzano.TUNAP ja kojarze ze środkiem wpuszczanym pod ciśnieniem do zbiornika z LPG,dawno temu ten środek wszedł na nasz rynek,powlekał warswą ochronną gniazda zaworowe i grzybki w silnikach,które je miały słabe(np.Fordy),niestety nie wiem czy tak się dział.Kolego ,ten ARCHOIL ,bedziesz zadowolony,wyliże komorę spalania jak pies miskę.

sony1

Bywalec
Porady
1
Punktów
6
Miasto
Piotrków Trybunalski
Mam zdecydowanie lepszego zawodnika do takich zadań,nie wiem czy TUNAP zawiera PEA,ARCHOIL zawiera,ten związek chemiczny usuwa nagar z komory spalania,czyści z czasem do stanu fabrycznego,nazywa się ARCHOIL ---AR 6900 P-MAX do benzyny.Widziałem kiedyś zdjęcia jakie uzytkownik umieścił na pewnym Forum,masakra,niewiarygodne,naturalnie trzeba było wyjeżdzić dwa zbiorniki.Tunap odradzano.TUNAP ja kojarze ze środkiem wpuszczanym pod ciśnieniem do zbiornika z LPG,dawno temu ten środek wszedł na nasz rynek,powlekał warswą ochronną gniazda zaworowe i grzybki w silnikach,które je miały słabe(np.Fordy),niestety nie wiem czy tak się dział.Kolego ,ten ARCHOIL ,bedziesz zadowolony,wyliże komorę spalania jak pies miskę.
Piszę dlatego, bo ten preparat - TUNAP 978 do tych silników 1,2 Puretech-benzyna jest stosowany w serwisach Peugeota przy przeglądach.

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Widocznie taka umowa między nimi,TUNAP,jego skuteczność nie powaliła na kolana,natomiast ARCHOIL zadziwił,są Fanatycy,którzy składają się na testy olejów,preparatów(zrzutka),potem pokazują skuteczność tych drugich,wziernik do środka,kamerka i dziela się widokiem,ARCHOIL wyczyścił wnętrze do srebra,TUNAP tylko usunął łuski nagaru,no ale sami stwierdzili,że bez PEA w preparacie nie ma szans,widocznie TUNAP tego nie posiada.Jak stosować? Pół litra na 500 l paliwa,zaleca się by wstępnie wlewać ok.1.5 ml na litr benzyny,temu gościowi wypolerowało wnętrze po przebiegu 1300 km,potem mozna stosować 1 ml na litr benzyny przy każdym tankowaniu,czy warto? Głównym i cichym zabócą silników z bezp.wtryskiem,benzynowych, jest efekt LSPI(przedwczesny zapłon),THP Peugeota to załatwia konkretnie z czasem ,silniki TFSI ,GDI,itd itp.Warto też stosować oleje stricte przeznaczone do benzyniaków z bezp.wtryskiem,czyli o nieskim wskażniku TBN(7-8),olejów uniwersalnych bym nie stosował,brat ma W204 CGI,poszedł Helix Ultra z niskim TBN-em,już 100 tyś km i zero problemów,nie stosuje nic poza STP przy każdym tankowaniu w odpowiedniej proporcji,no ale to tylko protekcja,ARCHOIL to wymiatacz.

sony1

Bywalec
Porady
1
Punktów
6
Miasto
Piotrków Trybunalski
Widocznie taka umowa między nimi,TUNAP,jego skuteczność nie powaliła na kolana,natomiast ARCHOIL zadziwił,są Fanatycy,którzy składają się na testy olejów,preparatów(zrzutka),potem pokazują skuteczność tych drugich,wziernik do środka,kamerka i dziela się widokiem,ARCHOIL wyczyścił wnętrze do srebra,TUNAP tylko usunął łuski nagaru,no ale sami stwierdzili,że bez PEA w preparacie nie ma szans,widocznie TUNAP tego nie posiada.Jak stosować? Pół litra na 500 l paliwa,zaleca się by wstępnie wlewać ok.1.5 ml na litr benzyny,temu gościowi wypolerowało wnętrze po przebiegu 1300 km,potem mozna stosować 1 ml na litr benzyny przy każdym tankowaniu,czy warto? Głównym i cichym zabócą silników z bezp.wtryskiem,benzynowych, jest efekt LSPI(przedwczesny zapłon),THP Peugeota to załatwia konkretnie z czasem ,silniki TFSI ,GDI,itd itp.Warto też stosować oleje stricte przeznaczone do benzyniaków z bezp.wtryskiem,czyli o nieskim wskażniku TBN(7-8),olejów uniwersalnych bym nie stosował,brat ma W204 CGI,poszedł Helix Ultra z niskim TBN-em,już 100 tyś km i zero problemów,nie stosuje nic poza STP przy każdym tankowaniu w odpowiedniej proporcji,no ale to tylko protekcja,ARCHOIL to wymiatacz.
Wszystko jasne-dziękuje za obszerny opis.

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Nie ma za co,pytanie akurat zbiegło się z moimi przygotowywaniami do wymiany oleju,wcześniej zamierzam wytargać mój pseudo EGR,wtrysnac do dolotu na zawory preparat,pojeżdzic przez jakiś czas,zastanawiałem się co wybrac do,,wypolerowania,,komory spalania,musze zobaczyć jaki preparat oferuje Archoil do silników diesla,na razie zająłem się wtryskiwaczami,pojechałem po bandzie,dwa razy zatankowałem po 12 l,i za każdym razem wlałem po całym opakowaniu STP,zalecają jeden na zbiornik,chemia działa,silnik zaczął ciszej pracować i mniej spalać ON,poza tym już nie śmierdzi tak z rury.Przyznam,że jestem zaskoczony,że są uzytkownicy ,którzy tak z głową podchodzą do tematu czyszczenia silnika nie tylko od strony oleju silnikowego,nagar w dolocie i komorze spalania,zaworowy jest pomijany,to błąd.

qwer7

Bywalec
Punktów
11
Miasto
Łódź
Ondraszek a masz jakąś wiedzę o tym preparacie/dodatku do paliwa do czyszczenia wtrysków UNIK OE 1609337380 PSA warto patrzeć na rekomendację PSA czy tak jak powyżej?

Opis
Parametry:

• pojazdy z silnikiem benzynowym EP, EB
  • Pojemność [ml] : 300
Maksymalnie silny, mocno skoncentrowany oryginalny środek czyszczący stosowany w serwisach autoryzowanych Peugeot Citroen, stworzony w celu usuwania zanieczyszczeń w benzynowych układach wtryskowych.

Unik+ Essence jest środkiem zapobiegawczym wysoce skutecznym, przeznaczonym do wszystkich typów silników benzynowych nowej generacji.

Umożliwia naprawę wadliwego działania, wywołanego obecnością bioskładników w paliwach i nierówną jakością paliw oferowanych przez różne sieci dystrybucji.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
Podpowiedzcie co.mam zakupić. Te silniki i a klasy to tylko ja robię /serwisuje. Może bym uszczęśliwił kogoś

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Ondraszek a masz jakąś wiedzę o tym preparacie/dodatku do paliwa do czyszczenia wtrysków UNIK OE 1609337380 PSA warto patrzeć na rekomendację PSA czy tak jak powyżej?

Opis
Jeśli chodzi o czyszczenie wtryskiwaczy,tutaj jest sprawa zdecydowanie prostsza,rekomendacje rekomendacjami,Liqui Moly zrobi szybką akcję,pod warunkiem,że silnik będzie pracował tylko na tym preparacie aż do wypalenia puszki,nie rekomenduję innych producentów,gdyz ich preparaty sa całkiem bezpieczne,nie ma opcji by wtrysk się zatarł.Jeśli jednak chodzi o wlewanie do zbiornika,to Archoil oczywiście,jak najbardziej,ro wybitny specjalista w produkcji preparatów,które czyszczą skutecznie z biegiem czasu,ich płukanka ,,olejowa,, czyli specyficzna,na której mozna jeżdzić do 5000 km jest tego dowodem,co ciekawe,nie zmienia parametru oleju,a nagar wybywa do oleju ,co prawda wolno,ale o to chodzi,z płukanką wtryskiwaczy jest podobnie,warunek tylko taki,by wymienić filtr paliwa przed zastosowaniem,potrafi ruszyć złogi ze zbiornika .

qwer7

Bywalec
Punktów
11
Miasto
Łódź
Żebym to ja jeszcze wiedział czy w 3008 1.6thp mam filtr paliwa, albo raczej gdzie go ukryli bo jeszcze tego nie odkryłem. Siedziałem w kanale, szukałem, szukałem nic nie znalazłem. Jak zapytałem o to na forum peugeota to prawie z buta, finalnie i tak mi wątek zamknęli bo przecież w benzynie filtr paliwa to nie diesel. No to ja się już nie zdążyłem zapytać a co to jest 10 w katalogu jak nie filtr. No jeszcze mi przyszło do głowy że może od góry pod siedzeniem jak się zdejmie dekiel od baku to tam gdzieś, ale jeszcze nie sprawdziłem tego, choć robiłem tam kiedyś coś innego i nie rzucił mi się w oczy.

Załączniki

• capture_2023-02-23_17-57-38 - filtr.png
    capture_2023-02-23_17-57-38 - filtr.png
    203,3 KB · Wyświetleń: 11

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Filtr musi być,widocznie zintegrowany z pompą paliwa w zbiorniku,tak to jest gdy za projektowanie zabierają się Uje,takimi wynalazkami to skutkuje.

Do góry Bottom