• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Peugeot 407 1.8 16V 125 kM +LPG

tadach

Nowy
Punktów
0
Mam taki problem. Proszę o sugestie co może być tego przyczyną.
Od jakiegoś czasu gdy rano odpalam auto na benzynie (odpala bez problemu, wchodzi na obroty, pracuje bez zakłóceń) ale po krótkim czasie nagle silnik traci moc, spadają obroty , silnik strzela, nie reaguje na pedał przyśpieszenia, pojawia się błąd wypadanie zapłonu. Gdy jednak zgaszę silnik i ponownie go uruchomię wszystko wraca do normy, jest oki . Silnik pracuje prawidłowo można bez problemu jechać, Problem powtarza się po dłuższym kilkugodzinnym postoju. Świece , cewka wymienione. Nawet wymieniono listwę wtryskową LPG. Po użyciu środka do czyszczenia wtryskiwaczy trochę się poprawiła sytuacja ale na krótko. Podejrzewam, że jest to chyba wina wtryskiwacza.

tadach

Nowy
Punktów
0
a co mówi komputer?
Pojawia się błąd P1336 lub P1338
Automatyczne połączenie postów:

Rozjechane mapy od źle wystrojonego LPG.
Możliwe. Byłem u gazownika, stwierdził, że wydajność wtryskiwaczy gazu zaledwie 50% (zrobiłem na nich 110 tyś km). Wymieniłem listwę na nową tej samej marki , z tymi samymi parametrami dysz.

rausman

SuperMechanior
Punktów
25
Problem może być wszędzie. Od parownika (zawalone filtry syfem, membrany itd), poprzez zuzyte wtryskiwacze, sondy lambdy, świece, cewki, problemy z masą itd. Trzeba zacząć od wymiany najtańszych rzeczy (oryginałów nie wyrzucaj, może przydać się na podmiankę) i brnąć w to dalej. Standartowo wymiana świec, filtrów, sprawdzenie przewodów masowych, czyszczenie przepustnicy (w tych modelach padały przepustnice Sagema a ich koszt jest kosmiczny, wrecz czasami jest to cena auta :D), pomiar rezystancji cewek itd. Życzę powodzenia i cierpliwości.

Do góry Bottom