• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Peugeot 308 - zużyte koło dwumasowe ?

Krashan

Uczestnik
Punktów
0
Witam,

Posiadam Peugeota 308 e-HDI 1.6 112KM (2012) z oryginalnym przebiegiem 116 tys. km
Podczas ujmowania gazu (puszczenia nogi z gazu) odczuwam takie jakby szarpnięcie samochodu, trudno mi to dokładnie określić, ale jest to dość denerwujące.

Odczuwam to raczej na rozgrzanym silniku i przy niższych biegach (tak od 1 do 3), przy czym zjawisku temu nie towarzyszy żaden stuk czy hałas. Przy uruchamianiu lub gaszeniu silnika (z wciśniętym sprzęgłem lub bez) nie ma również żadnych stuków czy hałasu.

Występuje jedynie ten denerwujący objaw szarpnięcia (jakby zakołysania - do przódu / do tyłu) samochodem przy puszczeniu gazu. Wymieniłem tuleje w wahaczach (podobno były naderwane), objaw nie ustąpił. Słyszałem, że powodem może być w pewnej mierze zużyte koło dwumasowe (za duży luz). Podobno w silnikach e-hdi stosowano koła dwumasowe LUK, które posiadały w konstrukcji sprężyny (a nie amortyzatory) i po pewnym czasie na tych sprężynach może pojawić się luz, który daje o sobie znać takimi objawami jak u mnie. Zaś w kołach z "amortyzatorami" nie ma takich objawów, bo jak amortyzator pada, to od razu jest hałas...

Nie wiem ile w tym prawdy oraz co może być powodem takich szarpnięć jak u mnie..?
Zwieszenie ogólnie mam podobno w dobrej kondycji...

adolfone

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
Krk
Poduszkę pod skrzynią sprawdź, lewarek nie rusza się przód tył przy oddawaniu, ujmowaniu gazu?

Krashan

Uczestnik
Punktów
0
Dziękuję za podpowiedzi. Samochodem byłem zarówno w ASO jak i na stacji diagnostycznej, jakiś specjalnych luzów nie stwierdzili oprócz tych lekko naderwanych tulei w wahaczach, po których wymianie nie stwierdziłem praktycznie żadnej różnicy w powadzeniu samochodu czy w tych 'szarpaniach'.

Szarpanie występuje raczej przy dobrze nagrzanym silniku, więc raczej nie są to półosie, bo wówczas chyba szarpało by niezależnie od temperatury silnika. Podczas szarpnięć lewarek nie drży ani tym bardziej nie porusza się.

Nie wiem, może się mylę, ale gdyby zużyte były poduszki silnika, to szarpanie występowało by też (?) przy zimnym silniku, a także np. przy gwałtownym wciśnięciu i odpuszczeniu hamulca..

U mnie wygląda to tak, że jak puszczam gaz (spokojna jazda na 3 biegu, droga prosta, obroty ok 1800), to po około sekundzie czuję takie jakby przyhamowanie, potem zaraz szarpnięcie jakby w przód i tył..ale trudno to określić. Szarpnięcie jest wyczuwalne, ale "miękkie", to znaczy bez hałasu, ale wyraźnie wyczuwalne w samochodzie.

Występuje głównie na niższych biegach i wzmaga się wraz z temperaturą silnika.
Generalnie kojarzę to z jakimś zbyt dużym luzem..tylko gdzie? Główni podejrzani, to chyba zawieszenie silnika / skrzyni i ewentualnie koło zamachowe..stąd pytam, czy zużyte (w jakimś stopniu) koło dwumasowe może dawać takie objawy..? Pewnie zależy to od konstrukcji koła..